
De skandinaviska länderna har inte längre Europas mest segregerade arbetsmarknader. I Sverige ökar andelen kvinnor i mansdominerade yrken och minskar i de mest kvinnodominerade. Dessutom blir kvinnorna allt fler på de ledande posterna. Det visar en ny rapport från Delegationen för jämställdhet i arbetslivet.
De bästa jobben tycks även finnas i de könsblandade yrkena. Här finns bättre arbetsmiljö, lägre sjuktal, högre lön och flexibla arbetstider.
Rapporten avlivar även myten om att kvinnor skulle söka sig till ”mammavänliga jobb”, som då skulle vara traditionella kvinnoyrken. Störst möjlighet att förena familjeliv med jobb finns i de könsmixade yrkena.
Att jämställdheten ökar inom arbetslivet är kanske inte så konstigt. Intresset för att göra bra rekryteringar har gjort att företag jobbat mycket med jämställdhetsprojekt för att göra bra rekryteringar och få in ett genustänk i organisationen.
Men utvecklingen går inte framåt på alla fronter. På vissa områden i arbetslivet finns fortfarande många helt enkönade jobb och arbetsplatser. Det vill säga yrken och organisationer där det enbart jobbar män eller kvinnor. Eller där män och kvinnor har tydligt könsuppdelade arbetsuppgifter och positioner, med olika arbetsmiljöer och villkor.
Det får naturligtvis konsekvenser inte minst för den arbetsrelaterade ohälsan. Kvinnor drabbas oftare än män av förslitningsskador eftersom de har de mest repetitiva arbetsuppgifterna. Kvinnor drabbas också i större utsträckning av negativ stress och psykisk ohälsa än män, vilket förklaras av att de oftare jobbar i branscher och yrken med hög psykisk och känslomässig belastning och med liten möjlighet till kontroll över det egna arbetet.
Läs hela rapporten
Här finns hela rapporten, SOU 2014:30
Jämställt arbete - Organisatoriska ramar och villkor i arbetslivet