Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Hjärnfunktioner förbättras med stigande ålder

Vissa tankeförmågor som vi behöver i våra jobb blir bara bättre med åren. Träning ger färdighet för bland annat förmågan att bearbeta ny information och att fokusera på det väsentliga, visar ny forskning. 
Johanna Rovira Publicerad 23 augusti 2021, kl 06:34
Shutterstock
Vissa kognitiva förmågor fungerar bättre hos äldre än hos yngre. Shutterstock

Att bli äldre påverkar i viss mån vår arbetsprestation. Men inte alltid till det sämre. Forskare vid Georgetown University Medical center i USA undersökte tre olika funktioner i hjärnan hos 702 personer i åldrarna 58-98 år.

De fann att även om reaktionsförmågan försämrades med stigande ålder, så kunde förmågan att koncentrera sig på det mest väsentliga och förmågan att sortera bort irrelevant information, förbättras med åren, åtminstone upp till 75-80-årsåldern. 

Dessa kognitiva funktioner i hjärnan anser de amerikanska forskarna, blir bättre genom träning och är viktiga för såväl självkontroll, matte, språk och läsning som för beslutsfattande. 

Delegationen för senior arbetskrafts rapport Vad blir bättre och vad blir sämre när man blir äldre hävdar tvärtom att studier visar att äldre kan ha svårare med snabba beslut. Men rapporten konstaterar samtidigt att för flertalet arbetsuppgifter kompenseras detta och andra försämringar av större motivation, mer erfarenhet och bättre helhetsbedömning.  
 

Hälsa

Friskvårdsbidrag missas av många

Mindre än hälften av alla som erbjuds friskvårdsbidrag utnyttjar det till fullo, trots att 85 procent av svenskarna erbjuds förmånen via jobbet.
Lina Friberg Publicerad 27 januari 2023, kl 11:11
Kontorsstol och skrivbord som lämnats tomma. En hantel står på skrivbordet.
Mindre än hälften av anställda med rätt till friskvårdsbidrag utnyttjar det fullt ut. Foto: Ingvar Karmhed/ SvD/SCANPIX.

Enligt en ny Sifo-undersökning, utförd på uppdrag av friskvårdsappen Epassi, så misslyckas många arbetsgivare med att få sina medarbetare att nyttja hela friskvårdsförmånen.

Undersökningen bygger på 1136 intervjuer med anställda i åldern 18-64 år.

 – Det är förvånande att se att friskvårsbidraget inte används fullt ut, i synnerhet i dessa ekonomiskt pressade tider, säger Åsa Severgårdh, vd på Epassi Sweden.

16 procent av de tillfrågade svarar att de inte avser att använda förmånen, vilket innebär att 720 000 av Sveriges cirka 4 500 000 anställda inte utnyttjar det alls. 41 procent använder en del av bidraget. Svenska arbetstagare får i genomsnitt 2 600 kr per år i friskvårdsbidrag.

Friskvårsbidrag ändå på mångas önskelista

 Ändå är friskvårdsbidrag på jobbet en av de mest populära jobbförmånerna enligt svenskarna. I en Sifoundersökning från förra året beställd av rekryteringsföretaget Randstad, fick 1171 personer svara på frågan om vilka förmåner som ökar attraktiviteten för ett nytt jobb. 38 procent av de tillfrågade svarade friskvårdsbidrag, vilket placerade förmånen på plats sex över de mest populära favörerna.

Exempel på godkända friskvårdsaktiviteter:

  • Alpackavandring
  • Bastubad
  • Fotmassage
  • Nikotin­avvänjning
  • Minigolf       

Källa: Skatteverkets lista över friskvårdsaktiviteter

Exempel på ej godkända friskvårdsaktiviteter:

  • Babysim
  • Biljard
  • E-sport
  • Fiske
  • Skönhetsbehandlingar

Källa: Skatteverkets lista över friskvårdsaktiviteter