Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

"Medelmåttiga" män är förlorarna vid kvotering

Kvotering av kvinnor kan leda till högre kompetens i hela gruppen. Men det sker på bekostnad av de medelmåttiga männen som puttas ut. Ett annat resultat är fler kvinnor på ledande positioner.
Publicerad
Symbol för hälften kvinnor och hälften män.
Foto: Colourbox.com

Det är slutsatserna av en ny rapport från SNS (Studieförbundet Näringsliv & Samhälle) som studerat effekterna av Socialdemokraternas kvoteringsinitiativ ”Varannan damernas” där partiet varvade manliga och kvinnliga politiker på sina valsedlar från och med valet 1994.

Könskvotering är en kontroversiell och ofta omstridd fråga. En vanlig kritik är att det tvingar fram att kompetenta män ersätts med medelmåttiga kvinnor. Ett annat argument är att det väcker tvivel om kvinnors kompetens och därigenom också kan skada deras karriärmöjligheter inom organisationen.

– Vår studie visar att de här argumenten inte håller. Vi fann i stället att kvoteringen höjde kompetensnivån bland de manliga politikerna samtidigt som kvinnornas kompetens antingen förblev oförändrad eller höjdes. Förlorare är de medelmåttiga männen som puttades ut av de mer kompetenta, säger forskaren och docenten i nationalekonomi Johannas Rickne, en av de tre forskarna bakom SNS-rapporten. 

De övriga två är Torsten Persson, professor i nationalekonomi och Olle Folke, docent i statskunskap.

Enligt rapporten var kompetenshöjningen särskilt stor bland män i det politiska ledarskiktet. Kvoteringen ökade också sannolikheten för att kvinnor fick ledarpositioner i kommunala S-organisationer, menar forskarna.

”Varannan damernas” gav inte bara en högre andel kvinnor bland de socialdemokratiska kommunfullmäktigeledamöterna, 10 procent fler i genomsnitt, utan också ett större antal kvinnliga ledare i olika S-organisationer. Kvoteringsinitiativet gav därmed en entydig förbättring av kvinnors politiska representation.

Hur har då forskarna definierat begreppen ”medelmåttig” och ”kompetent”?
– När det gäller männen har vi utgått från IQ-test i mönstringsprotokollen och även utgått från utbildning och en jämförelse av inkomst mellan personer med snarlik ålder, yrke och utbildning.  När vi tittat på kvinnorna har vi studerat utbildning och inkomst, förklarar Johanna Rickne.

Text: Gertrud Dahlberg

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.