Annons
Annons
 • Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) meddelade under torsdagen att regeringen väljer bort las-utredningen till överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Foto: Amir Nabizadeh / TT, Anders Wiklund / TT

"En tydlig uppvisning av svenska modellen"

Publicerad 29 oktober 2020, kl 15:20

Ett historiskt avsteg, där den svenska arbetsmarknadsmodellen tar ny sats. Så betecknar Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, det faktum att regeringen nu har valt bort den omtvistade las-utredningen.

Claes Stråth framhåller att regeringens agerande i grunden handlar om att värna om den svenska arbetsmarknadsmodellen.

– Det är viktigt, inte bara för inhemska förhållanden i rikspolitiken. I dessa dagar, när vi samfällt har kritiserat EU-kommissionens förslag om minimilöner, är det också viktigt att vår arbetsmarknadsmodell kan leverera som ett stöd till den kritiken, säger han.

Om en kommande överenskommelse och en lagstiftning som stöd för denna inte bara innehåller anställningsfrågor, som turordningen, utan också reglerar omställning, kompetensutveckling och arbetslöshet så är det en väldigt tydlig uppvisning av den svenska arbetsmarknadsmodellen, framhåller Claes Stråth.

– Man kan se det som ett smakprov som visar både EU-kommissionen och en del andra EU-länder, vad vi kan åstadkomma med den.

Läs mer: "S ser inte LO som en del av den svenska modellen"

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
 • Läs även...

  Wästfelt om nya las: Välkomnar fler förbund

  Enklare och billigare för företagen att säga upp folk. Större möjligheter till fast anställning och att plugga utan att ta lån. Regeringen och samarbetspartierna gjorde som fack och arbetsgivare ville.

 • Läs även...

  Facklig kritik mot EU-förslag om minimilöner

  Sverige föreslås få ett undantag från de nya EU-reglerna om minimilöner. Men både från fack och arbetsgivare fruktar man att den svenska modellen ändå kommer att påverkas.

 • Läs även...

  Rädsla för missbruk om las-utredning blir lag

  Gör man rätt från början är det inte alls svårt att säga upp folk i Sverige. Det menar ombudsmannen Jan Hed, som är besviken över att las-förhandlingarna havererade och orolig att undantagsregeln i las-utredningen kommer att missbrukas.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Jobbade gratis – stämmer sin man

  Efter fyra års äktenskap slutade mannen att betala lön för det arbete hans fru utförde i företaget. Nu stämmer kvinnan, med hjälp av facket, sin man på närmare 300 000 kronor.

 • Läs även...

  American Express stäms av Unionen

  American Express-säljaren köpte middag och presentkort på företagskortet. Då sparkades han av arbetsgivaren – som nu stäms av Unionen.