Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Fackklubb bildad på skofabrik i Bosnien

Efter att Unionen besökt Kavats skofabrik i Bosnien i somras, har en lokal fackklubb bildats. Klubbens mål är att få till såväl bättre löner som villkor för de anställda.
Johanna Rovira Publicerad 20 december 2022, kl 06:00
Kavats fabrik i Bosnien, där det nyligen bildats fackklubb.
Kavats fabrik i Bosnien, där det nyligen bildats fackklubb. Fotograf: Teuta Krilic

I februari 2019 lämnade anställda på det svenska skoföretaget Kavats skofabrik i Novi Travnik i Bosnien fabriken i protest över bland annat obetald övertid. Unionens internationella ombudsman Karin Ström tog tillsammans med IF Metall, kontakt med arbetsgivaren och har följt utvecklingen på Kavat i Bosnien sedan före pandemin.

I våras rapporterade Uppdrag granskning att det fanns kollektivavtal för Kavats anställda i Sverige men saknades i Bosnien. Enligt Uppdrag granskning kunde anställda i Bosnien inte leva på sina löner och vågade inte opponera sig av rädsla för repressalier.

Karin Ström besökte i somras skofabriken i Novi Travnik tillsammans med den fackliga europafederationen IndustriAll Europa och ledaren för det bosniska textilfacket för att möta såväl Kavats ledning som de anställda.

– Vi har försökt göra en kartläggning för att få grepp om situationen och de anställda har fått i gång ett arbetstagarråd och en dialog med arbetsgivarna, säger hon.

En stor del av de anställda har organiserat sig och bildat en lokal fackklubb sedan besöket. Löner och bättre villkor står på dagordningen och Unionen kommer att fortsätta bevaka utvecklingen och hjälpa klubben, som helt nyligen registrerats officiellt och fått sitt certifikat.

 Vi är förstås mycket nöjda och stolta över att vårt jobb i Bosnien gett resultat. Dessvärre har den som var Unionens arbetsplatsombud på Kavat i Sverige slutat, så paradoxalt nog är man nu bättre organiserade på Kavat i Bosnien än i Sverige. Å andra sidan är det betydligt färre anställda i Sverige, säger Karin Ström.

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer". 

Internationellt

Ala Tsvirko slipper utvisas - kan få asyl i Polen

Johanna Rovira Publicerad 16 oktober 2023, kl 13:27
Ala Tsvirko slipper utvisas - kan få asyl i Polen
Bild från Unionens kongress där medverkande håller upp skyltar som bildar orden Frige alla fackliga fångar i Belarus!
Ala Tsvirko slipper utvisas - kan få asyl i Polen