Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Samgående allt närmare

UPPDATERAD. Unionen och Farmaciförbundet har tagit ett stort kliv mot samgående. Apoteksfackets förtroendevalda beslöt under onsdagen att gå vidare med planerna. Om allt går i lås kommer samgåendet bli verklighet våren 2013.
Ola Rennstam Publicerad

Avregleringen av apoteksmarknaden har fört Farmaciförbundet och Unionen närmare varandra. Medlemmarnas vardag har blivit allt mer lika och förbundsstyrelserna har därför träffats regelbundet sedan två år tillbaka. Förbundens förhandlingsdelegationer har haft gemensamma möten under avtalsrörelsen för branschen och det har gjorts en gemensam analys av läget på arbetsmarknaden.

Förbundens allt intensivare samarbete har mynnat ut i tankar på ett samgående. Och det var detta som de förtroendevalda inom Farmaciförbundet skulle ta ställning till i dag, onsdag.

Under förbundsmötet, motsvarande Unionens kongress, beslutades att gå vidare med planerna. De förtroendevalda ställde sig enhälligt bakom förbundsstyrelsens förslag att genomföra en pilotstudie om förutsättningarna för ett samgående som ska utvecklas till gemensam konkret verksamhet redan nästa år.

För Farmaciförbundets ordförande Carina Jansson var det blandade känslor inombords efter beslutet.
- Det känns jättehärligt för nu kan vi blicka framåt men samtidigt vemodigt, det har var ett kämpigt beslut men man växer in i det efter att ha dividerat fram och tillbaks, säger hon.
- Både vi och Unionen tror att ett samgående är bästa alternativet för framtiden. Det är fantastiskt att alla våra ombud var eniga om att det är bästa för våra medlemmar. Nu hoppas jag bara att våra medlemmar förstår hur bra detta är. Lilla Farmaciförbundet nu kommer att bli ännu starkare tillsammans med Unionen.

Susanne Vennberg, förtroendevald inom Doc Morris:
- Jag ser enbart positivt på en sammanslagning. Jag är hudterapeut och mitt yrke finns i dag inte riktigt representerat i Farmaciförbundet så för min egen del tror jag att det kommer att bli bättre.
- Jag kan inte se några direkta farhågor, farmacevterna känner kanske att de kan försvinna i mängden och att deras intressen inte tas till vara men i så fall kommer Unionen att tappa de medlemmarna ganska snart. Jag har en känsla av att man ibland tänker lite fyrkantigt i vårt förbund och inte ser att man kan lära av andra branscher - att man är lite rädd för förändring.

Tiina Declercq, förtroendevald inom Apoteket:
- Jag tycker att det var ett bra beslut, det känns spännande. Vi kommer att bli ett starkare förbund med nya idéer och med mer resurser både utåt och för våra förtroendevalda. Risken är att vi glöms bort så vi måste verkligen visa att vi har en egen nisch i Unionen.

Diskussionerna som föregick beslutet berörde farhågor och möjligheter med samgåendet. Unionens storlek och styrka i förhandlingssammanhang och opinionsbildning var några punkter som lyftes bland annat fram på pluskontot. Andra fördelar var bättre tillgänglighet och möjligheter till att rekrytera och stödja medlemmarna.

De förtroendevaldas största farhåga var risken att slukas av jätteförbundet Unionen med över 500 000 medlemmar och att branschidentiteten därmed skulle försvagas liksom kunskapen om branschen.

Några av Farmaciförbundets krav inför samgåendet är att man får en adjungerad representant i Unionens förbundsstyrelse, att ett särskilt branschråd inrättas, att man får behålla en tidskrift om branschen och att yrkesråden bibehålls.

Ett par hinder återstår dock innan samgåendet är ett faktum. Förutom pilotstudien kommer Farmaciförbundet att genomföra ett så kallat medlemsrådslag, vilket innebär att medlemmarna kommer att få möjlighet att säga sin mening i en undersökning.

Efter medlemsrådslaget kommer Farmaciförbundet att hålla en extra kongress och dra upp riktlinjerna för samgåendet och sedan våren 2013 ta ett definitivt beslut om att avveckla förbundet på ett ordinarie förbundsmöte.

I dag organiserar Farmaciförbundet cirka 7 000 medlemmar, ungefär lika många som Sacoförbundet Sveriges Farmacevtförbund. Så sent som för ett år sedan slängde Farmaciförbundets ordförande Carina Jansson ut en trevare kring ett samgående för att samla hela apoteksmarknaden under ett paraply men utan att få någon större respons.
Genom ett samgående med Unionen väcks förhoppningar om att i framtiden kunna locka över Sacoförbundets medlemmar dit.

