Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Fackklubb bildad på skofabrik i Bosnien

Efter att Unionen besökt Kavats skofabrik i Bosnien i somras, har en lokal fackklubb bildats. Klubbens mål är att få till såväl bättre löner som villkor för de anställda.
Johanna Rovira Publicerad 20 december 2022, kl 06:00
Kavats fabrik i Bosnien, där det nyligen bildats fackklubb.
Kavats fabrik i Bosnien, där det nyligen bildats fackklubb. Fotograf: Teuta Krilic

I februari 2019 lämnade anställda på det svenska skoföretaget Kavats skofabrik i Novi Travnik i Bosnien fabriken i protest över bland annat obetald övertid. Unionens internationella ombudsman Karin Ström tog tillsammans med IF Metall, kontakt med arbetsgivaren och har följt utvecklingen på Kavat i Bosnien sedan före pandemin.

I våras rapporterade Uppdrag granskning att det fanns kollektivavtal för Kavats anställda i Sverige men saknades i Bosnien. Enligt Uppdrag granskning kunde anställda i Bosnien inte leva på sina löner och vågade inte opponera sig av rädsla för repressalier.

Karin Ström besökte i somras skofabriken i Novi Travnik tillsammans med den fackliga europafederationen IndustriAll Europa och ledaren för det bosniska textilfacket för att möta såväl Kavats ledning som de anställda.

– Vi har försökt göra en kartläggning för att få grepp om situationen och de anställda har fått i gång ett arbetstagarråd och en dialog med arbetsgivarna, säger hon.

En stor del av de anställda har organiserat sig och bildat en lokal fackklubb sedan besöket. Löner och bättre villkor står på dagordningen och Unionen kommer att fortsätta bevaka utvecklingen och hjälpa klubben, som helt nyligen registrerats officiellt och fått sitt certifikat.

 Vi är förstås mycket nöjda och stolta över att vårt jobb i Bosnien gett resultat. Dessvärre har den som var Unionens arbetsplatsombud på Kavat i Sverige slutat, så paradoxalt nog är man nu bättre organiserade på Kavat i Bosnien än i Sverige. Å andra sidan är det betydligt färre anställda i Sverige, säger Karin Ström.

Internationellt

Unionens utvecklingsprojekt påverkas av Sidas nedskärning

På regeringens inrådan ska Sidas stöd till journalistik och informationsarbete om globala frågor avvecklas. Även Unionen påverkas - och förlorar en kvarts miljon kronor.
Lina Friberg Publicerad 23 januari 2023, kl 13:00
Unionens logotyp på skylt. Gröna bokstäver. Upplyst.
Unionens utvecklingsprojekt påverkas av Sidas nedskärning. Bland annat försvinner kvarts miljon kronor till en informationsfilm. Foto: Ingvar Karmhed/TT.

Det drabbar 14 förbund och tidningar, däribland Union to Union, LO, TCO och Sacos gemensamma fackliga biståndsorganisation.

Martin Jefflén.

  Vi förlorar en kvarts miljon kronor som skulle gått till en informationsfilm om Unionens utvecklingsprojekt i två versioner. En kortare version som skulle spritts på sociala medier och webben och en i längre format i utbildningssammanhang, exempelvis på seminarium, säger Martin Jefflén, internationell sekreterare på Unionen.

Filmen skulle fokuserat på tre utvecklingsprojekt som Unionen är involverad i, bland annat SEWA, ett kvinnligt fackförbund i Indien som organiserar egenanställda kvinnor. Människor involverade i utvecklingsprojektet skulle komma till tals. Filmen skulle även ge en övergripande bild av hur Unionen arbetar för att förbättra arbets- och levnadsvillkor.

Allt organiserat informationsarbete försvinner

Hur påverkar det ert informationsarbete?

–  Det innebär ju att allt organiserat informationsarbete är borta, vilket minskar våra förutsättningar att sprida information om biståndet, exempelvis delta i seminarium på Globala Torget på Bokmässan, en plats där globala utmaningar kommer i fokus. Det blir inte heller någon gemensam medverkan om biståndet under Almedalsveckan. Viktiga plattformar för att sprida information om våra projekt, säger Martin Jefflén.

Vad händer med Unionens pågående utvecklingsprojekt?

  Huvudinriktningen på vårt arbete är godkänt. Men det är inte riktigt klart ännu kring vad som händer med budgeten, den kommer vara 10 - 15 procent mindre. Antingen kommer något projekt plockas bort, eller som det nog lutar åt, att använda oss av ”osthyvel-principen”. Det vill säga att skära ner lite överallt, säger Martin Jefflén.

Oro för biståndspolitiken

LO, TCO och Saco skrev i dagarna ett gemensamt brev till biståndsminister Johan Forssell med uppmaningen att inkluderas i dialog om hur svenskt bistånd än mer effektivt kan bidra till fattigdomsbekämpning, demokrati och mänskliga rättigheter. Samtliga fackföreningar organisationerna står bakom uppmaningen.

Svenska fackförbund och den gemensamma biståndsorganisationen Union to Union jobbar tillsammans med fackförbund i låg- och medelinkomstländer för att skapa säkrare arbetsplatser, tryggare anställningar, bättre arbetsvillkor och en inkluderande klimatomställning. Inom samtliga tre centralorganisationer finns nu en stor oro över utvecklingen inom biståndspolitiken.

Therese Svanström
Therese Svanström Foto: Eva Edsjö

– Fackligt utvecklingssamarbete är nyckeln till en hållbar framtid med anständiga arbetsvillkor för alla. Enligt FN-organen ILO och WHO dör 1,9 miljoner människor varje år på grund av sina jobb. Det är först när människor kan försörja sig och har råd att låta barnen gå i skola som vi kan bygga en hoppfull värld med klimaträttvisa och demokratiska samhällen säger Therese Svanström, ordförande i TCO.