Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Företagen gillar föräldrar

De flesta företagen har en positiv inställning till anställda som vill vara hemma när de fått barn. Två av fem ser till och med föräldraledighet som en merit vid anställning. Det framgår av en ny studie från Försäkringskassan.
Lina Björk Publicerad

1974 tog en procent av alla pappor ut föräldraledighet under barnets första två år. I dag är siffran 25 procent. Med den takten kommer det att ta ungefär 40 år till innan fördelningen mellan dagar i försäkringen blir något så när jämlik. Under våren har Försäkringskassan gjort en attitydundersökning bland företagen för att kartlägga arbetsgivares inställning till att värdera, underlätta och bevilja föräldraledighet för sina anställda. Resultatet, som presenterades i Almedalen under onsdagen visar att majoriteten av arbetsgivarna har en positiv syn på anställda som vill vara hemma med sina barn. Två av fem företag ser det till och med som en merit.
 

- Det råder inga större skillnader mellan branscher, däremot kan vi se att större företag i högre utsträckning än mindre, har en positiv syn. Siffran är också högre i kommunala, landstingsägda, och statliga verksamheter jämfört med privata företag, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Vem bär ansvaret att säkerställa att uttaget av föräldradagar blir jämställt? Utan konkurrens ansåg 80 procent av företagen att det ligger på föräldrarna. På andra plats kom politikerna och tredje arbetsgivarna.

- Även här utmärker sig de större arbetsgivarna och menar att de kan ta ett större ansvar för att uttaget blir mer jämställt.

Av alla företag ansåg dock 11 procent att föräldraledighet förknippas med något problematiskt. Som skäl anger man att det är svårt att hitta ersättare, det blir en högre arbetsbelastning för dem som är kvar och att ledigheten skulle utnyttjas för att få längre semester.

- Siffran är högst inom byggbranschen och lägst inom tjänstesektorn. Där förknippas föräldraledighet istället med utveckling, mognad och en breddad kompetens, säger Niklas Löfgren.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.