Annons
Annons
 • Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) meddelade under torsdagen att regeringen väljer bort las-utredningen till överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Foto: Amir Nabizadeh / TT, Anders Wiklund / TT

"En tydlig uppvisning av svenska modellen"

Publicerad 29 oktober 2020, kl 15:20

Ett historiskt avsteg, där den svenska arbetsmarknadsmodellen tar ny sats. Så betecknar Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, det faktum att regeringen nu har valt bort den omtvistade las-utredningen.

Claes Stråth framhåller att regeringens agerande i grunden handlar om att värna om den svenska arbetsmarknadsmodellen.

– Det är viktigt, inte bara för inhemska förhållanden i rikspolitiken. I dessa dagar, när vi samfällt har kritiserat EU-kommissionens förslag om minimilöner, är det också viktigt att vår arbetsmarknadsmodell kan leverera som ett stöd till den kritiken, säger han.

Om en kommande överenskommelse och en lagstiftning som stöd för denna inte bara innehåller anställningsfrågor, som turordningen, utan också reglerar omställning, kompetensutveckling och arbetslöshet så är det en väldigt tydlig uppvisning av den svenska arbetsmarknadsmodellen, framhåller Claes Stråth.

– Man kan se det som ett smakprov som visar både EU-kommissionen och en del andra EU-länder, vad vi kan åstadkomma med den.

Läs mer: "S ser inte LO som en del av den svenska modellen"

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
 • Läs även...

  SAS-facken: Nu måste regeringen agera

  Den svenska modellen är hotad när flygbolaget SAS lägger ut jobb på utländska bemanningsföretag. Det anser SAS-facken som nu kräver att regeringen agerar för att få det statligt ägda flygbolaget att tänka om.

 • Läs även...

  Varför säger facken nej till minimilöner?

  EU-kommissionen vill införa en ny lag om minimilöner i alla medlemsländer. Men facken i Sverige protesterar högljutt. Vi reder ut varför minimilöner väcker sådant motstånd.

 • Läs även...

  Därför bråkar Sverige om minimilöner i EU

  I morgon, onsdag, lägger EU-kommissionen fram ett förslag om reglering av minimilöner på Europanivå. Men arbetet med förslaget har stött på stort motstånd från de nordiska länderna.

 • Läs även...

  Fackets lättnad efter regeringens besked

  Efter irritation, frustration och en del oro, kom igår en ljusglimt för Cementas anställda på Gotland. Regeringen förlänger företagets kalkbrytning.
  – Det ger oss ett andrum, säger Roger Lehrberg, fackklubbsordförande.

 • Läs även...

  Facklig kritik mot EU-förslag om minimilöner

  Sverige föreslås få ett undantag från de nya EU-reglerna om minimilöner. Men både från fack och arbetsgivare fruktar man att den svenska modellen ändå kommer att påverkas.

 • Läs även...

  Rädsla för missbruk om las-utredning blir lag

  Gör man rätt från början är det inte alls svårt att säga upp folk i Sverige. Det menar ombudsmannen Jan Hed, som är besviken över att las-förhandlingarna havererade och orolig att undantagsregeln i las-utredningen kommer att missbrukas.