
Året efter att den tredje pappamånaden införs kommer den nuvarande jämställdhetbonusen att försvinna. Unionen har varit positiv till jämställdhetsbonusen och sett den som ett incitament för föräldrar att dela mer jämlikt på föräldraledigheten.
- Vi hade gärna sett att man fortsatt med morötter i stället för att ta till piskan, men utifrån ett jämställdhetsperspektiv kommer en tredje pappamånad med all sannolikhet innebära ett jämnare uttag och därmed minska risken för diskriminering av kvinnor, säger Peter Tai Christensen, utredare inom området likabehandling på Unionen.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll menar att bytet av bonus mot pappamånad är styrt utifrån det man vet faktiskt fungerar.
- Vi har utvärderat jämställdhetbonusen och konstaterat att den inte leder till de effekter man önskat, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
- Vikta månader i föräldraförsäkringen vet vi däremot av erfarenhet är ett effektivt sätt att åstadkomma ett mer jämställt uttag av föräldradagarna. Vi är en regering som på alla områden kommer att prioritera jämställdhetsfrågor och det är roligt att få leverera en sådan här reform som något av det första man gör.
Enligt Annika Strandhäll är konsvekvensen av föräldraförsäkringen avgörande för jämlikheten i familjerna. Det är när man bildar familj löneskillnader uppstår och föräldrar börjar dela mindre rättvist på hemarbetet. Kvinnor vabbar mer vilket bidrar till den statistiska diskrimineringen, alltså diskriminering som beror på att arbetsgivare betraktar män och kvinnor som olika stora riskfaktorer när de rekryterar eller befordrar. Den statistiska diskrimineringen är ett stort problem, anser Unionens utredare Peter Tai Christensen.
- Vi ser hur inkomstskillnaden mellan kvinnor och män ökar ännu mer i åldersspannet 25-40 år. All forskning visar att den statistiska diskrimineringen minskar när uttaget blir jämlikare. Ett barnvänligt arbetsliv kräver en organisation som rymmer att anställda kan vara föräldralediga oavsett kön, säger Peter Tai Christensen.