”Ikea är ett känt och respekterat företag runt om i världen. Respekten bottnar i affärsmässiga framgångar, men också i en hög moral och etik. Tyvärr agerar företaget inte i enlighet med sina löften till kunder och anställda”, så skriver Unionen i ett pressmeddelande där man uppmanar företaget att omedelbart upphöra med ”metoder som inte hör hemma i seriösa företag”.
Bakgrunden är att anställda på ett Ikea-varuhus i Stoughton, Massachusetts, försöker organisera sig fackligt, vilket de dessutom har rätt till enligt Ikeas egen uppförandekod. Unionen menar dock att det svenska företaget inte lever som de lär då man valt att inte erkänna fackförbundet United Food and Commercial Workers (UFCW), vilket anställda på varuhuset sagt sig vilja företrädas av. Ikea har krävt att en omröstning bland de anställda ska genomföras vilket UFCW accepterat.
Josefin Thorell, talesperson för Ikea-gruppen, anser inte att det är något konstigt att rösta om vilket fack de anställda ska företrädas av.
– I USA blir antingen alla medarbetare på en arbetsplats eller ingen medlemmar i facket och därför vill vi att det alltid ska avgöras genom omröstning på arbetsplatsen. Det är också i enlighet med arbetslagstiftningen i USA. Om resultatet av omröstningen blir att medarbetarna vill ansluta sig är vi fullt committade till att föra en dialog med facket och att acceptera det som representant för medarbetarna, säger Josefin Thorell till TT.
Unionen hävdar dock att Ikea, inför valet, har satt upp anslag där man påstår att den fackliga organisationen inte arbetar i medlemmarnas intresse samt att Ikea har sammankallat alla anställda till timslånga möten där man gett ensidig och negativ information om konsekvenserna av att företrädas av ett fackförbund. Företaget har även nekat UFCW att närvara vid dessa möten och dessutom förvägrat fackförbundet att ha egna möten på arbetsplatsen.
Enligt Josefin Thorell handlar det om att man inte lämnar företräde för en fackförening framför en annan, utan ”behandlar alla lika”. Hon delar inte heller bilden av innehållet på mötena.
– Det har varit möten, men att de skulle vara ensidiga – den bilden delar vi inte.
Det är dock inte första gången Ikea kritiseras för sitt agerande mot fackförbund och fackmedlemmar. Såväl i USA, som i Ryssland och Turkiet, har företaget bland annat stoppat fackliga företrädare att komma in på arbetsplatsen och i vissa fall påstås företaget även ha förföljt fackligt förtroendevalda.
Läs mer: ”Det är ren union busting”
Läs mer: Ikea i Turkiet förföljer anställda
Läs mer: Ikea stoppar facket vid grinden i USA
Unionen anser att Ikeas agerande är i strid med den egna uppförandekoden och värderingar och ska ses som klassisk ”unionen busting”.
”Det är ovärdigt företag som säger sig stå för svenska värderingar att motarbeta anställdas rätt att tillhöra en fackförening. Denna typ av agerande skulle Ikea aldrig tillåta i Sverige. Varför är det då tillåtet i USA?”, frågar Unionen i sitt pressmeddelande.