Under perioden 2006-2011 har Farmaciförbundet tappat närmare 1 200 aktiva medlemmar. Om förbundet fortsätter att minska i samma takt kommer medlemsantalet understiga 4 000 om tre år.

Unionens ordförande Cecilia Fahlberg välkomnar också Farmaciförbundets beslut:
- Tillsammans kan vi öka medlemsnyttan och erbjuda ett ännu bättre fackligt medlemskap. Målet är att förena styrka med närhet för medlemmarna inom apotek och läkemedelsindustri, säger hon en kommentar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon enar fack i 27 länder

Kan facket påverka beslut som fattas i helt andra länder? Karin Åberg, vice klubbordförande på Ericsson i Kista, vet att det går – och hur man gör.
Noa Söderberg Publicerad 31 januari 2025, kl 06:00
Kvinna sitter med hörlurar och en laptop
Karin Åberg, vice ordförande i klubben på Ericsson i Kista ser stora fördelar med ett gemensamt europeiskt företagsråd som kan ena fack i flera länder. Foto: Anders G. Warne

Europa är stort. Många företag rör sig fritt över landsgränserna. Ett av dem är Ericsson, som har kontor i alla 27 EU-länder. Samtidigt vill facket kunna påverka beslut som rör ditt jobb. Men hur gör man det när den som bestämmer i en viss fråga sitter på andra sidan kontinenten?

Karin Åberg, vice klubbordförande på Ericsson i Kista, vet hur: man bildar ett europeiskt företagsråd – på engelska ”European works council”, EWC.

Där möts fackliga från alla EU-länder som företaget finns i. Tanken är att förändringar som påverkar många anställda ska diskuteras gemensamt. När de fackliga har snackat ihop sig möter de arbetsgivaren i ett ännu större möte.

På en arbetsplats som Ericsson är det inga småsaker som avhandlas.

– Vi blev konsulterade när företaget skulle ta fram en ny uppförandekod. Det är ett dokument som alla anställda och alla underleverantörer skriver under. Vi föreslog att införa rätten att bli representerad av en facklig företrädare eller någon i ett arbetsråd (motsvarighet till fackklubb i vissa europeiska länder, reds. anm.). Företaget skrev in det, säger Karin Åberg.

Stora nedskärningspaket och förändringar av bolagets yrkesbeskrivningar är andra exempel på saker som har tagits upp i Ericssons EWC.

Facken har ingen förhandlingsrätt

Men vad gör man om man inte kommer överens? Facken har ingen direkt förhandlingsrätt på det sätt som finns i svenska medbestämmandelagen, mbl. I stället ska arbetstagarna ”konsulteras”.

Företagsråden har inte heller uppstått som en direkt följd av facklig kamp, utan på grund av EU-politikers idéer om att ländernas ekonomier ska knytas ihop. Därför får man ha en lite annorlunda strategi i EWC-diskussionerna, menar Karin Åberg.

– Man får påverka mer indirekt. Det handlar om att få företagsledningen att själv tänka: ”Jaha, man kanske skulle kunna göra på ett annat sätt”. Det är lite speciellt, inte som i en vanlig förhandling där man säger ”gör så.”

För att få tyngd bakom sina förslag måste därför arbetstagarna – som ofta härstammar från olika fackliga traditioner – komma överens. Snart kan de få lite hjälp på traven direkt från EU-maskineriets hjärta. EU-kommissionen har nämligen meddelat att de vill göra det svårare för företag att strunta i EWC-reglerna.

Snart blir det svårare för företag att strunta i reglerna

Alla företag som har minst 1 000 anställda, och över 150 anställda i minst två EU-länder, måste skapa ett EWC om de som jobbar där ber om det. Det är dock inte ovanligt att allting sedan fastnar i bråk om formalia och mötesstruktur. Målet med de nya reglerna är att det ska bli mer kännbara böter för bolag som sinkar processen.

Några sådana problem finns inte på Ericsson, enligt Karin Åberg. De har ett avtal om hur EWC-arbetet ska gå till som har gällt i sin nuvarande form sedan 2011. Trots det händer det att kugghjulen kärvar när hon och hennes kollegor ska konsulteras om nya och känsliga frågor.

– Jag tror att fler och fler, både på den fackliga sidan och på företagarsidan, inser att det här kan vara rätt bra. Men det är naturligtvis inte utan problem. Ibland muttrar vi rätt rejält över hur det fungerar, säger Karin Åberg.

Reglerna gäller i EU och EES

  • Reglerna om europeiska företagsråd gäller, förutom i EU:s 27 medlemsländer, också i de länder som är anslutna till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Hit hör Norge, Island och Liechtenstein. Ericsson har kontor i Norge.