Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Jämställt företag bästa arbetsgivaren

Sveriges mest jämställda företag är också den privata sektorns bästa arbetsgivare. Det visar en ny nyckeltalsmätning som placerar it-företaget Unit4 i Agresso topp i båda kategorierna.
Johanna Rovira Publicerad

Att det mest jämställda företaget också av är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare är kanske inte så rysligt konstigt – men det är ändå första gången det händer att ett och samma företag ror hem båda förstaplatserna.

250 stora och medelstora företag och organisationer har mätts utifrån ett antal nyckeltal som alla har lika stor vikt; anställningstrygghet, lönenivåer, lika karriärmöjligheter, kompetensutveckling, övertid, frånvaro och avgångar. Unit4 korades som bästa arbetsgivare tillsammans med fastighetsbolaget Diligentia.

- Vi är ett väldigt jämlikt företag. När man går runt här och tittar ser man att det är fiftyfifty och det märks i arbetsklimatet, säger Jonas Åström, klubbordförande för Unionen på Unit4.

- I vissa arbetsgrupper, som teknikerna, är det fler killar som jobbar, men i ledningsgruppen är kvinnorna i majoritet.

Unit4 Agresso har också ett digert kompetensutvecklingsprogram där de anställda erbjuds kurser varje vecka. Från entimmeskurser till längre utbildningar.

- Att personalen håller sig uppdaterad är ett måste i vår bransch, säger Jonas Åström, som framhåller möjligheten att anpassa arbetstiden till det egna livet som det som gör arbetsgivaren mest attraktiv.

- Många av oss kan förlägga arbetstiden så att det funkar med familjen och har möjlighet att jobba på distans. Själv bor jag i Sandviken och åker in till huvudkontoret i Solna en till tre dagar i veckan.  Jobbar man i supporten är det inte lika lätt.

Men det finns några orosmoln på himlen även hos Sveriges bästa och mest jämställda arbetsgivare.  Vid årsskiftet köptes företaget upp av ett amerikanskt riskkapitalbolag.

- Vi vet ännu inte vad som kommer ut av det, men vi i klubben har farhågor om att det ska bli högre krav på att hålla ner kostnaden och öka vinsterna på kort sikt. Vi måste tänka långsiktigt och skulle vilja ha mer inflytande hos våra utländska ägare, säger Jonas Åström.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.