Gudrun Sjödén och Gekås i Ullared vägrar att redovisa i vilka fabriker deras kläder sys. Det visar en färsk kartläggning gjord av organisationen Fair Action. H&M, Lindex, Åhléns och RNB får godkänt i granskningen.
Gudrun Sjödéns butik i Gamla Stan i Stockholm. Foto: Bengt Oberger, CC BY-SA 4.0 (länk till bild nedan)
Den ideella svenska föreningen Fair Action, som arbetar för att få företag att ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö, har länge drivit på för att få svenska modeföretag att vara öppna med var deras plagg sys och av vilka.
Rapporten granskar nio modeföretag i sömmarna och urvalet gjordes utifrån företag som har störst omsättning eller som förväntas växa. H&M, Lindex, Åhléns samt RNB och Polarn och Pyrets ägare får alla godkänt i fråga om transparens. Kappahl är inte riktigt i mål och Ellos och Nelly.com, säger att de tänker redovisa information om fabrikerna som tillverkar plaggen nästa år.
– Det finns ju ingen garanti för att det gör det, men vi kommer att hålla ögonen på dem, säger Maria Sjödin.
Gekås i Ullared och Gudrun Sjödén, som i fjol var i blåsväder för att hon sagt att kvinnor med låg lön har sig själva att skylla, har däremot inga som helst planer på att bättra sig och lämna ut information.
– Även om man påstår att man ställer krav på leverantörer, går det inte att kolla hur arbetsvillkoren ser ut för dem som syr kläderna om man inte redovisar var de tillverkas. Att vara öppen och villig att bli granskad är A och O för trovärdigheten, säger Maria Sjödin.
Gudrun Sjödén lät meddela Fair Action att som litet företag är man rädd att andra ska kopiera designen om man lämnar ut information. Fair Action menar dock att det finns flera små modeföretag som uppenbarligen kommit runt problemet. Nudie jeans, Tiger of Sweden och Asket är exempel på mindre företag som är öppna med var plaggen tillverkas.
Den ukrainska regeringen har beslagtagit Fackföreningarnas hus i Kiev. Tidigare i år fängslades landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi och Unionen såväl som den globala fackföreningsrörelsen fördömer attackerna mot facken i Ukraina.
Den ukrainska regeringen har tidigare i år fängslat landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi (bilden). Förra veckan togs även fackföreningarnas hus i Kiev i beslag. Foto: Noa Söderberg.
I början av april grepsHryhorii Osovyi, ordförande i Ukrainas största fackliga centralorganisation FPU, vid ankomsten till en regional fackkonferens i Lutsk och sattes i husarrest, anklagad för att ha sålt facklig egendom tio år tidigare.
Väldsfacket ITUC krävde då att fackförbundsledaren skulle friges och fördömde fängslandet, som ITUC menar är ett försök att störa en omröstning om ett lagförslag som ger ukrainska staten rätt att beslagta fackliga byggnader, bland annat Fackföreningarnas hus, Budynok Profspilok, i Kiev.
I förra veckan beslagtogs fackföreningshuset i Kiev av myndighetspersoner som i sällskap av säkerhetsvakter tog sig in i huset och krävde att FPU:s personal omedelbart skulle utrymma byggnaden.
Ukrainska facket behöver stöd
Martin Jefflén. Foto: Virginie Nguyen/TT
Unionen och många andra svenska fackförbund stöder fackföreningsrörelsen i Ukraina och tillsammans med biståndsorganisationen Union to Union, byggs nu ett stort stödprogram upp för att stödja facken i Ukraina.
– Den ukrainska regeringen är tyvärr långt ifrån fackföreningsvänlig, säger Martin Jefflén, internationell sekreterare på Unionen.
– Med tanke på Ukrainas EU-kandidatur är det viktigt att förhållandena för facken blir bättre så att man kan få i gång en fungerande social dialog.
Världsfacket ITUC menar att övertagandet av fackförbundshuset i Kiev är ett oacceptabelt försök att stoppa FPU och kräver att ukrainska staten ska respektera fackliga rättigheter samt återställa fackets förutsättningar att utföra sin verksamhet utan statlig inblandning. Unionen ställer sig bakom kritiken mot den ukrainska regeringens agerande.
– Ukrainas regering måste omedelbart upphöra med de attacker den utsätter fackföreningarna för, säger Martin Jefflén.
Världsfacket (ITUC)
Världens största fackliga organisation, där bland annat de svenska tjänstemännens organisation TCO är med, har en framskjuten position när arbetstagares röster ska höras i olika internationella forum.