Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Guldregn över föräldravänliga företag

Företaget Sogeti kommer att skänka 10 000 kronor till organisationen Makalösa föräldrar. Det är prispengar IT-bolaget fått från Unionen jämte priset årets Guldnapp. En Guldstege och en Guldpeng delades också ut till företag som ansträngt sig lite extra för jämställdheten.
Johanna Rovira Publicerad
Johanna Rovira/Kollega
Frida Karlsson, HR-chef och Aron Östergård på Sogeti. Johanna Rovira/Kollega

På IT-konsultföretaget Sogeti får medarbetarna hjälp att bli med barn – företaget erbjuder alla anställda förmånsbefruktningar, alltså provrörsbefruktning IVF med bruttolöneavdrag. Men det är inte därför de vinner Unionens jämställdhetspris Guldnappen 2019.

Snarare beror det på att företaget lyckats skapa en uppmuntrande och föräldravänlig kultur i en mansdominerad IT-bransch. Det handlar om alltifrån saker som att vi tar hänsyn till när det är hämtning och lämning, till familjedagar och föräldralön.

Sogeti har beslutat att ge bort hela prissumman på 10 000 kronor till en organisation som jobbar för att stötta ensamstående – makalösa föräldrar.

Hur kom ni fram till det?
– Makalösa föräldrar stöder ensamstående som har svårt att få livet att gå ihop, så vi tyckte det var lämpligt att ge dem prissumman. Den kommer främst att gå till julklappar till barn, säger Frida Karlsson, HR-chef på Sogeti.

– Vi vet inte vem eller vilka som nominerat oss, men vi upplever att vi har ett väldigt bra samarbete med våra fackklubbar och det är mycket smickrande att ha blivit nominerade – det visar att vi är på rätt spår.

Mer guld delades ut. Förra året instiftades två helt nya guldpriser, Guldkronan och Guldstegen, som delas ut till företag med jämställda löner och till företag med jämn könsfördelning bland chefer.

Guldpengen 2019 (till företag med jämställda löner) tilldelas: Ottobock Scandinavia AB


Arbetsplatsombuden Linda Johansson och Karin Gunnar tillsammans med HR-chefen Kristina Gullman på Ottobock.

Ottobock Scandinavia AB prisas för att ha gjort ett gediget, långsiktigt och systematiskt arbete för jämställda löner, i nära samarbete med de förtroendevalda på arbetsplatsen.

– Det var en kollega till oss som nominerade företaget på grund av den lönekartläggning vi gjort och resultatet av den. Folk har blivit väldigt nöjda eftersom det lett till lönelyft för en hel avdelning, säger Linda Johansson, arbetsplatsombud på Ottobock.

– Prissumman ska vi använda till en rolig och jämställd aktivitiet, vad vet vi inte än, säger Linda Johansson.

Guldstegen 2019 (för lika karriärmöjligheter) tilldelas: Ikano Bostad AB


Pirjo Unnerstad, HR-chef på Ikano Bostad.

Motivering: Ikano Bostad AB prisas för att i en mansdominerad värld aktivt och målinriktat ha arbetat för att skapa en jämställd organisation med lika karriärmöjligheter för män och kvinnor. De har på kort tid bland annat lyckats med att dramatiskt öka andelen chefer som är kvinnor.

Tidigare vinnare av Guldnappen:

2018 – Essity Hygiene and Health AB
 
2017 – Volvo Cars
 
2016 – Lärarförbundet och Lärarnas A-kassa
 
2015 – Ingen utdelning
 
2014 – Ramböll
 
2013 – Polarbröd AB
 
2012 – Boliden Group, corporate IT
 
2011 – Ingen utdelning
 
2010 – Xylem (hette tidigare ITT Water&Wastewater)
 
2009 – CSC
 
2008 – Ingen utdelning
 
2007 – Servera
 
2006 – The Nielsen Company
 
2005 – Picab
 
2004 – Kronans Droghandel
 
2003 – IKEA

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.