Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Försenade löner för Nevs anställda

Personalen hos biltillverkaren Nevs i Trollhättan får inga löneutbetalningar på måndag. Orsaken är en försenad överföring från huvudägaren.
– Det är ingen positiv signal, säger Ronnie Hermansson, Unionenklubbens ordförande.
Ola Rennstam Publicerad
Björn Larsson Rosvall/TT
Nevs Saab-fabrik i Trollhättan. Björn Larsson Rosvall/TT

I förra veckan meddelade biltillverkaren att en del anställda skulle blir arbetsbefriade med full lön eftersom man inte längre hade full sysselsättning i fabriken. Samma dag begärdes Nevs i konkurs av en underleverantör som inte fått betalt, en ansökan som dock drogs tillbaka kort därpå.

I dag kom nästa negativa besked – det blir ingen löneutbetalning måndagen den 25:e. Senast den 5:e september hoppas Nevs att lönerna ska finnas på kontot hos de anställda.

– Det är ingen positiv signal, samtidigt vet vi vad som pågår i bakgrunden och hoppas att det inom kort ska komma andra besked som vi kan glädja oss åt i stället, säger Ronnie Hermansson, ordförande för Unionenklubben på Nevs.

Facket kommer i nuläget inte att dra igång något arbete med att kontakta banker med nödlån och liknande. Om lönerna inte kommer som utlovat kan man agera snabbt.

– Självklart har vi börjat vi titta på hur vi ska agera, vi har en plan men kan inte göra något i förhand. Vi har en kontakt med Unionens regionkontor men vi är 159 Unionenmedlemmar och har en styrelse som kan hantera det mesta själva om det skulle behövas, säger Ronnie Hermansson.

I veckan presenterade Nevs sin första eldrivna bil som bygger på den vanliga 9-3:an.

– Det var jättepositivt med elbilen så det är tråkigt att det här skulle komma just nu. Många medlemmar har varit i en sådan här situation tidigare för några år sedan och det är inte roligt. Men nu sköter företaget det på ett annat sätt, man informerar oss anställda om orsaken och arbetar målmedvetet med den plan man satt upp. Problemet är att förhandlingarna har tagit lite längre tid, säger Ronnie Hermansson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon ska leda Unionen

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Hon valdes som ersättare för Martin Johansson, som avgick i somras efter knappt ett år på sin post.
Ola Rennstam, Noa Söderberg Publicerad 14 oktober 2024, kl 13:01
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.