Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Körsång på jobbet

Körsång är en av Sveriges största folkrörelser. Och än större lär den bli när alla har insett vilka hälsovinster sjungandet ger – inte minst när det gäller företagskörer.
Johanna Rovira Publicerad 15 mars 2017, kl 02:31

Från ett konferensrum högt uppe i ett kontorshus vid Slussen i Stockholm hörs helt obegripliga fraser:

– Jaha! Jaha? Joho! Jaså? Ojojoj. Bababababa! Schhhhhhhh.

Det är ett gäng medarbetare på arkitektfirman Tengbom som tillsammans med körledaren Sanna Rogberg försöker hitta huvudklangen, få in andningstekniken och värma upp rösterna inför dagens körsession. Nio sångare ur den runt 20 röster starka företagskören har dykt upp på dagens repetition.

Kören startades för knappt två år sedan på initiativ av en av medarbetarna, alten Karin Svenonius.

– Jag har sjungit med Sanna i en annan kör och vet hur bra körsång är för det allmänna välbefinnandet. Särskilt för oss arkitekter som sitter stilla hela dagarna – vi får skratta och öppna upp nya sinnen i andra hjärnhalvan genom att sjunga.

– Det är som yoga – man tränar sig i att andas rätt och spänna av, säger hennes kollega Christine Hammarlund, sopran.

Deras upplevelser bekräftas av forskningen. Flera studier visar att sång generellt gör att vi mår bättre. En studie visar att halten av oxytocin, ett slags harmonihormon, ökar hos sångare, oavsett om de är proffs eller amatörer. En annan studie avslöjar att nivån av testosteron hos patienter med IBS, irriterad tarm, som fått sjunga i kör, ökade väsentligt jämfört med kontrollgruppen.

– Testosteronet har en uppbyggande effekt på skador som skapats av stress, säger Christina Grape Viding, forskare vid Institutionen för folkhälsa och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.

– Vi såg också att mängden fibrin minskade, vilket leder till att man är mindre benägen att få blodpropp.

Att körsång även frigör endorfiner råder det knappast någon tvekan om när man ser och hör arkitektkören trestämmigt sjunga en låt från Zimbabwe på gehör. Sanna Rogberg växlar snabbt och vant mellan stämmorna för att hjälpa sångarna att hitta rätt ton. Om de råkar hamna på fel ton är det inte hela världen – det finns inget krav på att man ska kunna sjunga rent eller kunna läsa noter hos Tengbom eller i de andra företagskörer Sanna Rogberg leder.

– Att vara med i kören ska vara opretentiöst, man ska kunna vara med när man vill. Men för många finns det nog en barriär mot att sjunga i kör som vi har med oss från skolan – det är kanske därför som inte fler kollegor är med, trots att de ju märker på oss hur mycket energi det ger, säger Christine Hammarlund.

I framtiden blir det kanske inte helt otänkbart att arbetsgivare uppmanar sina medarbetare att sjunga i kör – forskare vid Sahlgrenska akademin testar teorier om att körer kan användas för att skapa vi-känsla på jobbet och stärka samarbetsförmågan hos de anställda. Syftet är dock främst att hitta nya former för att använda musikens helande kraft inom rehabilitering och friskvård.

Det finns också forskning som visar hur körsång kan hjälpa dementa patienter och autistiska barn.

– Körsång är som ett Kinderägg, du får flera överraskningar i ett. Dels är du med och skapar något vackert. Dels är det socialt. Och sedan har du allt det fysiologiska som faktiskt händer i kroppen när du sjunger tillsammans med andra, säger Christina Grape Viding.

Foto: Johanna Rovira

Hälsa

31 sorters yoga för ditt friskvårdsbidrag

Yoga (Unionen på sanskrit), har blivit ett suffix som kan sättas bakom i stort sett varje substantiv som helst och bli en helt ny yogaform. Grundingredienserna kroppsövningar, andning och andlighet kan varieras i all oändlighet. Här är en långt ifrån komplett lista över yogaformer att lägga friskvårdspengarna på.
Johanna Rovira Publicerad 19 april 2024, kl 06:02
Tre personer som utövar yoga på olika sätt.
Yoga bra för både kropp och själ. Men vilken av alla sorters yoga ska du använda ditt friskvårdsbidrag till? Här är en lista på 31 olika yogaformer att testa. Foto: Colourbox.

Hathayoga: Den yoga som många varianter utgår från, ursprungsyogan. Utövas i långsamt tempo och inkluderar andningsövningar och meditation. 

Bikramyoga: Utförs i rum där temperaturen är 40 grader, vilket ska bidra till att kroppen blir mjukare och slaggprodukter avdunstar.  

