Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Osjälvständig tidning skadar facket

Fackförbundet Visions beslut att inte längre ha en självständig tidningsredaktion har fått svidande kritik. Men varför är det viktigt med en fristående medlemstidning? LO:s Tobias Baudin och Journalistförbundets Jonas Nordling ger sin syn på saken.
Ola Rennstam Publicerad
Tobias Baudin, LO:s första vice ordförande, tv, och Jonas Nordling, Journalistförbundets ordförande, th.

Fackförbundet Vision har beslutat att lägga ner Tidningen Vision och Allt om jobbet, och troligtvis också Social Qrage. I stället för att ha en fri och självständig roll kommer tidningsavdelningen i framtiden att ligga under en större kommunikationsenhet och ge ut en ny tidning med sex till åtta nummer per år.

Oron växer för att fler fackförbund ska försöka inskränka den fristående journalistiken i medlemstidningarna och ta kontroll över det som skrivs. Enligt Jonas Nordling, Journalistförbundets ordförande, är farhågorna inte helt obefogade.

– Tankegångarna som låg till grund för Visions beslut diskuteras av alla som vill stärka sina varumärken och bygga identiteter, så det är klart att det finns en smittorisk. Om vi inte nu förmår att visa existensberättigandet av den här verksamheten är risken väldigt stor att fler kommer att fatta liknande beslut.

...det är närmast en sanitetsfaktor att ha en institution som granskar demokratins välmående



Varför är det viktigt att medlemstidningen är självständig?
– I en folkrörelsestyrd organisation, som fackförbunden är, är det närmast en sanitetsfaktor att ha en institution som granskar demokratins välmående. Det är samma roll som journalistiken spelar i samhället i stort och samma anledning till varför det behövs fri press och oberoende media i en demokrati. Utan oberoende journalistik tappar man en kontrollfunktion i den demokratiska organisationen, då ligger allt i händerna på de förtroendevalda revisorerna.

Spelar det verkligen någon roll om tidningen ligger under förbundets kommunikationsavdelning?
– Det är helt avgörande om man tycker att det är viktigt att organisationens grundidé bygger på demokratiska värderingar och en fullständig insyn och transperens, där man arbetar för medlemmars och idéernas genomförande. Men vissa tycker inte att det är viktigt, precis som att det finns människor som inte tycker att det behöver finnas fri press i en demokrati heller.

– En kommunikationsenhet har ett uppdrag att föra ut varumärket, en redaktion inom den här världen har ett helt annat. Ett förbund som inte vill ha en självständig redaktionell verksamhet för att granska arbetsmarknaden och det inre livet får en organisation som blir mindre vital. Och i slutändan blir det kontraproduktivt även för kommunikationsenheten.

Vi känner oro för arbetsmarknadsjournalistiken...

LO har valt en helt annan linje än Vision. Satsningen på ett mediehus, där flera av LO-förbundens tidningar ska ingå under ett tak, är tänkt att stärka journalistiken.

– Vi känner en oro för arbetsmarknadsjournalistiken, på nationell nivå blir bevakningen av dessa viktiga frågor bara sämre och sämre. Vi tror att fackförbundstidningarna kommer att ha en ännu viktigare roll i framtiden och att det därför är viktigt att utveckla och stärka kvaliteten. För att kunna ha en hög kvalitet även i fortsättningen drar vi ihop resurserna i ett mediehus, säger Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande.

Att förbundstidningarna ska vara fristående är en självklarhet enligt Tobias Baudin.

– Vi har valt den modellen för trovärdighetens skull. Det är inte vi från LO-ledingen som ska bestämma vad som ska stå i tidningen utan det gör journalisterna. Det är viktigt för öppenheten, att man bevakar och granskar oss i ledningen, säger han.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon ska leda Unionen

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Hon valdes som ersättare för Martin Johansson, som avgick i somras efter knappt ett år på sin post.
Ola Rennstam, Noa Söderberg Publicerad 14 oktober 2024, kl 13:01
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.