Hoppa till huvudinnehåll
Diskriminering

Sextrakasserades av chef på after work

Försäljningschefen kom med upprepade sexuella närmanden mot en kvinnlig säljare under en utekväll med kollegorna. Kvinnan mådde så dåligt av händelsen att hon kort därpå valde att säga upp sig. Nu har Unionen stämt företaget för diskriminering.
Ola Rennstam Publicerad
Yordan Rusev/Colourbox.com
Chefen beställde in omgångar med shots åt gruppen och blev allt mer högljudd innan han gjorde sexuella närmanden mot sin medarbetare. Yordan Rusev/Colourbox.com

Säljaren hade jobbat en dryg månad på IT-supportföretaget när hela personalgruppen skulle på after work på en krog i centrala Stockholm. Men kvällen blev inte det trevliga samkväm som hon hade hoppats. Det började med att kvinnans närmaste chef beställde in omgångar med shots åt gruppen och blev allt mer högljudd. Senare på kvällen gick han fram till kvinnan på dansgolvet och sa: ”Du är så sexig. Jag vill knulla dig”.

Kvinnan blev chockad eftersom hon tidigare upplevt försäljningschefen som korrekt och professionell. Hon gjorde klart för honom att uttalandet var opassande och lämnade därpå dansgolvet. Men mannen nöjde sig inte med ett klavertramp. Under kvällen tog han kontakt med kvinnan vid flera tillfällen och upprepade sitt budskap. När hon gått hem ringde han flera gånger till henne under natten, men hon valde att inte svara.

Läs också: Jenny blev sexuellt trakasserad på sitt första jobb

Dagen därpå skickade han ett sms där han bad om ursäkt för gårdagen. Men kvinnan tog mycket illa vid sig av händelsen och orkade inte gå till jobbet efter helgen. När hon återvände till arbetsplatsen efter två dagar hade företagets högsta chefer blivit informerade om vad som hänt och kallade till ett möte. Försäljningschefen uppgav att han inte hade något minne av det inträffade men sa att han inte ansåg det som ett acceptabelt beteende och hade full förståelse för om säljaren tyckte det var jobbigt att ha honom som chef i fortsättningen. En vecka senare valde hon att säga upp sig.

Unionen har nu stämt företaget för diskriminering och kräver 60 000 kronor i diskrimineringsersättning. Enligt förbundet har bolaget utsatt kvinnan för sexuella trakasserier som kränkt hennes värdighet.

– Försäljningschefen hade en sådan position i bolaget och sådana arbetsuppgifter att han ska likställas med arbetsgivaren. Det var till honom hon rapporterade och hans beslut hade en direkt påverkan på hennes arbetsförhållanden, säger Cecilia Arklid, förbundsjurist på Unionen.

Är inte detta en provocerad uppsägning?
– Det är på grund av de sexuella trakasserierna som medlemmen utsatts för som hon valt att avsluta sin anställning, men det här målet rör inte provocerad uppsägning, säger Cecilia Arklid.

Under 2016 kom det in 11 ärenden med rubriceringen diskriminering till Unionens juridiska sektion.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Diskriminering

Berättade att hon var gravid – blev av med jobbet

En provanställd kvinna berättade för chefen att hon var gravid. Då blev hon av med jobbet och anklagad för att ha lämnat oriktiga uppgifter. Nu stämmer Unionen företaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 13 november 2024, kl 06:01
Gravid och avskedad. Till vänster en kvinna med gravidmage, till höger en svensk lagbok.
Diskriminering på jobbet. En provanställd kvinna blev avskedad efter att ha avslöjat sin graviditet. Unionen stämmer företaget och kräver skadestånd för bland annat brott mot diskrimineringslagen. Foto: Lise Åserud/NTB/TT/Jessica Gow/TT.

Kvinnan fick jobb som administratör på ett grossistföretag. Anställningen inleddes med sex månaders provanställning. 

På sin andra dag på jobbet satt hon och chefen och pratade och chefen frågade om hon hade några barn. Kvinnan svarade att hon hade ett, varpå chefen svarade att han hoppades att hon inte var gravid. När hon uppgav att hon faktiskt var det sa chefen att han var ledsen och besviken och kallade på den person som gjort anställningsintervjun med kvinnan.

Försökte få kvinnan att säga upp sig

Tillsammans försökte de få kvinnan att säga upp sig, med motiveringen att det inte var lönsamt för företaget att anställa någon som bara kunde jobba några månader. När kvinnan inte ville det skrev de ett dokument som de kallade ”Uppsägning på grund av oriktiga uppgifter”. I det stod att företaget sa upp kvinnan med omedelbar verkan på grund av att hon lämnat oriktiga uppgifter. Hon skrev under och lämnade arbetsplatsen.

Nu har Unionen stämt företaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd för brott mot diskrimineringslagen och föräldraledighetslagen. Förbundet kräver ytterligare 35 000 kronor för brott mot lagen om anställningsskydd och semesterlagen.

Sofia Tot är förbundsjurist på Unionen och den som företräder kvinnan. Hon tycker att det är uppenbart att kvinnan blev uppsagd på grund av graviditeten. 

– Bara det att det finns ett tidsmässigt samband på ungefär en timma från det att kvinnan berättar att hon är gravid tills hon blir uppsagd tyder på att det är graviditeten som är anledningen. Vi har heller inte fått några andra skäl från arbetsgivaren, säger hon.

Kan arbetsgivare hävda att någon lämnat oriktiga uppgifter vid anställningsintervjun?

– Arbetsgivaren är fri att avsluta en provanställning utan att ange skäl så länge beslutet inte grundas på diskriminerande omständigheter. Finns en sådan misstanke måste arbetsgivaren på ett övertygande sätt visa att en annan omständighet än diskrimineringsgrunden varit helt styrande, säger Sofia Tot.

Man måste inte berätta att man är gravid

En anställd måste inte berätta för arbetsgivaren att hon är gravid. Den som vill vara föräldraledig måste dock berätta det minst två månader i förväg.

Kan du förstå att en arbetsgivare tycker att det är jobbigt att anställda någon som kort efter anställningen ska vara föräldraledig?

– Ja, men man måste förhålla sig till de lagar vi har när man väljer att anställa. När man anställer någon finns alltid en risk att personen inte blir kvar. Personer kan exempelvis bli sjuka, börja studera, säga upp sig eller flytta.