Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Framtidens kollega varnar för stillasittande

Brittiska experter och har skapat en varnagel, framtagen för att få kontorsråttor att höja blicken från datorn, göra pausgympa och använda hissknappen på skrivbordet. För vem har lust att se ut som Emma om 20 år?
Johanna Rovira Publicerad
Fellowes
Emma lider bland annat av gamnacke, åderbråck och rödsprängda ögon. Fellowes

Emma har inte bara extrem gamnacke, hon har också håriga näsborrar, åderbråck, ludna öron, rödsprängda ögon och blekfet hy. Hon är inte någon kvarglömd halloweendocka, men väl ett skräckexempel som visar hur de av oss som har stillasittande jobb, kommer att se ut om vi fortsätter ignorera ergonomernas rekommendationer.

Läs mer: Ge dig tre uppmjukande minuter så här

Emma, som har stålskelett, glasfiberkropp och äkta hår på huvudet, i ögonbrynen och ögonfransarna, kommer nu att åka på turné runt Europa och visas upp som varnande exempel av det kontorsmöbelföretag som ligger bakom hennes tillblivelse.

– Hon har blivit så populär att de funderar på att göra en till för att kunna visa upp henne på så många event som möjligt, säger Tamasin Rhymes, produktionsledare på Helix3d, det företag som skapat Emma.


Bild: Fellowes

Samtidigt med Emma presenteras rapporten Framtidens kollega som bland annat hävdar att stillasittande numera är den fjärde högsta dödsorsaken i världen. Tyska kontorsarbetare tillbringar över 80 procent av sin arbetstid framför datorn, medan en tredjedel av de brittiska skrivbordsarbetarna aldrig reser sig från sin arbetsplats när de väl kommit till jobbet.  

Med den nya digitala och stillasittande arbetsmiljön följer en lång rad sjukdomar och besvär, framför allt i rygg och mage. Till dessa besvär räknas också högt blodtryck, viktuppgång, torra och rödsprängda ögon, svullna hand- och fotleder, dålig hy, svullna bihålor och stresseksem. I framtiden är det inte otänkbart att den dåliga luften på kontoret gör att vi, liksom Emma, också får hårigare öron och näsborrar, enligt rapportförfattarna.  

Läs mer: Kontorlivets nya sjukdomar

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

Dålig arbetsmiljö: 1 av 3 har övervägt att byta jobb

Många har så dålig arbetsmiljö att de har funderat på att byta jobb. När anställda påpekar brister i arbetsmiljön händer ibland ingenting. Det visar en ny rapport från Myndigheten för arbetsmiljökunskap.
Carolina Högling Publicerad 28 januari 2025, kl 11:28
Arbetsmiljöproblem. Till vänster en kvinna vid ett skrivbord med en bordsfläkt på, till höger märkpennor och hörselkåpor.
Arbetsmiljöproblem får anställda att överväga nya möjligheter: Tre av tio vill byta jobb. Det visar en rapport från Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Fot: Leif R Jansson/TT/Claudio Bresciani/TT.

Drygt tre av tio har övervägt att byta arbetsplats på grund av sin arbetsmiljö. Av samma anledning har 29 procent övervägt att byta yrke. Den nyligen publicerade rapporten ”Sverige om arbetsmiljö” undersöker hur arbetstagare förhåller sig till arbetsmiljöfrågor.

–  Arbetsmiljö är avgörande för både individers hälsa och företags framgång. Vår rapport visar att det finns ett starkt engagemang, men också tydliga områden där vi kan förbättra kunskapen och hanteringen av arbetsmiljöfrågor, säger Sverre Lundqvist, processledare och kommunikatör på Myndigheten för arbetsmiljökunskap i ett pressmeddelande.

Viktigare för arbetstagaren än chefen

Undersökningen visar att 30 procent upplever att deras arbetsmiljö har en negativ effekt på hälsan. Majoriteten av de svarande tycker att arbetsmiljöfrågor ska uppmärksammas mer på arbetsplatsen. Det är dock betydligt fler arbetstagare än chefer som vill ha mer uppmärksamhet på arbetsmiljön.

Intresset för arbetsmiljöfrågor är stort och majoriteten anser sig ha goda kunskaper om dem. Samtidigt vill de flesta lära sig mer om arbetsmiljölagen och Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM). 

Det blir ingen skillnad

Trots goda kunskaper hos arbetstagare hur arbetsmiljön bör se ut, är det inte alltid att de upplevda bristerna kommer fram till arbetsgivaren, enligt rapporten. De flesta uppger att de alltid, eller oftast säger till när de ser brister i arbetsmiljön. Den vanligaste anledningen till att inte rapportera om problem på arbetsplatsen är att anställda upplever att det ändå inte blir någon skillnad.

Vad är Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM)?

SAM innebär att undersöka arbetsmiljön, vidta åtgärder för att minska eller ta bort risker, och utreda olyckor och ohälsa.