Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Soffan sämre för psyket än att sitta på jobbet

Stå emot frestelsen att sjunka ner i soffan i helgen. Det är sämre för din mentala hälsa att sitta stilla på fritiden än att sitta stilla på jobbet, visar ny forskning från GIH och Karolinska.
Johanna Rovira Publicerad 10 juni 2020, kl 14:23
Colourbox
Mentalt passivt sittande där man slappar framför tv, mobil eller dator är sämre för den psykiska hälsan än mentalt aktivt sittande, som att lösa korsord eller spela schack. Colourbox

Det finns ett otal studier som visar på hälsoriskerna med att ha ett stillasittande jobb. Sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och cancer är några som kopplats till stillasittande. Men det finns även ett samband mellan stillasittande och symptom på depression, har forskare vid Gymnastik och idrottshögskolan, GIH, och Karolinska institutet, kommit fram till.

Läs mer: Varannan anställd sitter still på jobbet

– Vi har tittat på hälsoprofiler där mer än 23 000 anställda svarat på frågor, bland annat om hur mycket de sitter och hur mycket symptom av ångest och oro de upplever, säger Elin Ekblom Bak, docent vid GIH.

– Vi delade upp sittandet under dagen och intressant nog visade det sig att resultatet var olika om man satt mycket på fritiden eller på jobbet.

Studien visar att soffpotatisar på fritiden hade tre gånger så hög sannolikhet att ofta uppleva depressions- och ångestsymtom än de som inte satt så mycket på fritiden.

Läs mer: Gå till skrivaren bra för hjärtat

– Med just denna studie kan vi inte säga om det är sittandet som leder till nedstämdhet eller nedstämdhet som leder till mycket sittande, men det skulle i så fall vara minst lika illa, då vi vet från tidigare att mer sittande kan ge mer ohälsa. Intressant var att sambanden var starka trots att vi tagit hänsyn till andra faktorer som kan spela in, såsom stress, träningsvanor och utbildningsnivå, säger Elin Ekblom Bak.

Att ett stillasittande arbete inte hade lika starkt samband för upplevelse av ångest och oro som sittande på fritiden, kan enligt forskarna bero på att man på jobbet ändå anstränger hjärnan och är mentalt aktiv. Tidigare studier har visat att mentalt aktivt sittande, som till exempel korsordslösning och schack, är bättre för den psykiska hälsan än mer mentalt passivt sittande där man bara slappar framför mobil, dator eller tv.

Läs mer: Stillasittande ökar cancerrisk

– Det är inte bra att sitta helt still oavsett om det är på fritiden eller på jobbet. Se till att åtminstone ta korta bensträckare. Vi har också tittat på vad som händer om man bryter upp sittandet var 30 minut. Det visade sig att de deltagare som gjorde avbrott mådde betydligt bättre än de som bara sitter still, säger Elin Ekblom Bak.  

Hälsa

Träna med kollegor ger dubbel hälsovinst

Träning tillsammans med andra kan ge bättre resultat än på egen hand. Men för löpgruppen på Praktikertjänst är prestationen ointressant. Grejen med företagets onsdagslöpning är att skapa gemenskap.
Ola Rennstam Publicerad 31 maj 2023, kl 06:00
Varje onsdag - året om och oavsett väder - springer medarbetarna på Praktikertjänst i Stockholm tillsammans. Foto: Åke Ericsson.

Det grönskas vid Karlbergs slott på gränsen mellan Stockholm och Solna. Längs en grusgång tränar en grupp löpare korta intervaller, en bit bort har en annan skara valt att lunka i ett beskedligare tempo.

– Härligt, ni ser starka ut! Håll i sista biten! ropar Linda Lövqvist entusiastiskt.

Det är snart ett år sedan som personalen på Praktikertjänsts huvudkontor drog i gång en löpgrupp. Linda Lövqvist och Mauricio Mella håller i trådarna och med tiden har man blivit ett stort gäng som springer tillsammans varje onsdag. Strax före lunch samlas de i foajén på kontoret i centrala Stockholm. Året om, oavsett väderlek, ger de sig ut på en sex kilometer lång runda.

