Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Samgående allt närmare

UPPDATERAD. Unionen och Farmaciförbundet har tagit ett stort kliv mot samgående. Apoteksfackets förtroendevalda beslöt under onsdagen att gå vidare med planerna. Om allt går i lås kommer samgåendet bli verklighet våren 2013.
Ola Rennstam Publicerad

Avregleringen av apoteksmarknaden har fört Farmaciförbundet och Unionen närmare varandra. Medlemmarnas vardag har blivit allt mer lika och förbundsstyrelserna har därför träffats regelbundet sedan två år tillbaka. Förbundens förhandlingsdelegationer har haft gemensamma möten under avtalsrörelsen för branschen och det har gjorts en gemensam analys av läget på arbetsmarknaden.

Förbundens allt intensivare samarbete har mynnat ut i tankar på ett samgående. Och det var detta som de förtroendevalda inom Farmaciförbundet skulle ta ställning till i dag, onsdag.

Under förbundsmötet, motsvarande Unionens kongress, beslutades att gå vidare med planerna. De förtroendevalda ställde sig enhälligt bakom förbundsstyrelsens förslag att genomföra en pilotstudie om förutsättningarna för ett samgående som ska utvecklas till gemensam konkret verksamhet redan nästa år.

För Farmaciförbundets ordförande Carina Jansson var det blandade känslor inombords efter beslutet.
- Det känns jättehärligt för nu kan vi blicka framåt men samtidigt vemodigt, det har var ett kämpigt beslut men man växer in i det efter att ha dividerat fram och tillbaks, säger hon.
- Både vi och Unionen tror att ett samgående är bästa alternativet för framtiden. Det är fantastiskt att alla våra ombud var eniga om att det är bästa för våra medlemmar. Nu hoppas jag bara att våra medlemmar förstår hur bra detta är. Lilla Farmaciförbundet nu kommer att bli ännu starkare tillsammans med Unionen.

Susanne Vennberg, förtroendevald inom Doc Morris:
- Jag ser enbart positivt på en sammanslagning. Jag är hudterapeut och mitt yrke finns i dag inte riktigt representerat i Farmaciförbundet så för min egen del tror jag att det kommer att bli bättre.
- Jag kan inte se några direkta farhågor, farmacevterna känner kanske att de kan försvinna i mängden och att deras intressen inte tas till vara men i så fall kommer Unionen att tappa de medlemmarna ganska snart. Jag har en känsla av att man ibland tänker lite fyrkantigt i vårt förbund och inte ser att man kan lära av andra branscher - att man är lite rädd för förändring.

Tiina Declercq, förtroendevald inom Apoteket:
- Jag tycker att det var ett bra beslut, det känns spännande. Vi kommer att bli ett starkare förbund med nya idéer och med mer resurser både utåt och för våra förtroendevalda. Risken är att vi glöms bort så vi måste verkligen visa att vi har en egen nisch i Unionen.

Diskussionerna som föregick beslutet berörde farhågor och möjligheter med samgåendet. Unionens storlek och styrka i förhandlingssammanhang och opinionsbildning var några punkter som lyftes bland annat fram på pluskontot. Andra fördelar var bättre tillgänglighet och möjligheter till att rekrytera och stödja medlemmarna.

De förtroendevaldas största farhåga var risken att slukas av jätteförbundet Unionen med över 500 000 medlemmar och att branschidentiteten därmed skulle försvagas liksom kunskapen om branschen.

Några av Farmaciförbundets krav inför samgåendet är att man får en adjungerad representant i Unionens förbundsstyrelse, att ett särskilt branschråd inrättas, att man får behålla en tidskrift om branschen och att yrkesråden bibehålls.

Ett par hinder återstår dock innan samgåendet är ett faktum. Förutom pilotstudien kommer Farmaciförbundet att genomföra ett så kallat medlemsrådslag, vilket innebär att medlemmarna kommer att få möjlighet att säga sin mening i en undersökning.

Efter medlemsrådslaget kommer Farmaciförbundet att hålla en extra kongress och dra upp riktlinjerna för samgåendet och sedan våren 2013 ta ett definitivt beslut om att avveckla förbundet på ett ordinarie förbundsmöte.

I dag organiserar Farmaciförbundet cirka 7 000 medlemmar, ungefär lika många som Sacoförbundet Sveriges Farmacevtförbund. Så sent som för ett år sedan slängde Farmaciförbundets ordförande Carina Jansson ut en trevare kring ett samgående för att samla hela apoteksmarknaden under ett paraply men utan att få någon större respons.
Genom ett samgående med Unionen väcks förhoppningar om att i framtiden kunna locka över Sacoförbundets medlemmar dit.

Under perioden 2006-2011 har Farmaciförbundet tappat närmare 1 200 aktiva medlemmar. Om förbundet fortsätter att minska i samma takt kommer medlemsantalet understiga 4 000 om tre år.

Unionens ordförande Cecilia Fahlberg välkomnar också Farmaciförbundets beslut:
- Tillsammans kan vi öka medlemsnyttan och erbjuda ett ännu bättre fackligt medlemskap. Målet är att förena styrka med närhet för medlemmarna inom apotek och läkemedelsindustri, säger hon en kommentar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.

Unionen

Martin Johansson lämnar sitt uppdrag

Noa Söderberg Publicerad 31 maj 2024, kl 17:47
Martin Johansson lämnar sitt uppdrag
I måndags konfronterades Unionens andre vice ordförande av organisationen Dumpen. Nu uttalar sig förbundet för första gången om vad som kommer hända härnäst.
Martin Johansson lämnar sitt uppdrag