Acroyoga: Akrobatisk yoga som utövas i grupper om tre. En bas, en flygare och en passare. 

Hormonyoga:  En blandning av lite olika yogor och meditation. Ska hjälpa mot pre menstruella spänningar, pms, samt klimakteriebesvär. Dessutom generera ett bättre sexliv, bota migrän och fixa torra slemhinnor. 

Getyoga: Att yoga ihop med getter påstås vara en helt fantastisk upplevelse. Lite oklart vad getterna fyller för funktion men enligt arrangörer så skapar idisslarna energi, skratt och glädje. 

Valpyoga eller puppyyoga: Som getyogan fast med valpar i stället för getter. 

Bebisyoga: Byt ut valp och get mot bebis så har du bebisyoga. Betydligt mer begripligt att utföra yoga tillsammans med ett barn än med hund och get. 

Anti-gravityoga: Utförs hängande i en speciell gunga eller hängmatta. Andra namn på formen är yogawing, aerial yoga, airyoga. 

Ashtangayoga: Väldigt fysiskt krävande yoga form. Skippa andligheten och du får….

Poweryoga: En form av Ashtangayoga från USA. Inte så mycket på krut på de spirituella delarna i yoga, utan fokuserar mer på smidighet och styrka 

Anusarayoga: En förgrening av hathayogan som blandar kunskaper från tantrisk filosofi med biomekanik. Ska ge glädje, kreativitet, kraft samt förebygga skador och bygga stark kropp 

Kontorsyoga: Enkla yogaövningar du kan utföra vid ditt skrivbord. 

Restorative yoga: Kuddar och filtar ger kropp och sinne avlastning. Positioner som lär bidra till djup avslappning och påverka nervsystem. 

Globalyoga: En svensk modern mix av tekniker, fysik och mentala övningar. 

Jivamuktiyoga: Fysiskt ansträngande och intellektuellt stimulerande yoga där positioner blandas med filosofi, musik och meditation. Påstås vara Madonnas favorityogaform. 

Kundaliniyoga: Kallas även Layayoga. Enkla rörelser och fokus på meditation och andningstekniker. Mycket spirituell. 

Viryayoga: Virya betyder kraft, energi och entusiasm på sanskrit. En annan svensk mix av öst och väst. 

Vinyasayoga: Samordnar andning och rörelser i ett flöde mellan olika positioner

Ansiktsyoga: Görs genom att träna musklerna i ansiktet. Ska öka blodcirkulationen och släta ut rynkor.

Yinyoga: Den långsammaste yogaformen alla kategorier Återhämning, stretch, terapeutisk yoga. 

Mediyoga: Medicinsk yoga som även kan utföras liggande och sittande.

Metalyoga: Som poweryoga fast med death metalmusik, primalskrin och shots. Trend i New York. 

Popyoga: Lanseras som klassisk yoga som utövas till ett fantastiskt soundtrack av noggrant utvalda låtar. 

Punkyoga: Tänkte du vanlig yoga med musik av Sex Pistols och Clash är du helt fel ute. Punkyoga beskrivs som en dynamisk yoga där man får sucka, fräsa och grina. 

Nakenyoga: Ovanligt beskrivande yoga. Praktiseras utan kläder. Okänt varför. 2023 frikändes man som utövat denna yogaform från sexuellt ofredande, eftersom det inte fanns bevis på uppsåt.

Skrattyoga: Om varken metalyogan eller nakenyogan funkar. 

Saltyoga: Man yogar i ett rum täckt av salt från golv till tak. Mikroskopiska saltpartiklar blåses i luften vilket påstås förbättra sömnen samt minska stress. 

Vattenyoga/aquayoga: Går ut på att man utnyttjar viktlösheten i en bassäng för att få till yogapositioner som annars kan vara svåra. 

Ölyoga: Ett tyskt koncept som letade sig till Sverige 2017. En kombination av traditionell yoga och öldrickande. Finns i alkoholfri variant. 

Sexyoga: Såklart finns kombon sex och yoga. Källorna är förtegna om hur den utövas, men tydligen syftar den till att förbättra sexlivet.  

Paltyoga: Detta yogakoncept har faktiskt inte etablerats än. Kan vara ett tips för hugade yogis som framgångsrikt provat alla andra varianter men behöver något nytt. 

Fakta

Ordet yoga kommer från sanskritens yuj som betyder förening, union. Yoga ska minska stressen och öka energin. Lågintensiv yoga anses få personer med mild eller måttlig depression att må bättre.

Yogi är en person som utövar yoga.