
Vid årsskiftet går Unionen och Farmaciförbundet ihop, vilket innebär att Unionen får 7 000 nya medlemmar. Fusionen får också konsekvenser på de arbetsplatser där båda facken finns representerade. Ett exempel på det är Apoteket AB där Unionenklubben i dag har cirka 200 medlemmar medan Farmaciförbundets avdelning samlar runt 1 700. För tillfället jobbar de båda fackliga organisationerna intensivt med bildandet av en riksklubb med totalt 1 900 medlemmar, vilket gör den till en maktfaktor i form av Unionens sjunde största klubb.
- Just nu analyserar vi hur vi vill bygga upp vår klubbverksamhet, vad har vi för likheter och olikheter. Det handlar också om hur klubbstadgarna ska se ut, hur årsmöten ska hållas och hur vi ska förhålla oss till vår arbetsgivare, säger Anna Ekergren, ordförande i Unionens riksklubb.
- Vi och Farmaciförbundet har jobbat tätt tillsammans tidigare och hållit samman i förhandlingar, så det känns väldigt naturligt att gå samman till en klubb. Men för att kunna driva en bra verksamhet måste vi ha resurser. Utmaningarna vi står inför handlar bland annat om att hitta fler fackligt förtroendevalda, kunna vara med och påverka så mycket som vi vill och utbilda våra medlemmar i vilka rättigheter man har.
Gränsdragningen mellan förbunden innebär i dag att anställda på Apotekets huvudkontor och kundcenter tillhör Unionen, medan de som arbetar i butik tillhör Farmaciförbundet.
- Men medlemma har alltid själva fått bestämma vilket förbund de vill vara med i, varken vi eller de har nekat någon. Det viktigaste är att man är organiserad, säger Anna Ekergren
Sammanslagningen kan komma att leda till hårdare konkurrens om medlemmarna i branschen. Sacoförbundet Sveriges Farmaceuter har 7 000 medlemmar och organiserar akademiker som receptarier och apotekare. Tidigare har man avvisat trevare om en sammanslagning med det jämnstora Farmaciförbundet. Förbundsdirektör Kristina Niemi ser dock ingen risk att de kommer att förlora medlemmar till Unionen Farmaci och hälsa.
- Vi ser det inte som ett hot, tvärtom. Att det finns starka fackliga parter vinner alla på. Men vi och Farmaciförbundet har funnits sida vid sida på den här arenan under många år. Spontant är det synd att de inte finns kvar, men de går ju inte upp i rök utan finns in en annan typ av organisation som är en större part i många sammanhang. Det blir en förändrad spelplan, säger hon.
Ingen som Kollega talat med vill spekulera i om det nu blir dragkamp om medlemmarna på apotek och läkemedelsbolag. Men Anna Ekergren ser sammanslagningen som ett sätt för Unionen att kunna bli starkare i branschen.
- Det kommer att finnas en jättestor värvningspotential. Vi ska vara det självklara valet för alla som jobbar inom branschen farmaci och hälsa - och då ska man välja Unionen, säger hon.