I april protesterade ett antal anställda på Electrolux kylskåpsfabrik i Juarez, Mexiko, mot att fabriken inte stängdes ner, trots ett påbud att all icke nödvändig produktion skulle pausas på grund av coronapandemin.
Läs mer: Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest
Privatperson engagerade sig
Av de 125 anställda som deltog i protesterna fick 99 sluta för att de inte lydde uppmaningen att återvända till jobbet.
– De kallades in till personalchefen och ställdes inför ett ultimatum: Skriv under att ni slutar frivilligt eller gå härifrån bara. De flesta skrev under, eftersom de vet att rättsprocesser kan ta åratal, men ett trettiotal vägrade, berättar Tony Karlsson, en privatperson som fick upp ögonen för fallet i en spansk tidning och tog kontakt med anställda på fabriken i Juarez.
– Själva avskedandet skedde tydligen på ett väldigt bryskt och oförskämt sätt, det har jag fått många vittnesmål om.
Stöd av facket i Sverige
När Unionenklubben på Electrolux i Sverige fick reda på vad som hänt agerade den snabbt och krävde en utredning. Den utredningen är nu klar, även om klubben ännu inte har sett den i sin helhet. Däremot har företaget skickat ut en kortare sammanfattning där man bland annat erkänner att händelserna i fabriken eskalerade på ett olyckligt sätt och att uppsägningarna inte var förenliga med företagets riktlinjer.
– Det är tydligt att det begåtts ett misstag och att man har för avsikt att rätta till det på individuell basis. Jag är nöjd med utredningen även om jag inte sett några detaljer än, säger Peter Ferm, ordförande i Unionens riksklubb på Electrolux.
Tony Karlsson, som samarbetat både med Unionenklubben och Unionen centralt i frågan, är lite mer avvaktande till beskeden från företaget:
– Jag ser det som en öppning för att skipa rättvisa för de sparkade arbetarna. Det pratas om kompensation, men det återstår att se vad som faktiskt erbjuds.
Tony Karlsson delar ut flygblad utanför Electrolux butik i centrala Stockholm. Foto: Jan Strannerud
Han menar att Electrolux i Juarez fortfarande bryter mot restriktioner och att myndigheterna ser mellan fingrarna på detta. Han har också en klar bild av att företaget försöker förhindra facklig organisering.
– De anställda är rädda för att organisera sig. De fruktar att de ska bli bestraffade och de som varit fackligt aktiva får inte jobb där. Det är mycket som behöver förändras från grunden på fabriken i Juarez, säger Tony Karlsson.
Svårt med facklig organisering i Mexiko
Peter Ferm menar dock är att det är svårt att visa på eller bevisa att företaget ska ha motarbetat eller förbjudit lokala fack. Att det inte finns någon klubb på fabriken beror snarare på svårigheter att organisera sig i Mexiko.
– Det är alltid bättre om det finns en lokal klubb att förhandla med. Vi har en väldigt strikt code of conduct, men det har saknats tydliga riktlinjer för hur man handskas med den här typen av spontana protester där det inte finns någon ledare att vända sig till.
Coronasituationen i Juarez är åter mycket allvarlig. Såväl den reguljära sjukvården som företagshälsovården är hårt ansatt, enligt Peter Ferm.
– Den här gången är företaget bättre förberett på att hantera situationen och man har vidtagit rimliga åtgärder i Juarez, säger Peter Ferm.