Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Diskriminering vanligt tror anställda

Risken att diskrimineras både i anställningsprocessen och på jobbet är stor. Det anser åtminstone de tjänstemän som tillfrågats om hur det skulle gå till på deras arbetsplats.
Niklas Hallstedt Publicerad
Foto: Colourbox
En av fem tjänstemän upplever att de har diskriminerats det senaste året. Foto: Colourbox

Nästan hälften av de privatanställda tjänstemännen tror att föräldraledighet eller någon av diskrimineringsgrunderna skulle leda till att deras företag missgynnar jobbsökande vid likvärdiga meriter, visar en undersökning från Unionen.

Personer med psykisk funktionsnedsättning anses löpa störst risk att diskrimineras. Därefter följer arbetssökande med kläder som kan upplevas ha en religiös koppling eller personer med en fysisk funktionsnedsättning.

Att detta är förbjudet enligt lag är uppenbarligen inte tillräckligt, konstaterar Marina Åman, Unionens andre vice förbundsordförande i ett pressmeddelande.

– Diskriminering sker ofta omedvetet. Därför vill Unionen att alla som deltar i arbetet med rekryteringar erbjuds utbildning i metoder för kompetensbaserad rekrytering fri från diskriminering.

I fjol fick Diskrimineringsombudsmannen, DO, in drygt 130 anmälningar som gäller tjänstetillsättningar och rekryteringar.

Men hur stort problemet verkligen är, är svårt att utläsa av detta. Sannolikt finns det ett mörkertal, det vill säga fall av möjlig diskriminering som inte anmäls. Dessutom visar siffran bara antalet anmälningar, inte fall av faktisk diskriminering, påpekar Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.

– Det är ju inte heller ovanligt att det vid en utredning visar sig vara en ord-mot-ordsituation där den som anmält har uppfattat att en avbruten rekrytering är ett missgynnande som har samband med en diskrimineringsgrund, men där arbetsgivaren har andra förklaringar till att rekryteringen avbrutits.

För den som ändå lyckas ta sig igenom nålsögat och få det efterlängtade jobbet är det inte heller så roligt visar det sig. En av fem privatanställda tjänstemän upplever att de har diskriminerats eller trakasserats på jobbet det senaste året, visar undersökningen.

Vanligast är att den upplevda diskrimineringen har samband med kön eller ålder. Kvinnor under 30 eller över 50 är mest utsatta.

Hittills i år har Unionens rådgivning fått in 358 diskrimineringsärenden. Under samma tid har DO fått 1 851 anmälningar.

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.