Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Klubbar agerar aktieägare

Unionen äger aktier till ett värde av 16 miljarder kronor, bland annat i svenska bolag. Men ägarrollen låter man fackklubbarna i företagen sköta.
Publicerad
Pontus Lundahl/TT
Unionenklubben på Ericsson är en av de klubbar som årligen nyttjar möjligheten att delta vid företagets bolagsstämmor. Pontus Lundahl/TT

Totalt har Unionen cirka 16 miljarder kronor i aktier. Till exempel har man stora innehav i medlemsföretagen Volvo AB, Ericsson, Saab och H&M

Ägarrollen låter man fackklubbarna i företagen sköta genom fullmakter som de kan ansöka om. I år har endast tre klubbar begärt en fullmakt från förbundet – Volvo AB, Ericsson och Sandvik. Men de flesta storklubbar har åtminstone vid några tillfällen varit aktiva, visar Kollegas rundringning.  

1. Känner du till att din klubb har ägarinflytande i ditt företag via bolagsstämman?
2. Brukar ni gå på bolagsstämmorna? Varför/varför inte?
3. Har ni varit aktiva på en bolagsstämma (exempelvis hållit anförande/protesterat mot föreslagna beslut etc)?
4. Kommer ni att nyttja möjligheten att gå på bolagsstämmor i framtiden?

 

Niklas Westerlund, vice klubbordförande, Ericsson Kista:

1. Unionenklubben på Ericsson i Kista går på varje bolagsstämma och tänker fortsätta att göra det.

2. Ja, o ja. Vi går på varje bolagsstämma.

3. Vi är aktiva genom att vi har rösträtt och använder den. Det händer också att vi håller anföranden. Om vi gör det eller inte beror på om det finns anledning till det eller inte. Det brukar vara ett pressat schema, så det finns ingen anledning att säga något bara för att säga något.

4. Se ovan.

Andreas Danielsson, Saab:

1. Ja, men jag är osäker på hur mycket ägande Unionen har i Saab nuförtiden dock. Förut var det runt 2 procent vill jag minnas, men nu ser jag inte Unionen på topp 5-ägare längre.

2. Jag har deltagit på en bolagstämma, men jag är rätt ny i min roll som ordförande, jag har bara suttit två år.

3. Nej, ingen Unionare har varit aktivt och hållit anförande.

4. Ja, om tid finns, så absolut.

Urban Spännar, klubbordförande Volvo AB:

1. Ja. Vi brukar begära en fullmakt för att representera förbundet på bolagsstämman. Men även klubben har egna aktier. Stämman är ett bra forum att lyfta frågor både som representant för de anställda och för förbundet som ägare. Men man bör använda det verktyget med försiktighet och vara extra eftertänksam kring det man tar upp. Vår egentliga påverkansmöjlighet är den svenska modellen, med lokala fack och företagsledning, och det vill vi inte försämra eller göra mindre värt.

2. Ja det brukar vi. Vi har en representant i bolagsstyrelsen som alltid är med och dessutom skickar vi ytterligare representant.

3. Vi brukar inte vara det för vi har andra forum att diskutera med ledningen. Men det finns tillfällen när vi gått upp i talarstolen, till exempel när bolaget föreslog en kraftig höjning av styrelsearvodena jämfört med lönehöjningarna. Då fick jag applåder.

4. Ja. Det är bra för ett bolag att ha aktiva aktieägare. Jag säger inte att Unionen gör fel som är passiva ägare men det kan vara bra att ha en debatt om var gränsen går och vilka saker kan man ta upp på en stämma. Personligen anser jag att förbundet skulle kunna använda sitt ägande för att säkerställa att bolaget har ett bra CSR-arbete eller inte ger sig in i några tvivelaktiga affärer.

Kristoffer Kullberg, klubbordförande Autoliv:

1. Nej det känner jag inte till.

2. Nej, eftersom vi inte känner till den.

3. Nej.

4. Inte i nuläget. Vi känner att vi har bra inflytande eftersom vi sitter med i bolagsstyrelsen, så därför har vi inte reflekterat så långt som till bolagsstämman. Men visst kan vi se över möjligheten.

Alexandra Rosenqvist, klubbordförande H&M:

1. Unionen äger ett antal aktier i företaget och de brukar vid varje årsstämma fråga om klubben vill gå och använda rösterna. Under min tid har vi använt det 2 gånger.

2. Arbetstagarrepresentanterna närvarar alltid på bolagsstämmorna. Representanter från klubben i mån av tid.

3. Nej. 

4. Ja, det är vår förhoppning.

 

Redaktionen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon ska leda Unionen

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Hon valdes som ersättare för Martin Johansson, som avgick i somras efter knappt ett år på sin post.
Ola Rennstam, Noa Söderberg Publicerad 14 oktober 2024, kl 13:01
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.

Unionen

Martin Johansson lämnar sitt uppdrag

Noa Söderberg Publicerad 31 maj 2024, kl 17:47
Martin Johansson lämnar sitt uppdrag
I måndags konfronterades Unionens andre vice ordförande av organisationen Dumpen. Nu uttalar sig förbundet för första gången om vad som kommer hända härnäst.
Martin Johansson lämnar sitt uppdrag