Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Män tror inte på könskvotering

Bara en av sju män tror att könskvotering är ett bra sätt för att få in fler kvinnor i bolagsstyrelserna. En dubbelt så stor andel av kvinnorna anser samma sak, visar en ny undersökning.
Niklas Hallstedt Publicerad
Björn Larsson Ask/TT
En typisk svensk bolagsstyrelse består i dag av 73 procent män. Ändå tror inte fler än var sjunde man av de som tillfrågats i Länsförsäkringars undersökning att kvotering vore en bra väg att råda bot på den könsskillnaden. På bilden Handelsbankens styrelse, för ett par år sedan. Björn Larsson Ask/TT

I Sverige var i fjol cirka 27 procent av styrelseledamöterna i börsbolagen kvinnor. Långt ifrån jämställt med andra ord.

Ett sätt att öka jämställdheten skulle kunna vara kvotering. Men det är inte okontroversiellt och har diskuterats i ett antal år. Den diskussionen lär inte minska sedan den nya regeringen krävt att andelen kvinnor i börsbolagens styrelser ska uppgå till minst 40 procent redan om två år. I annat fall kommer det att bli lagförslag om kvotering.

Men stödet för en sådan lag är svagt, visar den undersökning som Länsförsäkringar låtit göra. På frågan om könskvotering är ett bra sätt att få in fler kvinnor i svenska bolagsstyrelser svarar 63 procent av de tillfrågade nej. Bara 21 procent svarar ja, medan 15 procent avstår från att svara.

Skillnaden mellan könen är stor. Bland männen är det bara 15 procent som tycker att könskvotering är en bra väg att gå, bland kvinnorna är det nästan en dubbelt så stor andel, 28 procent.

Varför sitter det då inte fler kvinnor i styrelserna i dag? Det överlägset vanligaste svaret på den frågan är att män väljer män. Det tror 65 procent av de svarande. Att problemet hänger samman med bristande kompetens hos kvinnorna tror 22 procent.

Sedan tidigare har en rad europeiska länder infört lagar om kvotering till styrelserna. I Norge kom en sådan lag redan 2003, därefter har bland annat Italien, Tyskland och Frankrike infört lagar om samma sak.

Unionen har tidigare tagit ställning mot lagstiftning om kvotering.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.