Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Andra män orsak till metoo

Bara fem procent av alla män har rannsakat sig själva och sitt beteende till fullo efter #metoo. Det visar en undersökning gjord av den feministiska organisationen MÄN.
Johanna Rovira Publicerad
Erik Simander/TT
"Som man kan man se att det finns problem, men vi har svårare att se vår egen del i problemet", säger Alán Ali, ordförande för organisationen MÄN. Erik Simander/TT

Trots att en majoritet av de drygt tusen män som tillfrågats i undersökningen anser att män gemensamt ska ta ett större ansvar för att motverka det som kvinnor vittnade om under #metoo-rörelsen – sexualiserat våld och trakasserier, är det bara fem procent som instämmer helt i påståendet att de rannsakat sitt eget beteende efter #metoo. Hälften erkänner att de inte har gjort någon självrannsakan alls.

Läs mer: Kvinnor i facket vittnar om sexuella trakasserier

– Som man kan man se att det finns problem, men vi har svårare att se vår egen del i problemet. Då måste vi ju erkänna att vi har fel och därmed visa sårbarhet och att vi inte är perfekta. Därför har många män svårt att se och erkänna att det finns ett patriarkat och att man är en del av det, säger Alán Ali, ordförande för organisationen MÄN, som bildades 1993, för att engagera män mot mäns våld mot kvinnor.

Närmare åtta av tio av de tillfrågade männen menar att #metoo generellt har varit positiv för jämställdheten i Sverige. Däremot är det bara närmare hälften som vittnar om att deras eget engagemang i jämställdhetsfrågorna ökat tack vare #metoo. Det är ändå fler än förra året, då #metoo-uppropet 2017 var ännu färskare i minnet. Endast 39 procent svarade i fjol att deras engagemang ökat efter uppropet.

Läs mer: Så har metoo påverkat Unionens jämställdhetsarbete

Organisationen MÄN efterlyser att fler män börjar agera för en positiv förändring och menar att det krävs långsiktiga satsningar parallellt med att finansieringen till kvinnojoursrörelsen ökar.

– Utan självreflektion är det långt till att bli en jämställd värld fri från våld, säger Alán Ali.

Läs mer: Roks chef vet allt om mäns våld mot kvinnor

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.