Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Sandviks aktieägare får vänta ut coronakrisen

Nu backar verkstadsföretaget Sandvik från sitt tidigare förslag att dela ut 3,8 miljarder i utdelning till aktieägarna.
Johanna Rovira Publicerad 8 april 2020, kl 14:23
Johanna Norin/TT
Sandvik drar tillbaka sitt förslag på aktieutdelning, åtminstone just nu. Johanna Norin/TT

I slutet på mars försökte Thomas Lilja, arbetstagarrepresentant i Sandviks styrelse och tillika ordförande för Unionens koncernklubb på Sandvik, förgäves förmå resten av styrelsen att avstå från att rösta igenom ett förslag som skulle ge aktieägarna en utdelning på 3 kronor aktien.

Läs mer: Facket röstade mot aktieutdelning på Sandvik

Då slog alla andra styrelseledamöter dövörat till, men en dryg vecka senare är tongången en annan:

”I ljuset av den ökade ekonomiska osäkerheten, och som en försiktighetsåtgärd, anser dock styrelsen att det är motiverat att dra tillbaka utdelningsförslaget”, skriver företaget i ett pressmeddelande, men öppnar för att man kan komma att ta upp frågan till diskussion igen ”när marknaden stabiliserats och företagets finansiella ställning medger det”.

Finansutskottet menar att en förutsättning för att få ekonomiskt stöd av staten är att arbetsgivaren har "allvarliga ekonomiska svårigheter” och att det därför inte är försvarligt att genomföra aktieutdelningar om man tar emot statligt stöd.

Fackförbundet IF Metall gick i dag ut med en uppmaning till företag som tar del av statligt stöd att de avstår från aktieutdelning.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]