Från ett konferensrum högt uppe i ett kontorshus vid Slussen i Stockholm hörs helt obegripliga fraser:
– Jaha! Jaha? Joho! Jaså? Ojojoj. Bababababa! Schhhhhhhh.
Det är ett gäng medarbetare på arkitektfirman Tengbom som tillsammans med körledaren Sanna Rogberg försöker hitta huvudklangen, få in andningstekniken och värma upp rösterna inför dagens körsession. Nio sångare ur den runt 20 röster starka företagskören har dykt upp på dagens repetition.
Kören startades för knappt två år sedan på initiativ av en av medarbetarna, alten Karin Svenonius.
– Jag har sjungit med Sanna i en annan kör och vet hur bra körsång är för det allmänna välbefinnandet. Särskilt för oss arkitekter som sitter stilla hela dagarna – vi får skratta och öppna upp nya sinnen i andra hjärnhalvan genom att sjunga.
– Det är som yoga – man tränar sig i att andas rätt och spänna av, säger hennes kollega Christine Hammarlund, sopran.
Deras upplevelser bekräftas av forskningen. Flera studier visar att sång generellt gör att vi mår bättre. En studie visar att halten av oxytocin, ett slags harmonihormon, ökar hos sångare, oavsett om de är proffs eller amatörer. En annan studie avslöjar att nivån av testosteron hos patienter med IBS, irriterad tarm, som fått sjunga i kör, ökade väsentligt jämfört med kontrollgruppen.
– Testosteronet har en uppbyggande effekt på skador som skapats av stress, säger Christina Grape Viding, forskare vid Institutionen för folkhälsa och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.
– Vi såg också att mängden fibrin minskade, vilket leder till att man är mindre benägen att få blodpropp.
Att körsång även frigör endorfiner råder det knappast någon tvekan om när man ser och hör arkitektkören trestämmigt sjunga en låt från Zimbabwe på gehör. Sanna Rogberg växlar snabbt och vant mellan stämmorna för att hjälpa sångarna att hitta rätt ton. Om de råkar hamna på fel ton är det inte hela världen – det finns inget krav på att man ska kunna sjunga rent eller kunna läsa noter hos Tengbom eller i de andra företagskörer Sanna Rogberg leder.
– Att vara med i kören ska vara opretentiöst, man ska kunna vara med när man vill. Men för många finns det nog en barriär mot att sjunga i kör som vi har med oss från skolan – det är kanske därför som inte fler kollegor är med, trots att de ju märker på oss hur mycket energi det ger, säger Christine Hammarlund.
I framtiden blir det kanske inte helt otänkbart att arbetsgivare uppmanar sina medarbetare att sjunga i kör – forskare vid Sahlgrenska akademin testar teorier om att körer kan användas för att skapa vi-känsla på jobbet och stärka samarbetsförmågan hos de anställda. Syftet är dock främst att hitta nya former för att använda musikens helande kraft inom rehabilitering och friskvård.
Det finns också forskning som visar hur körsång kan hjälpa dementa patienter och autistiska barn.
– Körsång är som ett Kinderägg, du får flera överraskningar i ett. Dels är du med och skapar något vackert. Dels är det socialt. Och sedan har du allt det fysiologiska som faktiskt händer i kroppen när du sjunger tillsammans med andra, säger Christina Grape Viding.
Foto: Johanna Rovira