Försäljningschefen kom med upprepade sexuella närmanden mot en kvinnlig säljare under en utekväll med kollegorna. Kvinnan mådde så dåligt av händelsen att hon kort därpå valde att säga upp sig. Nu har Unionen stämt företaget för diskriminering.
Chefen beställde in omgångar med shots åt gruppen och blev allt mer högljudd innan han gjorde sexuella närmanden mot sin medarbetare. Yordan Rusev/Colourbox.com
Säljaren hade jobbat en dryg månad på IT-supportföretaget när hela personalgruppen skulle på after work på en krog i centrala Stockholm. Men kvällen blev inte det trevliga samkväm som hon hade hoppats. Det började med att kvinnans närmaste chef beställde in omgångar med shots åt gruppen och blev allt mer högljudd. Senare på kvällen gick han fram till kvinnan på dansgolvet och sa: ”Du är så sexig. Jag vill knulla dig”.
Kvinnan blev chockad eftersom hon tidigare upplevt försäljningschefen som korrekt och professionell. Hon gjorde klart för honom att uttalandet var opassande och lämnade därpå dansgolvet. Men mannen nöjde sig inte med ett klavertramp. Under kvällen tog han kontakt med kvinnan vid flera tillfällen och upprepade sitt budskap. När hon gått hem ringde han flera gånger till henne under natten, men hon valde att inte svara.
Dagen därpå skickade han ett sms där han bad om ursäkt för gårdagen. Men kvinnan tog mycket illa vid sig av händelsen och orkade inte gå till jobbet efter helgen. När hon återvände till arbetsplatsen efter två dagar hade företagets högsta chefer blivit informerade om vad som hänt och kallade till ett möte. Försäljningschefen uppgav att han inte hade något minne av det inträffade men sa att han inte ansåg det som ett acceptabelt beteende och hade full förståelse för om säljaren tyckte det var jobbigt att ha honom som chef i fortsättningen. En vecka senare valde hon att säga upp sig.
Unionen har nu stämt företaget för diskriminering och kräver 60 000 kronor i diskrimineringsersättning. Enligt förbundet har bolaget utsatt kvinnan för sexuella trakasserier som kränkt hennes värdighet.
– Försäljningschefen hade en sådan position i bolaget och sådana arbetsuppgifter att han ska likställas med arbetsgivaren. Det var till honom hon rapporterade och hans beslut hade en direkt påverkan på hennes arbetsförhållanden, säger Cecilia Arklid, förbundsjurist på Unionen.
Är inte detta en provocerad uppsägning? – Det är på grund av de sexuella trakasserierna som medlemmen utsatts för som hon valt att avsluta sin anställning, men det här målet rör inte provocerad uppsägning, säger Cecilia Arklid.
Under 2016 kom det in 11 ärenden med rubriceringen diskriminering till Unionens juridiska sektion.
Allt fler äldre tvingas gå i pension i förtid på grund av ålderism, visar en ny rapport från pensionsbolaget SPP. En av dessa tvångspensionärer är Ingrid Tauson, som sökt oräkneliga jobb utan att få napp.
- Att söka jobb är en heltidssyssla, säger Ingrid Tauson, som kommer att kunna ta bättre hand om sin försummade hund, nu när hon tvingats pensionera sig i förtid. Foto: Anna-Lena Lundqvist
– Jag orkar inte längre.
Ingrid Tauson ringde i början av juni upp arbetsförmedlingen och bad om att bli utskriven, avförd som arbetssökande. Nu går hon i pension, trots att hon har tre år kvar till 67 år, som är riktåldern för pension numer.
– Jag har varit arbetssökande sedan 2019 och de tuffare kraven på arbetslösa blev droppen som fick bägaren att rinna över. Ska jag lämna min familj, mitt hem och behöva flytta från Göteborg?
Sökte 200 jobb på ett år
Förra året sökte Ingrid Tauson runt 200 jobb. Med närmare 37 års bred erfarenhet som alltifrån tekniker och ekonom till projektledare och chef inom telecombranschen, kunde hon tycka att någon skulle nappa på hennes kompetens – men nej. Hon fick nobben överallt, trots att flertalet jobb hon sökte var mindre kvalificerade och lönen betydligt längre än vad hon haft tidigare.
– Visst har jag blivit kallad till några intervjuer, med det ledde ingenstans. Det beror troligen på min ålder, men kanske också på att arbetsgivarna är rädda att jag ska lägga mig i eller tröttna, eftersom jag varit chef tidigare. Men jag skulle vilja säga att vi äldre inte tar jobb för att sedan sluta. Vi vill känna oss trygga.
Förlorar tusenlappar
Ingrid Tauson, som bland annat jobbat mycket med ekonomi, har räknat ut att hennes tidiga pension kostar henne 10 000 kronor i månaden i runda slängar.
– Men å andra sidan är det ändå 10 000 mer än vad jag får ut från försäkringskassan. Och dessutom slipper jag sitta här och våndas varje dag. Det känns som man sjunker längre och längre ner i ett svart hål av att hela tiden få negativa besked, om man får något svar alls.
Ingrid Tauson är långt ifrån ensam om att bli pensionär av tvång. Pensionsbolaget SPP har med hjälp av SCB tagit fram en rapport som visar andelen äldre som gått i pension i förtid och som varit arbetslösa året före pensionen har ökat markant de senaste 20 åren, samtidigt som allt färre av de som har jobb pensionerar sig före riktåldern.
– Det är något på den svenska arbetsmarknaden som är djupt problematiskt. Vi slösar bort enorma resurser genom exkludering och diskriminering, säger Shoka Åhrman, ekonom på SPP.
Shoka Åhrman, SPP Foto: Jonas Eng
Välfärden drabbas
– Inte nog med att personer som vill och har förmågan att jobba, är tvungna att gå i pension i förtid och går miste om pengar – samhället förlorar miljarder i skatteintäkter och pensionsavgifter vilket slår på tillväxten och välfärden.
Ska man få politiker och näringsliv att lyssna, behövs det sättas en prislapp på problemet, resonerar Shoka Åhrman. SPP har räknat ut att samhällsnotan för ålderismen i arbetslivet ligger på 11, 4 miljarder kronor per år i missad tillväxt.
– Vår syn på ålder i Sverige är problematisk, vi måste förändra normen. Alla vet, och all forskning visar också, att dynamiken i en arbetsgrupp gynnas av olika kön, ålder och bakgrund, säger Shoka Åhrman.
Ingrid Tauson är inne på samma spår – hon har lärt sig att de bästa resultaten uppnås när det finns en bred mix av medarbetare.
– Det behövs en ändrad inställning hos arbetsgivare och rekryterare. Vi som är äldre behövs ju också på arbetsmarknaden. Vi sitter här och har en massa kompetens, men får inga jobb, samtidigt som företagen skriker efter kompetens, säger Ingrid Tauson.
SPP:s rapport visar att:
7 400 personer över 60 år som är långtidsarbetslösa riskerar ofrivillig pensionering.
Hade dessa personer haft jobb hade de bidragit med 11 miljarder i BNP
Staten beräknas förlora 240 miljoner/år i skatteintäkter och pensionsavgifter.
Den som tvingas till pension förlorar mellan 6 000 och 7 000 kronor per månad livet ut.
SPP förordar sänkt arbetsgivaravgift och förstärkt jobbskatteavdrag från 60 år.