Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Mammor hemma fyra gånger mer än pappor

Högre tjänstemän fördelar hushållsarbetet mer jämställt. Men det är fortfarande kvinnan som gör det mesta jobbet hemma. Det visar en ny studie.
Lina Björk Publicerad
Fredrik Sandberg/TT
Allt vanligare att pappor tar ut föräldraledighet, särskilt bland tjänstemän, men ändå är det långt kvar till ett jämställt uttag - och därmed ett jämställt arbetsliv. Fredrik Sandberg/TT

Arbetslivet i Sverige är långt ifrån jämställt. Kvinnor och män arbetar med olika saker, på olika positioner, tjänar olika mycket och delar inte lika på ansvaret för hem och familj. Det får konsekvenser för möjligheten att delta fullt ut i arbetslivet.

I en ny forskningsantologi från Delegationen för jämställdhet i arbetlivet har man tittat på hur familjeansvaret påverkar lön, karriärmöjligheter och ekonomisk självständighet.

Tiden man är hemma med barn är en av de viktigaste frågorna.  Kvinnors och mäns karriärmöjligheter följer varandra ganska väl innan man kommer i barnafödande ålder. Men sedan händer något. Exempelvis är andelen män och kvinnor som innehar chefspositioner lika stor fram till dess att de är ungefär 30 år gamla. Medan andelen män i chefspositioner fortsätter att öka tills de närmar sig 50-årsåldern är andelen kvinnor i chefspositioner konstant från 30-årsåldern och uppåt.

Mammor är i snitt hemma 13 månader med sina barn under de två första åren medan pappor endast är hemma 3,5 månader.

Det ojämställda uttaget får konsekvenser för såväl kvinnors lön, pension och möjlighet att klättra i karriären. Ett halvår med föräldrapenning motsvarar en negativ löneutveckling på cirka en halv procent. Papporna har förvisso ökat sitt uttag sedan föräldraförsäkringen kom till, då endast en procent valde att stanna hemma, mot dagens 24 procent.

Barnens ankomst får även konsekvenser efter ledigheten. Bland kvinnor i tjänstemannayrken jobbar 87 procent heltid innan barnet föds. Efteråt jobbar endast 58 procent heltid. Bland männen sjunker siffrorna från 95 till 93 procent.

Även hushållsarbetet är en av de sysselsättningar utanför yrkesarbetet som kan påverka möjligheterna på arbetsmarknaden. Kvinnor arbetar deltid i mycket högre utsträckning än män och deras ansvar för hem och barn är sannolikt den viktigaste anledningen till detta.

Enligt studien är sannolikheten att par delar lika på hushållsarbetet som högst i par där kvinnan eller båda har en högre tjänstemannaposition. I alla par, oavsett klassposition, är det dock vanligast att kvinnan utför mer hushållsarbete än mannen.

- I genomsnitt ägnar kvinnor 14,5 timmar i veckan åt hushållsarbete och män 11 timmar. Kvinnor ägnar också mer tid åt det rutinartade arbetet så som mat, tvätt och städning, medan män ägnar tid åt underhåll och reparationer, säger Katarina Boye som är redaktör för forskningsantologin.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.