Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Nordiska fack i upprop för rätten till jobb

De nordiska fackliga centralorganisationerna uppmanar i ett gemensamt upprop till kraftsamling i samhället för att flyktingar och migranter ska kunna etablera sig på en nordisk arbetsmarknad med schysta villkor.
Gabriella Westberg Publicerad
Underskrifter från 15 ordföranden för fackliga centralorganisationer.
15 ordföranden för fackliga centralorganisationer i fem nordiska länder har undertecknat ett upprop om kraftsamling för att släppa in flyktingar på arbetsmarknaden och det utan dumpade villkor och löner. Foto: Skärmdump

”Vi har ett ansvar för att finna trygga arbeten, praktik och utbildning åt dem som med fara för liv och hälsa söker tillflykt i Norden.”

Nordens Fackliga Samorganisation, NFS, är en samarbetsorganisation för de 16 centralorganisationerna i de fem nordiska länderna.  För närvarande pågår NFS ordförandemöte i Köpenhamn och i samband med det går medlemmarna ut med ett upprop om kraftsamling för att hjälpa flyktingar och migranter in på den nordiska arbetsmarknaden - och det utan dumpade villkor och löner.

”Vi, arbetsmarknadens parter, måste göra allt som står i vår makt för att finna hållbara lösningar som motverkar att migrerande människor – redan utsatta ur flera olika perspektiv – inte utnyttjas genom otrygga anställningar och oacceptabla anställningsvillkor eller trafficking, människosmuggling och slavliknande arbetsförhållanden. ”

Bland undertecknarna av dokumentet finns TCO:s ordförande Eva Nordmark, Göran Arrius, Saco:s ordförande samt LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, jämte deras 12 finska, norska, danska och isländska kollegor.

FN:s mänskliga rättigheter innebär inte bara att var och en av oss har rätt att söka asyl, rätt till liv, frihet och personlig säkerhet men även att rätten till arbete är grundläggande, skriver undertecknarna som också påminner om att vi i Norden har en stark tradition om att ta ett gemensamt samhällsansvar för att hitta lösningar på liknande utmaningar.

Därför uppmanas nu arbetsgivare, regeringar och det Nordiska ministerrådet att tillsammans med NSF:s medlemsorganisationer arbeta för att underlätta för flyktingar som kommer hit att också komma in på en arbetsmarknad med schysta villkor.

Uppropet följer på en uppmaning från FN:s organ för arbetsmarknadsfrågor ILO, till fackföreningar och arbetsgivare att hitta lösningar på den situation som uppstår efter det att flyktingar satt sig i säkerhet, bland annat genom tillgången på fler och bättre jobb.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon ska leda Unionen

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Hon valdes som ersättare för Martin Johansson, som avgick i somras efter knappt ett år på sin post.
Ola Rennstam, Noa Söderberg Publicerad 14 oktober 2024, kl 13:01
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.