Annons
Annons
 • Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Christopher Hunt

Gör din röst hörd!

Publicerad 28 oktober 2020, kl 11:18

I dessa tuffa tider har facket mycket stor betydelse. Till exempel genom att teckna kollektivavtal om korttidspermitteringar för att rädda företag och jobb. Och för att hålla emot när näringslivet håller omotiverat hårt i lönepengarna.

För hundra år sedan bildades det första av de fackförbund som i dag är Unionen. Då som nu var en av de främsta uppgift­erna att kämpa för rimliga löner. Detta ställs på sin spets i tuffa pandemitider, och gör det tydligt att ensam inte är stark. För med kniven mot strupen är det svårt att som enskild anställd hålla emot om arbetsgivaren kräver att du ska gå ner i lön.

Det visar också den opinionsundersökning vi har gjort – många kan tänka sig tillfälliga lösningar. Men att sänka lönen, eller avstå löneökningar, är aldrig rätt väg. För tänk e­fter - inte erbjuder arbetsgivaren automatiskt högre lön när tiderna är goda?

Läs mer: Många beredda avstå löneökningar tillfälligt

I förhandlingarna inför korttidsavtalen ville facket att företagen skulle passa på att kompetensutveckla sin korttidspermitterade personal, men det har bara blivit verklighet för en fjärdedel.

Läs mer: 3 av 4 utbildas inte

I nya numret av Kollega hittar du även tips på vett och etikett för videomöten och om hur du kan enkelt kan höja nivån på dina hemarbetesluncher. Och mycket mer.

Till slut vill jag tipsa dig om Kollegas nya debattsida på webben. Att öppna för medlemmarnas åsikter är viktigt för oss som fackförbundstidning – vi vill att du ska komma till tals om det som rör din vardag i jobbet eller arbetslivet i stort.

Välkommen att göra din röst hörd!

Helena Ingvarsdotter
[email protected]
@ingvarsdotter
 • Läs även...

  Klumpsumma i stället för retroaktiv lön

  Några förflugna ord på intranätet gjorde att anställda på Hitachi ABB Power Grids får en sudd pengar i stället för retroaktiv lön från 1 april. Detta trots att det inte fanns med i det märkessättande Industriavtalet.

 • Läs även...

  Tuffa förhandlingar om löner i tjänstesektorn

  Förhandlingarna om nya avtal i tjänstesektorn går trögt. Arbetsgivarna inom Almega har framför allt motsatt sig lönenivån i avtalen.

 • Läs även...

  Så höga blir löneökningarna

  Ett avtal med en löneökningstakt i samma nivå som det förra med avsättningar till flexpension. Det är i stora drag innehållet i det nya avtalet för industrin. Däremot innehåller det inga retroaktiva löneökningar.

 • Läs även...

  Debatt: Vi vill inte bara ha ord - vi vill ha handling!

  Vi ställer upp för företaget, jobbar hårt och utsätter oss för faror. Vi är lojala också för att vi älskar att göra radio och tv. Men samtidigt vill företaget försämra våra villkor. Det går inte ihop, skriver facken på SVT, SR och UR.

 • Läs även...

  Lokal besvikelse över utebliven löneökning

  Bra lönenivå men synd att årets lönehöjning försvann. Kollega har pratat med klubbarna på Scania och Tallink Silja som har förståelse för att årets avtalsförhandling var ovanligt tuff, men som är besvikna över att det inte blev någon retroaktiv lön.

 • Läs även...

  Många beredda avstå löneökningar tillfälligt

  Höjd lön är det absolut viktigaste när nya kollektivavtal ska tecknas. Ändå skulle många kunna tänka sig att avstå årets löneökningar för att få behålla jobbet under coronapandemin. Det visar Kollegas Novusundersökning.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Facken gör tummen ner för medlarnas lönebud

  Totalt 4,5 procent över 29 månader är ett oacceptabelt lågt bud – Facken inom industrin säger nej till det första budet från de oberoende medlarna i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna accepterar däremot budet.

 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.