Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

DO granskar privata arbetsgivare

Bland tjänstemän är löneskillnaderna stora mellan män och kvinnor. DO inleder därför en granskning av 100 privata arbetsgivare.
- Det är jättebra eftersom andelen arbetsgivare som gör lönekartläggningar har minskat sedan man ändrade lagen 2009, säger Sonja Hallsten, likabehandlingsexpert på Unionen.
Lina Björk Publicerad

Bland tjänstemän tjänar män i genomsnitt 7 800 kronor mer i månaden än kvinnor, om man räknar bort skillnader som kan förklaras med yrke, utbildning och ålder, visar Medlingsinstitutets senaste rapport. Alltså en osaklig löneskillnad som innebär att kvinnor får tusenlappar mindre i plånboken varje månad.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, inleder nu en granskning av 100 privata arbetsgivare med hög andel tjänstemän bland sina anställda. Arbetsgivarna finns inom en rad olika områden som teknik, fastighetsservice och resebranschen.  Man har även valt att titta närmare på branscher som har relativt hög andel utrikes födda arbetstagare, som enligt forskningen tjänar mindre.

Arbetsgivare ska enligt lagen kartlägga och analysera löneskillnader vart tredje år. Osakliga löner ska därefter korrigeras. Arbetsgivare med 25 anställda eller fler ska även ta fram en handlingsplan för jämställda löner vart tredje år.

- Om ett företag vill se om det finns osakliga löneskillnader så gör man en lönekartläggning. För det är inte bara lönen som påverkas av löneskillnaderna, utan hela livet. Om en man och kvinna lever ihop och kvinnan tjänar mindre, tar hon det mesta av föräldraledigheten, hon gör det mesta av det obetalda hemarbetet och har inte samma möjlighet till befordran. Jag vet att det är tufft att vara företagare och att administrativt arbete tar tid, men lönekartläggningar lönar sig i längden. Det kan vara bökigt första gången men sedan går det smidigt, säger Sonja Hallsten.

Bakgrund

DO har fått i uppdrag av regeringen att öka insatserna för att se till att arbetsgivare arbetar systematiskt med lönekartläggning. Inom ramen för detta har man valt att granska 100 privata arbetsgivare med 150 till 499 anställda ur olika branscher och med stor andel tjänstemän.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.