
Sedan 2006 har en kvarts miljard kvinnor tagit steget ut på den globala arbetsmarknaden, men lönegapet är fortsatt stort. I dag tjänar kvinnor lika mycket som män gjorde för ett årtionde sedan, medan männens löner näst intill fördubblats under samma period. Det visar Global Economic Forums (WEF) årliga Global Gender Gap-rapport, som släpptes under onsdagen.
På nio år har det ekonomiska gapet mellan könen minskat med tre procent. I den takten kommer det att dröja 118 år, eller till år 2133, innan klyftan är helt överlappad.
Samtidigt har utbildningsskillnaden mellan kvinnor och män ökat med 22 procent. I 97 länder som ingår i rapporten är visserligen fler kvinnor än män inskrivna på universiteten, men det är bara 68 länder där kvinnor dominerar den yrkesutbildade arbetskraften och endast fyra länder där kvinnor utgör en majoritet av landets ledare.
Norden, förutom Danmark, toppar WEF:s jämställdhetsindex. Irland är det icke-nordiska land med bäst placering, på en femteplats.
De enda utomeuropeiska länderna på topp 10 är Rwanda (6), Filippinerna (7) och Nya Zeeland (10). USA tappar åtta placeringar och hamnar på 28:e plats.
Jämställdhet tio-i-topp:
1. Island
2. Norge
3. Finland
4. Sverige
5. Irland
6. Rwanda
7. Filippinerna
8. Schweiz
9. Slovenien
10. Nya Zeeland
Läs hela rapporten här.
Global Gender Gap Report
World Economic Forum är en stiftelse som förmodligen är mest känd för sin årliga konferens i Davos, Schweiz, som samlar några av världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv.
Global Gender Gap Report har genomförts årligen sedan 2006.
145 länder ingick i årets index som baseras på indikatorer som lön, utbildningsmöjligheter och representation i beslutsfattande.
Wikipedia & World Economic Forum