Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Extrastöd räddar a-kassan

Antalet ansökningarna till Unionens a-kassa har nästan fördubblats under pandemin. Men väntetiderna har inte ökat i motsvarande grad – tack vare extra stöd till kundtjänsten och nyanställningar.
Niklas Hallstedt Publicerad
Ola Rennstam / Kollega
Före coronapandemin fick låg antalet ersättningsärenden hos Unionens a-kassa på runt 16 000 per månad. Den siffran är nu uppe i 30 000. Ola Rennstam / Kollega

Pandemin har slagit hårt mot många branscher. Det visar sig också hos Unionens a-kassa. Före pandemin låg antalet ersättningsärenden på runt 16 000 per månad. Den siffran är nu uppe i 30 000.

För att klara verksamheten har kassan under fjolåret dels ökat personalstyrkan med drygt 30 procent, dels köpt stöd utifrån. Det så kallade a-kassestödet drivs av intresseorganisationen Sveriges a-kassor och ger kassorna en möjlighet att få förstärkning till sin kundtjänst för att svara på allmänna frågor.

Läs mer: Kraftig ökning av arbetslösa hos a-kassan

– Det ger oss möjlighet att öka vår tillgänglighet och är ett komplement till vår ordinarie verksamhet, säger Harald Petersson, kassaföreståndare på Unionens a-kassa.

– Kontakterna med oss har ökat kraftigt. A-kassestödet gör det möjligt för oss att både ha en god tillgänglighet i kombination med bra handläggningstider.

Handläggningstiden, den tid det tar från att man söker a-kassa till att den betalas ut, ligger i dag på mellan fem och sex veckor i genomsnitt, uppger Harald Petersson. Det är en ökning med omkring en vecka jämfört med normalläget.

– Men enskilda ärenden kan ta längre tid, beroende på hur komplicerade de är och om det är flera arbetsgivarintyg som måste hämtas in. Som mest finns det ärenden som har tagit omkring tio veckor.

Extrastödet för kundtjänsten kommer Unionens a-kassa använda sig av under hela det kommande året.

Den ökning av personalstyrkan som blivit en konsekvens av pandemin ser Harald Petersson behov av även framöver.

– De högre volymerna ser ut att bli ett normalläge ett tag, men sedan beror det ju också på hur vaccineringarna går och vilken effekt det får på arbetsmarknaden.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Så väljer du rätt a-kassa

Det finns 24 a-kassor i Sverige. Alla har ungefär samma avgift – och ger samma ersättning. Men det kan vara en fördel att välja en som kan branschen du jobbar i.
David Österberg Publicerad 11 december 2024, kl 06:07
Välja rätt a-kassa. Ung kvinna i stickad mössa håller ut båda händerna i en gest som vill visa att hon har svårt att välja.
Visste du att Sverige har 24 a-kassor? Alla med liknande avgifter och ersättning, men det kan löna sig att välja en a-kassa som förstår din bransch. Kollega guidar dig! Foto: Colourbox.

I Sverige finns ingen statlig a-kassa. I stället har vi 24 medlemsorganisationer som betalar ut ersättning till sina försäkringstagare vid arbetslöshet. Här reder Kollega ut fem vanliga frågor om a-kassan.

 

Är fackförbund och a-kassa samma sak?

Nej. A-kassan är en försäkring som du kan få pengar från när du är arbetslös. Fackförbund tecknar kollektivavtal och hjälper dig med frågor i arbetslivet.

Du kan vara med i a-kassan utan att vara med i ett fackförbund och vice versa. För att få den inkomstförsäkring som många fackförbund erbjuder behöver du vara medlem både i en a-kassa och ett fackförbund.

Unionen och Unionens a-kassa är två olika organisationer. Unionens a-kassa är en medlemsorganisation och en ekonomisk förening. Men det finns flera beröringspunkter mellan Unionen och Unionens a-kassa. De har till exempel i stor utsträckning gemensamma medlemmar och samarbetar i flera frågor.

Majoriteten av styrelsen i a-kassan är dessutom förtroendevalda för Unionen. En av styrelseledamöterna sitter i Unionens förbundsstyrelse. 

Att många blandar samman facket och kassan kan också ha en historisk förklaring. Fackförbunden var nämligen de som startade a-kassor i slutet av 1800-talet för att hjälpa arbetslösa medlemmar ekonomiskt.

Får man vara med i vilken a-kassa man vill?

Ja och nej. Olika a-kassor har medlemmar i olika branscher och kräver ofta att du arbetar i en viss bransch eller ett visst yrke för att godkänna dig som medlem. 

Det är oftast en fördel att vara medlem i en a-kassa som har koll på den branschen du jobbar i. Du blir dock inte av med ditt medlemskap eller ersättning om du byter bransch utan att byta a-kassa.

Hur mycket kostar det att vara med i en a-kassa?

Runt 150 kronor i månaden. Avgiften varierar något mellan olika a-kassor. Regler och ersättning är dock densamma, oavsett a-kassa.

Hur många a-kassor finns det?

Det finns 24 a-kassor i Sverige. Tillsammans har de runt 4 miljoner medlemmar. Akademikernas a-kassa är störst, tätt följd av Unionens. Säljarnas är minst.

Hur finansieras a-kassan?

Pengarna till a-kassan kommer dels från medlemsavgifter, dels från arbetsgivaravgifter.