Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Dags att nominera jämställda industribolag

Jobbar du på en arbetsplats inom industrin där män och kvinnor har samma möjlighet att utvecklas och trivas? Då kan det vara läge att skicka in en nominering till Industrins jämställdhetspris 2015.
Lina Björk Publicerad
Johan Gunseus/TT
2012 års mottagare av Industrins jämställdhetspris var Indexator. Här syns Pär Lärkeryd, vd, och till höger Anna Gabrielsson på avdelningen för utleveranser. Johan Gunseus/TT

Priset, som delas ut för tredje gången, delas ut till ett industriföretag som har gjort särskilda insatser för att öka jämställdheten på jobbet.

När Boliden vann förra året stod det exempelvis i motiveringen:

”...man medvetet satsat för att få kvinnor att bli bergarbetare och har ett smältverk med en majoritet kvinnor i ledningen. Boliden befordrar också personal under deras föräldraledighet och trycker ofta på betydelsen av pappaledighet”

I dag är en tredjedel av de anställda inom industrin kvinnor och andelen kvinnor på ledande positioner knappt 30 procent. Tanken med priset är att man ska sprida information och goda arbetssätt och på så sätt inspirera andra företag att jobba mer långsiktigt med jämställdhetsfrågor.

Juryn består av företrädare för arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom industrin. Sista dagen att nominera är den 30 november.

Tidigare vinnare:

2012: Indexator AB 
2013: Boliden

Nominera ditt företag här.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.