Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

H&M röstade nej till levnadslöner

H&M:s aktieägare röstade på tisdagens årsstämma ner förslaget om att införa levnadslöner för de underleverantörer runt om i världen som syr modeföretagets kläder. Aktieägaren Clean Clothes Campaign, CCC, som lagt förslaget tillsammans med föreningen Fair action, hoppas dock att frågan ska fungera som en väckarklocka för andra aktieägare.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2019, kl 13:35
Arbetare i en textilfabrik i Addis Abeba, ‎Etiopien.
Fabriksarbetare i en textilfabrik utanför Addis Abeba, ‎Etiopien, som tillverkar kläder för H&M. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

För snart sex år sedan gjorde H&M en utfästelse om att införa så kallade levnadslöner (löner som räcker till bostad, mat, sjukvård, kläder och tjänas in under normal arbetstid) för 850 000 textilarbetare, enligt det internationella nätverket CCC . Löftet skulle infrias före årsskiftet 2018-2019, men när organisationen i fjol kollade upp förhållanden för textilarbetare i Bulgarien, Turkiet, Kambodja och Indien var resultatet nedslående.

– Inte en enda av de intervjuade arbetarna hade levnadslön, säger Anne Bienas, koordinator för levnadslöner på den internationella organisationen CCC.

CCC skrev en rapport om sina upptäckter och startade bland annat en namninsamling. Nätverket köpte också fem aktier i H&M för att kunna närvara på årsstämman i Sverige i tisdags, där CCC hade fått in ett förslag på dagordningen. Det om att H&M ställer in årets aktieutdelning och i stället lägger summan – 16 miljarder – i en fond till förmån för textilarbetarna.

– Förslaget röstades ner. Vi visste ju att det skulle bli så, aktieägarna vill ju ha sina pengar, men vi ville uppmärksamma vår sak, säger Anne Bienas, som var med på årsstämman och levererade 180 000 underskrifter till företagets vd Johan Persson.

– Många aktieägare var dock väldigt positiva till oss före mötet och förklarade att de anser att det är viktigt med levnadslöner.

Den ideella svenska föreningen Fair action, som ingår i CCC och arbetar för att få företag att ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö, äger två aktier i H&M och presenterade aktieägarförslaget på stämman. Fair action samarbetar med Unionen i projektet Schyst resande.

– Eftersom H&M är familjeägt till stor del går inga förslag igenom utan att familjen Persson röstar för det. Men vi hoppas att andra storägare som banker och pensionsfonder lyfter frågan med H&M, säger Maria Sjödin, kommunikationsansvarig på Fair action.


Maria Sjödin, kommunikationsansvarig på Fair Action pratar med aktieägare utanför H&M:s stämma i tisdags. Foto: Gabriele Francois Casini

Internationellt

Facklig aktivist kan slippa fängelse - kan få asyl i Polen

Den fackliga aktivisten Ala Tsvirko kan få asyl i Polen och slippa fängelse i Belarus. Unionens kongress i förra veckan krävde att utvisningar av samtliga fackligt aktiva till Belarus stoppas och att de 50 fackliga fångarna i landet friges.
Johanna Rovira Publicerad 16 oktober 2023, kl 13:27
Bild från Unionens kongress där medverkande håller upp skyltar som bildar orden Frige alla fackliga fångar i Belarus!
Den fackliga aktivisten Ala Tsvirko kan få asyl i Polen och slippa fängelse i Belarus. Unionens kongress krävde att utvisningar av fackligt aktiva till Belarus stoppas och att fackliga fångar i landet friges. Foto: Mikael Hedquist.

Polen har lovat att pröva den fackliga aktivisten Ala Tsvirkos asylärende, enligt tidningen Arbetsvärlden

Ala Tsvirko.
Ala Tsvikro. Foto: Anders G. Warne.

Beskedet kom i slutet förra veckan, då Ala Tsvirko, som Kollega skrivit om tidigare, deltog på Unionens kongress i Karlstad. Förutom Ala Tsvirko fanns Maksim Pazniakou från den belarusiska fackliga exilorganisationen Salidarnast på plats i Karlstad. Han vittnade bland annat om fackaktiva fångar som riskerar att dö i fängelset. 

– En fackligt aktiv som blivit dömd till nio års fängelse har cancer och behöver behandling. För honom är straffet en enkelbiljett, han kommer troligen aldrig att lämna fängelset, sade Maksim Pazniakou, som själv suttit fängslad två gånger i Belarus. 

Enkelbiljett till fängelse för dödssjuk

Han vittnade också om en 73-åring som blivit dömd till fyra års fängelse och sitter i en liten cell tillsammans sex till åtta andra fångar utan tillgång till frisk luft och solsken. En annan facklig fånge lider av diabetes och får inte någon medicin i fängelset. 

– Alla dessa människor är offer för demokratin i Belarus. Vi måste göra något så att inte deras uppoffring ska ha varit för intet, manade Maksim Pazniakou. 

Under kongressen gjordes ett gemensamt uttalande med krav på att Sverige omedelbart stoppar utvisningar av fackligt engagerade till Belarus och att de 50 fackligt engagerade som sitter fängslade friges. Kongressdeltagarna deltog också i en solidaritetsmanifestation och poserade med krav på att frige fackliga fångar i Belarus.