– En del kollegor tror att man måste vara snabb för att få vara med, men upplägget är anpassat för att passa alla, även ovana löpare. Vi samlar ihop oss fler gånger längs vägen så att ingen hamnar på efterkälken, berättar Mauricio Mella.

"En boost som sitter i resten hela dagen"

Onsdagslöparna, som går under namnet Praktikertjänst Runners, har blivit ett sammansvetsat gäng, vilket också påverkat deras arbete på ett positivt sätt.

– Det är en stor arbetsplats. Vi jobbar på olika avdelningar och kände inte varandra tidigare. Den största vinsten är att vi kommit varandra närmare och det är lätt att slänga iväg ett mejl till någon i gruppen om man behöver hjälp med något, säger Linda Lövqvist.

– Att sticka ut mitt på dagen och få lite puls och frisk luft ger en extra boost som brukar sitta i resten av dagen och effektiviserar mitt arbete. I vår grupp handlar det inte om att springa snabbt utan att umgås och få en härlig tid tillsammans.

Arbetsgivaren sponsrar med mörkblå jackor med företagets logotyp och gruppen har en egen sida på intranätet där de informerar om sina aktiviteter. Efter löpturen, som tar 40 minuter, äter de lunch tillsammans i personalmatsalen.

– Då brukar det uppstå många intressanta diskussioner, både om jobb, träning och privata saker. Efter löpturen har alla en väldigt positiv känsla och den följer med på lunchen, säger Mauricio Mella.

Löpare springer på rad utmed en stenmur.
Det finns forskning som visar att träning tillsammans med andra människor kan ge både bättre resultat och en större känsla av välbefinnande. Foto: Åke Ericson

Löparna i Karlbergsparken är klara med intervallerna och det är dags att vända tillbaka till kontoret. Anneli Hansson pustar ut:

– Det betyder otroligt mycket för gemenskapen att komma ut så här, vi har kul ihop och man lär vi känna varandra mellan avdelningarna. Träningen blir av även om man har mycket att göra.  Jag får mer energi under arbetsdagen och även när man kommer hem på kvällen, säger hon.

"Som en kollektiv PT"

Mycket tyder på att löpgruppen på Praktikertjänst är något på spåret. Det finns nämligen forskning som visar att träning tillsammans med andra människor kan ge både bättre resultat och en större känsla av välbefinnande jämfört med att utföra samma övning på egen hand.

– Man ska vara lite försiktig med slutsatsen att den fördelen gäller för alla. Men för personer som gillar att träna med andra kan det vara en extra knuff, lite som en slags kollektiv PT, säger Örjan Ekblom, professor i idrottsvetenskap vid GIH, Gymnastik- och idrottshögskolan.

– Kanske blir träningseffekten bättre för att man tar i hårdare och att träningen blir mer regelbunden. Dessutom kan det uppstå en bonuseffekt för välbefinnandet av att man har roligt tillsammans.

Han poängterar dock att redan måttligt aktiva personer inte kommer att förbättra måendet, vakenheten eller effektiviteten genom att träna mer.

– Det finns en föreställning att ju hårdare man kör intervaller, desto bättre blir man på jobbmötet – men de vetenskapliga sambanden för det är väldigt svaga. Den grupp som ett företag möjligtvis skulle ha nytta av att få igång är de som rör sig för lite, säger han.

Så startar du en löpgrupp på jobbet

Förankra initiativet hos ledningen; är det ok att träna på arbetstid? Kanske kan företaget sponsra med kläder eller stå för anmälningsavgiften till lopp.

Ha information på intranätet – gör en FAQ med svar på de vanligaste frågorna om upplägget kring löpgruppen.

Var tydlig med syftet: är det träning för att umgås eller för att bli riktigt snabba? Poängtera att alla är inbjudna och lägg aktiviteten en tid då flest kan vara med.

Spring samma runda varje gång, då blir upplägget tydligt och onödiga diskussioner undviks.

För att få med de som tvekar: undvik att prata om prestation, betona i stället den sociala biten och att man inte måste vara med på hela rundan.

Ordna ett uppstartsevent för nybörjare och berätta om upplägget, då kan tröskeln att testa bli lägre.

Källa: Örjan Ekblom, GIH, och Praktikertjänst Runners.