
Runt om i EU:s medlemsländer sjösätts system för korttidsarbete liknande det svenska, där arbetstagare går ner i tid och staten går in för att hjälpa till att täcka lönekostnaderna i syfte att rädda jobb. Europafacket ETUC har kartlagt de system som finns.
Läs mer: Så funkar permittering och korttidsarbete
ETUC har även gjort en lista över hur stor andel av lönen anställda som omfattas av korttidsarbete med statligt stöd får (se faktaruta). Bara i Danmark, Nederländerna och Irland får arbetstagare ut hela lönen, enligt Europafackets uträkningar, men kraven för att få del av systemet och hur länge det gäller kan alltså variera.
Läs mer: Arbetsgivare och fack överens om korttidsarbete
Europafacket menar att EU:s medlemsstater nu måste samarbeta med fack och arbetsgivare för att undvika en lång ekonomisk kris i coronavirusets fotspår och pekar på att alla har fördelar av system med korttidsarbete. Anställda kan behålla jobben, arbetsgivare får snabbt tillgång till arbetskraft när konjunkturen vänder och staten sparar pengar eftersom det vanligtvis är billigare med stöd för korttidsarbete än arbetslöshetsunderstöd.
Lön vid korttidsarbete
Nettolöner
- Irland: 100%
- Österrike: 80-90%
- Frankrike: 84%
- Spanien: 70%
- Tyskland: 60 – 67%
Bruttolöner:
- Danmark: 100%
- Nederländerna: 100%
- Norge: 80-100%
- Sverige: 92.5 – 96%
- Storbritannien: 80%
- Italien: 80%
- Schweiz: 80 %
- Slovenien: 80%
- Belgien: 70 %
- Frankrike: 70%
- Portugal: 70%