Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Bara 1 av 3 chefer är kvinna i EU

Bland Unionens medlemmar är 34 procent av cheferna kvinnor, vilket motsvarar EU-genomsnittet. Motsvarande siffra för Sverige är bättre upp, där är 4 av 10 chefer kvinnor.
Publicerad
Colourbox
Bland Unionens chefsmedlemmar är 34 procent kvinnor. Colourbox

Internationella kvinnodagen uppmärksammas av EU:s statistikorgan Eurostat med färsk statistik över könsfördelningen på chefspositioner Europa runt. På företag med mer än tio medarbetare är bara 35 procent av sammanlagt 7,3 miljoner chefer kvinnor.

Den genomsnittliga könsfördelningen på chefsposterna skiljer sig en hel del mellan de 28 medlemsländerna. Enda landet där kvinnorna är i majoritet på chefsposterna är i Lettland. Där är 53 procent av cheferna kvinnor.

Läs mer: Här är chefen i Unionen

I många tidigare öststater står det förhållandevis bättre till med jämställdheten. I både Bulgarien och Polen är 44 procent av cheferna kvinnor. Litauen, Ungern och Rumänien ligger liksom Irland på 41 procent kvinnliga chefer. Därefter kommer Sverige och Frankrike där motsvarande siffra är 40 procent.

I jämställdhetsbotten ligger Tyskland, Italien och Cypern där bara 22 procent av cheferna är kvinnor. Varken Belgien, Österrike eller Luxemburg når ens upp till en fjärdedel kvinnor på chefsposterna.

Andelen kvinnor är bara en av flera jämställdhetsparameter. Lönegapet mellan kvinnor och män på chefsposter inom EU är också stort. I genomsnitt tjänar de kvinnliga cheferna 23,4 procent mindre än männen. I Sverige är motsvarande siffra 16,3 procent.

Störst löneskillnad är det i Ungern och Italien. Där tjänar kvinnliga chefer knappt en tredjedel mindre än sina manliga chefskolleger. I Rumänien är lönegapet som minst. Där tjänar kvinnorna 5 procent mindre än männen.

Cajsa Högberg
cajsa.hogberg@kollega.se

Kvinnor som är chefer i Unionens branscher:

Bygg & Fastighet: 21 %

Energi & Miljö: 21 %

Farmaci & Hälsa: 35 %

Handel: 39 %

Industri & Teknik: 20 %

IT & Telekom: 25 %

Konsult & Finans: 47 %

Media & Kommunikation: 42 %

Organisation & Föreningar: 47 %

Service & Tjänster: 47 %

Transport & Logistik: 32 %

Totalt: 34 %

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.