Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Gudrun Sjödén och Gekås kvar i garderoben

Gudrun Sjödén och Gekås i Ullared vägrar att redovisa i vilka fabriker deras kläder sys. Det visar en färsk kartläggning gjord av organisationen Fair Action. H&M, Lindex, Åhléns och RNB får godkänt i granskningen.
Johanna Rovira Publicerad 26 november 2019, kl 11:03
Gudrun Sjödéns butik i Gamla Stan i Stockholm.
Gudrun Sjödéns butik i Gamla Stan i Stockholm. Foto: Bengt Oberger, CC BY-SA 4.0 (länk till bild nedan)

Den ideella svenska föreningen Fair Action, som arbetar för att få företag att ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö, har länge drivit på för att få svenska modeföretag att vara öppna med var deras plagg sys och av vilka.

– Det finns en stark trend inom modeindustrin att vara transparent – det är det nya normala. Kunderna förväntar sig öppenhet, säger Maria Sjödin, en av författarna bakom rapporten ”Coming out of the closet – swedish garment brands on the move towards transparency” som presenterades i dag, tisdag.

Rapporten granskar nio modeföretag i sömmarna och urvalet gjordes utifrån företag som har störst omsättning eller som förväntas växa. H&M, Lindex, Åhléns samt RNB och Polarn och Pyrets ägare får alla godkänt i fråga om transparens. Kappahl är inte riktigt i mål och Ellos och Nelly.com, säger att de tänker redovisa information om fabrikerna som tillverkar plaggen nästa år.

– Det finns ju ingen garanti för att det gör det, men vi kommer att hålla ögonen på dem, säger Maria Sjödin.

Gekås i Ullared och Gudrun Sjödén, som i fjol var i blåsväder för att hon sagt att kvinnor med låg lön har sig själva att skylla, har däremot inga som helst planer på att bättra sig och lämna ut information.

– Även om man påstår att man ställer krav på leverantörer, går det inte att kolla hur arbetsvillkoren ser ut för dem som syr kläderna om man inte redovisar var de tillverkas. Att vara öppen och villig att bli granskad är A och O för trovärdigheten, säger Maria Sjödin. 

Gudrun Sjödén lät meddela Fair Action att som litet företag är man rädd att andra ska kopiera designen om man lämnar ut information. Fair Action menar dock att det finns flera små modeföretag som uppenbarligen kommit runt problemet. Nudie jeans, Tiger of Sweden och Asket är exempel på mindre företag som är öppna med var plaggen tillverkas.

Bild: Wikimedia Commons

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer".