Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Fem fack lämnar las-förhandlingarna

Flera LO-förbund lämnar förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd. Orsaken är att förbunden tycker att förslagen ger arbetsgivarna för stora rättigheter att bestämma vem som kan sägas upp.
Ola Rennstam Publicerad
LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Fastighet, Seko och Målarna har lämnat las-förhandlingsbordet.

Det knakar i de pågående förhandlingarna om anställningsskydd och omställning. Förhandlingarna, som har kommit till som en av punkterna i januariavtalet, handlar om att utöka undantagen från turordningsreglerna. På ena sidan finns arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv och den andra LO och tjänstemännen i PTK.

Läs mer: Förhandlingar om arbetsrätten inledda

Men enligt Sveriges Radio har LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Fastighet, Seko och Målarna nu lämnat las-förhandlingsbordet. Sedan tidigare har Pappers valt att stå utanför.

Orsaken är att förslagen skulle innebär en urholkning av anställningstryggheten, enligt LO-förbunden. Bland annat föreslås att ”saklig grund” ska tas bort, vilket skulle innebära att det bara är lagligt att göra uppsägningar på grund av arbetsbrist eller personliga skäl. Det skulle ge arbetsgivarna för stor makt att säga upp vem de vill, anser de.

Läs mer: Myt att las inte fungerar

Enligt Valle Karlsson, ordförande i Seko, är las-förhandlingen nu död.

– Nu har man gått för långt på ett antal punkter och då väljer vi att markera genom att kliva av och säga att vi som förbund är inte längre med i de här förhandlingarna, säger han till Ekot.

Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, beklagar beskedet.

– Det är tråkigt att några förbund väljer att lämna. Förhandling är vägen framåt, vill man vara med och påverka så måste man stanna i rummet. Jag upplever överläggningarna som konstruktiva, att det är svåra frågor får inte hindra oss från att orka hela vägen, säger han.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon ska leda Unionen

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Hon valdes som ersättare för Martin Johansson, som avgick i somras efter knappt ett år på sin post.
Ola Rennstam, Noa Söderberg Publicerad 14 oktober 2024, kl 13:01
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.