Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Fackklubb bildad på skofabrik i Bosnien

Efter att Unionen besökt Kavats skofabrik i Bosnien i somras, har en lokal fackklubb bildats. Klubbens mål är att få till såväl bättre löner som villkor för de anställda.
Johanna Rovira Publicerad 20 december 2022, kl 06:00
Kavats fabrik i Bosnien, där det nyligen bildats fackklubb.
Kavats fabrik i Bosnien, där det nyligen bildats fackklubb. Fotograf: Teuta Krilic

I februari 2019 lämnade anställda på det svenska skoföretaget Kavats skofabrik i Novi Travnik i Bosnien fabriken i protest över bland annat obetald övertid. Unionens internationella ombudsman Karin Ström tog tillsammans med IF Metall, kontakt med arbetsgivaren och har följt utvecklingen på Kavat i Bosnien sedan före pandemin.

I våras rapporterade Uppdrag granskning att det fanns kollektivavtal för Kavats anställda i Sverige men saknades i Bosnien. Enligt Uppdrag granskning kunde anställda i Bosnien inte leva på sina löner och vågade inte opponera sig av rädsla för repressalier.

Karin Ström besökte i somras skofabriken i Novi Travnik tillsammans med den fackliga europafederationen IndustriAll Europa och ledaren för det bosniska textilfacket för att möta såväl Kavats ledning som de anställda.

– Vi har försökt göra en kartläggning för att få grepp om situationen och de anställda har fått i gång ett arbetstagarråd och en dialog med arbetsgivarna, säger hon.

En stor del av de anställda har organiserat sig och bildat en lokal fackklubb sedan besöket. Löner och bättre villkor står på dagordningen och Unionen kommer att fortsätta bevaka utvecklingen och hjälpa klubben, som helt nyligen registrerats officiellt och fått sitt certifikat.

 Vi är förstås mycket nöjda och stolta över att vårt jobb i Bosnien gett resultat. Dessvärre har den som var Unionens arbetsplatsombud på Kavat i Sverige slutat, så paradoxalt nog är man nu bättre organiserade på Kavat i Bosnien än i Sverige. Å andra sidan är det betydligt färre anställda i Sverige, säger Karin Ström.

Internationellt

Fackligt aktiv utvisad från Sverige – får asyl i Polen

Den belarusiska fackliga aktivisten Ala Tsvirko, som Kollega skrivit om, nekades asyl i Sverige. Nu får hon det i Polen.
Mats Thorén Publicerad 21 maj 2024, kl 16:31
Ala Tsvirko
Utvisades ur Sverige. Nu beviljas Ala Tsvirko asyl i Polen efter lång kamp mot förföljelse. Foto: Anders g. Warne

Polen beviljar den belarusiska fackdissidenten Ala Tsvirko asyl, rapporterar tidningen Arbetsvärlden.

”När jag fick svaret kände jag lättnad och glädje efter beslutet. Det var första gången sedan det ögonblick då jag flydde landet [Belarus] illegalt 2021 som jag känt en sådan glädje. Och känslan att rättvisan nu har segrat”, skriver hon i ett mejl till Arbetsvärlden.

Förföljd hemma i Belarus 

Kollega har tidigare rapporterat om Ala Tsvirkos öde och träffade henne i oktober förra året då hon befann sig i Sverige och just fått ett definitivt utvisningsbeslut. 

Ala Tsvirko hade bland annat varit med och startat en oberoende fackförening i Belarus, något regimen ogillade. Efter hot från KGB-agenter flydde hon landet. Migrationsverket tyckte dock att hon var trygg i att åka tillbaka.

– De förstår uppenbarligen inte vad som sker i Belarus, trots att många människorättsorganisationer har publicerat rapporter om att kränkningen av mänskliga rättigheter har ökat markant sedan presidentvalet 2020, sa hon då till Kollega.

Besökte Unionens kongress 

Ala Tsvirkos besökte i höstas Unionens kongress i Karlstad. Kongressen krävde att utvisningarna av fackligt aktiva till Belarus skulle stoppas och att fackliga fångar i landet skulle friges. Hon hoppades då få asyl i Polen, vilket hon nu alltså fått.