Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Årets guldnappsvinnare

För tionde året i rad delar Unionen i dag ut Guldnappen till Sveriges mest föräldravänliga arbetsplats. Och vinnaren är...Polarbröd!
Grattis, Karin Bodin (vd), hur känns det?
Linnea Andersson Publicerad
Guldnappen 2013

- Det är jättekul! Det är ett jättefint erkännande och väldigt roligt att andra tycker att vi gör bra saker. För oss är det viktigt med jämställdhet och att familjeliv och arbetsliv ska gå att kombinera.

Varför tror du att ni vann?

- Motiveringen handlar just om att vi jobbar för att kunna kombinera familjeliv och arbetsliv, men också att jag var föräldraledig från min VD-roll och att det i sig kan vara ett slags förebildsarbete och det är nog sant. Jag säger hela tiden till mina medarbetare att familjen går först och jag försöker föregå med gott exempel.

- Jag tillhör ägarfamiljen av Polarbröd och kom in som VD när jag hade två barn. Så kände vi i familjen att vi ville ha ett barn till, och då gjorde vi så förstås, för familjen och barnen är mycket viktigare än jobbet. Sedan var jag föräldraledig i tio månader och vi tog in en vikarie.

- Det är viktigt att man har koll på sina prioriteringar, jag tror att fler företag behöver bli bättre på det. Det är oroväckande att samhället har en ökande andel sjukskrivna kvinnor. Vi måste hjälpas åt att diskutera vad vi har för förväntningar på varandra. Vad är tillräckligt bra? Det är förfärligt om kvinnor blir sjukare för att vi inte kan skapa förutsättningar så att kvinnor både kan jobba och må bra.

Hur jobbar ni för att få ett mer föräldravänligt och jämställt arbetsliv?

- Genom att signalera att det är viktigt att vara föräldraledig och anpassa föräldraledigheter och arbetsplatsträffar. De flesta medarbetarna är kollektivanställda och jobbar skift, men vi försöker anpassa så gott vi kan. Vi bjuder in föräldralediga till möten så att de som vill kan ha kontakt med arbetsplatsen under ledigheten och så har vi video- och telefonmöten om någon är hemma med sjukt barn. Men generellt sett tror jag det är grundinställningen och insikten om att vi i första hand är människor, i andra hand medarbetare.

- Det är jättesynd att samhället har en sned förväntan på könen när det gäller föräldraansvar, att kvinnor ammar duger inte som resonemang. Det är jätteviktigt att kvinnor inte känner sig pressade att skynda tillbaka till jobbet, men arbetsplatsen måste våga vara flexibel, att man kan jobba vissa dagar eller halvtid.

Påverkar det att du som vd är kvinna och att ni har många kvinnor i bolagsstyrelsen?

- I ett familjeföretag, där till och med familj ingår i namnet, tror jag att familjen blir väldigt väsentlig. Nu råkar det vara många kvinnor här men jag hoppas att jag hade agerat på samma sätt om jag vore man. Men det är en hypotetisk fråga som är svår att svara på.

Har du något råd till andra företag som inte är lika bra som ni på föräldravänligt arbetsliv?

- Vi står inför en hård konkurrenssituation om arbetskraften framöver, när 40-talisterna går i pension och det är viktigt att visa vilka värderingar företaget har, så att folk kan ta ställning till om det stämmer överens med deras egna. För oss handlar det mycket om delaktighet och vi försöker lyfta upp medarbetare som är handlingskraftiga, helhjärtade och nytänkande eftersom det är våra värderingar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.