Att fler anställda runt om i världen organiserar sig i ett fackförbund vinner även Unionens medlemmar på i längden. Det motverkar bland annat villkorsdumpning och osund konkurrens. I en värld av globala arbetsgivare är det också svårt att enbart verka lokalt. Men coronapandemin har satt en del käppar i hjulet för det internationella arbetet och samarbetet.
– I krisen prövas vännen heter det och vi kan inte försvinna från de arenor som vi verkat på. Men förhoppningsvis kan det komma något bra av det här också, att vi blir mer snabbfotade och digitala, även om man vid förhandling, medling och konflikthantering behöver vara på plats, säger Karin Ström, som är internationell ombudsman på Unionen.
För sjunde året i rad har den internationella fackliga organisationen ITUC tagit fram en rapport om fackliga kränkningar och det dödliga våld som drabbar fackligt aktiva runt om i världen och trenden fortsätter åt fel håll. I drygt 60 länder har det 2019 skett fängslanden av arbetstagare som jobbat fackligt och i nio länder har fackligt aktiva mördats på grund av sitt engagemang. Då rapporten sammanställts innan coronapandemin finns dessutom risk för att siffrorna nu är ännu dystrare.
Läs mer: Farligt att jobba fackligt i många länder
– Vi får alarmerande rapporter om att en del företag tar coronakrisen som ursäkt för att göra saker fort och fel och inte följa reglerna. Det är svårt att bedriva det fackliga arbetet då man inte har tillträde till arbetsplatserna på samma sätt nu, men vi ser också att man varit väldigt uppfinningsrika. Att man har kontakt via sms eller messenger-grupper och på så sätt håller kontakt och koll på arbetsmiljö och arbetsrätt, säger Karin Ström.
Bland de länder som rankas som allra farligast för fackligt aktiva hittas bland annat Brasilien och Indien. Här förekommer både mord, våld, förbud mot att strejka och förbud mot att gå med i ett fackförbund. Båda länderna var på väg åt rätt håll, men mycket kan påverka möjligheterna att flytta fram positionerna fackligt. Det minskande demokratiutrymmet är en sak, auktoritära ledningar en annan, som skiftar med tiden.
Unionen driver tillsammans med IF Metall ett utvecklingsprojekt med SEWA i Indien, ett kvinnligt fackförbund som organiserar egenanställda i den informella sektorn, alltså som inte ingår i den reguljära arbetsmarknaden.
Läs mer: Unionen stöttar indiskt kvinnofack
Ett annat projekt för att förbättra anställdas villkor är ett samarbete med Systembolaget och det globala facket IUL, bland annat i Sydafrika, och delar av det arbetet har nu fått sättas på paus.
Läs mer: Lite mindre bittra druvor i Sydafrika
– Sverige och Sydafrika har ett samarbetsavtal. Under våren skulle statsministern träffa presidenten i Sydafrika bland annat tillsammans med Unionen i en delegation, där man skulle lyfta samarbetet som ett gott exempel för att ta nya kliv framåt. Det har blivit uppskjutet, så den framgången blir inte av på ett tag vilket är frustrerande men vi får fortsätta arbetet på vårt håll
Eftersom coronakrisen gör det svårt att resa och delta i de stora internationella satsningarna har det fackliga engagemanget fokuserats mer på lokala lösningar.
– Vi tittar på hur vi kan styra om vissa verksamheter och aktiviteter, och kanske hjälpa till med resurser för de fackförbund som behöver stöd. Det kan handla om kompetens och utrustning för att få till digitala lösningar för exempelvis nätbaserad utbildning/kursverksamhet, bättre uppkoppling eller resurser för att få till renlighet och minska smittspridning.
Även de anställda och fackligt förtroendevalda i Sverige kan göra sitt hemmavid för att ge sina globala kollegor stöd. I dag jobbar redan många anställda i internationella team men har olika förutsättningar beroende på i vilket land de jobbar.
– Man kan driva på för att företaget ska ha ett globalt avtal så att alla anställda vet vad som gäller och var man ska vända sig om man inte blir schysst behandlad. Att ha ett globalt företagsråd eller ställa krav i leverantörsleden, där upphandlingar kan vara en viktig del i att förändra villkoren beroende på vad man som företag visar att man vill ha, säger Karin Ström.