Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

IT-bolag i protest mot sexism

En debatt om sexism och machokultur har blossat upp i sociala medier inför IT-konferensen STHLM Tech Fest, som arrangeras i Stockholm i början av september. Nu har ett av de inbjudna företagen valt att hoppa av arrangemanget.
Gabriella Westberg Publicerad
Leif R Jansson/TT
Stockholm Waterfront Congress Centre. Här arrangeras it-konferensen STHLM Tech Fest, den 4-5 september. Leif R Jansson/TT

IT-branschen har länge haft svårt att locka till sig kvinnliga tekniker och programmerare. Under våren och sommaren har flera stora IT-bolag publicerat statistik som visar på hur sned könsfördelningen är.

Hos webbjättarna Google, Facebook, Yahoo och Twitter är mer än 80 procent av dem med tekniska roller män, enligt Internet World. På chefsposition är det mer än 70 procent som är män.

Än värre såg det ut på talarlistan för STHLM Tech Fest när den presenterades i somras - alla inbjudna var män. Sedan dess har listan fyllts på med även kvinnliga talare, men kritiken har inte lagt sig.

Det nystartade IT-bolaget Mentimeter skulle ha medverkat i arrangemanget, men har valt att avstå i protest. Företagets vd Johnny Warström listar i ett blogginlägg de tre främsta skälen varför:

  • Evenemanget "säljs in" till utlandet genom att locka med vackra svenska kvinnor. (Genom ett Facebook-inlägg som togs bort efter kritik.)
  • Man bjuder in en CEO som är inblandad i ett pågående rättsfall på grund av sexuella trakasserier – för att tala om mångfald och företagskultur.
  • Det har vid tidigare arrangemang tillåtits sexistiska skämt från scenen, som moderatorn kommenterat med att ”feministerna nog skulle ha blivit sura” om de hört det.

Vid Almedalsveckan i juli diskuterades varför IT-branschen har en så sned könsfördelning vid ett välbesökt seminarium arrangerat av Computer Sweden. I panelen deltog företrädare från flera av de största IT-bolagen i Sverige.

Flera av deltagarna menade att den sneda fördelningen syns redan i rekryteringsbasen. Att kvinnor helt enkelt inte söker tekniska jobb. Andra (de kvinnliga paneldeltagarna) menade att det helt och hållet handlar om vilken attityd arbetsgivaren visar när det kommer till jämställdhet.

- Om inte arbetsgivarna signalerar att man satsar på jämställdhet ända upp i ledningen, då söker sig kvinnor någon annanstans, sa Anna Stenberg, vd för Wes.

Läs mer om det här: Varför vill de inte ha IT-jobben?

Donna Hanafi, som är marknadschef på Mentimeter, säger till Internet World att hon sedan länge valt att inte gå på evenemang som STHLM Tech Fest eftersom de håller en sådan jargong och en så låg ton mot kvinnor.

- Vi kan inte hålla på och bygga företag på det sättet, säger hon.

Fotnot: Arrangören av STHLM Tech Fest har nu delat ut 300 gratisbiljetter vikta för kvinnliga deltagare. Enligt ett twitterinlägg tog de slut på tre timmar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.