Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Unionen fördömer Ikeas agerande i USA

Ikea i USA motarbetar anställda som vill engagera sig fackligt. Det menar Unionen som tillsammans med LO-kongressen fördömer företagets agerande.
Linnea Andersson Publicerad 20 juni 2016, kl 11:16
Cornelius Poppe / NTB / TT
Unionen reagerar starkt mot hur Ikea i USA agerar gentemot anställda som vill organisera sig fackligt. Cornelius Poppe / NTB / TT

”Ikea är ett känt och respekterat företag runt om i världen. Respekten bottnar i affärsmässiga framgångar, men också i en hög moral och etik. Tyvärr agerar företaget inte i enlighet med sina löften till kunder och anställda”, så skriver Unionen i ett pressmeddelande där man uppmanar företaget att omedelbart upphöra med ”metoder som inte hör hemma i seriösa företag”.

Bakgrunden är att anställda på ett Ikea-varuhus i Stoughton, Massachusetts, försöker organisera sig fackligt, vilket de dessutom har rätt till enligt Ikeas egen uppförandekod. Unionen menar dock att det svenska företaget inte lever som de lär då man valt att inte erkänna fackförbundet United Food and Commercial Workers (UFCW), vilket anställda på varuhuset sagt sig vilja företrädas av. Ikea har krävt att en omröstning bland de anställda ska genomföras vilket UFCW accepterat.

Josefin Thorell, talesperson för Ikea-gruppen, anser inte att det är något konstigt att rösta om vilket fack de anställda ska företrädas av.

– I USA blir antingen alla medarbetare på en arbetsplats eller ingen medlemmar i facket och därför vill vi att det alltid ska avgöras genom omröstning på arbetsplatsen. Det är också i enlighet med arbetslagstiftningen i USA. Om resultatet av omröstningen blir att medarbetarna vill ansluta sig är vi fullt committade till att föra en dialog med facket och att acceptera det som representant för medarbetarna, säger Josefin Thorell till TT.

Unionen hävdar dock att Ikea, inför valet, har satt upp anslag där man påstår att den fackliga organisationen inte arbetar i medlemmarnas intresse samt att Ikea har sammankallat alla anställda till timslånga möten där man gett ensidig och negativ information om konsekvenserna av att företrädas av ett fackförbund. Företaget har även nekat UFCW att närvara vid dessa möten och dessutom förvägrat fackförbundet att ha egna möten på arbetsplatsen.

Enligt Josefin Thorell handlar det om att man inte lämnar företräde för en fackförening framför en annan, utan ”behandlar alla lika”. Hon delar inte heller bilden av innehållet på mötena.

– Det har varit möten, men att de skulle vara ensidiga – den bilden delar vi inte.

Det är dock inte första gången Ikea kritiseras för sitt agerande mot fackförbund och fackmedlemmar. Såväl i USA, som i Ryssland och Turkiet, har företaget bland annat stoppat fackliga företrädare att komma in på arbetsplatsen och i vissa fall påstås företaget även ha förföljt fackligt förtroendevalda.

Läs mer: ”Det är ren union busting”

Läs mer: Ikea i Turkiet förföljer anställda

Läs mer: Ikea stoppar facket vid grinden i USA

Unionen anser att Ikeas agerande är i strid med den egna uppförandekoden och värderingar och ska ses som klassisk ”unionen busting”.

”Det är ovärdigt företag som säger sig stå för svenska värderingar att motarbeta anställdas rätt att tillhöra en fackförening. Denna typ av agerande skulle Ikea aldrig tillåta i Sverige. Varför är det då tillåtet i USA?”, frågar Unionen i sitt pressmeddelande.

Fackligt

Spelföretaget Avalanche ska teckna kollektivavtal

Avalanche Studios Group vill teckna kollektivavtal med Unionen. Love Arvidsson är ordförande i Unionenklubben på företaget:
– Kollektivavtalet ger de anställda den representation de saknat.
Elisabeth Brising Publicerad 29 april 2024, kl 06:04
The Hunter game Avalanche och Love Arvidsson
The Hunter är ett av spelföretaget Avalanche Studios Groups spel. Th Love Arvidsson är lokal klubbordförande för Unionen och nöjd med att arbetsgivaren nu vill teckna kollektivavtal. Foto: Avalanche Studio Group Press/Privat

Ni ska teckna kollektivavtal. Varför?

– Det fanns ett missnöje bland de anställda som var grundat i en brist på inflytande och transparens. Många kände att ledningen inte lyssnade på deras åsikter. Kollektivavtalet är vår lösning, det ger de anställda den representation de saknat.

Berätta om resan dit.

Love Arvidsson.
Love Arvidsson. Foto: Privat

– Vi började prata om att organisera oss år 2022 och bildade klubben för nästan exakt ett år sedan. Att vi ville ha kollektivavtal var prio ett från första dagen. Vårt fokus låg på att rekrytera medlemmar och skaffa ett bra underlag innan vi skickade in förhandlingsframställan. 

Hur har dialogen med arbetsgivaren varit?

– Den har överlag varit väldigt bra. Tonen på förhandlingsmötena har varit konstruktiv och företaget har varit väldigt transparent. Mycket av samtalen har kretsat kring oro från ledningen. Man har varit rädd att ett kollektivavtal kan sakta ner verksamheten och försvåra. Genom att visa exempel på hur facket kan integreras i processerna kunde vi lätta oron.

Avalanche Studios Group
Spelutvecklarföretaget Avalanche Studios Group har aviserat att de avser att teckna kollektivavtal med Unionen och Sveriges Ingenjörer för sina anställda i Sverige. 

Företagets vd Stefanía Guðrún Halldórsdóttir kommenterar överenskommelsen i ett officielt uttalande:  

“Over the past years, we’ve taken significant steps toward making Avalanche one of the best workplaces in the games industry. Our inclusive, warm, and welcoming culture, sound work-life balance, profit sharing, and parental leave policy – just to name a few – are a testament to that. These are all things that set us apart and allow us to focus on making great games. We hope that signing a CBA will be yet another step in that same direction.”

Överenskommelsen har även uppmärksammats på spelnyhetssajten IGN Nordic.