Hoppa till huvudinnehåll
Diskriminering

SAS slöjförbud inte diskriminering

SAS gjorde sig inte skyldig till diskriminering när en kvinna fick veta att hon måste ta av sig slöjan för att få jobb som incheckare, anser Diskrimineringsombudsmannen (DO).
Anita Täpp Publicerad 9 januari 2018, kl 13:54
Sören Andersson/TT
Sören Andersson/TT

Förra våren sökte Aye Alhassani jobb som incheckningspersonal för SAS på Arlanda. Hon fick då veta att flygbolaget inte tillåter att några synliga religiösa, politiska eller ideologiska symboler bärs tillsammans med uniformen.

– Rekryteraren frågade om jag kunde tänka mig att ta av mig slöjan, att det var ett ultimatum för att få jobbet på SAS. Men för mig är det inget alternativ, säger Aye Alhassani till SVT Nyheter.

Eftersom hon upplevde att hon blivit diskriminerad och sedan fallet lett till en omfattande debatt utredde DO ärendet och har nu kommit fram till att SAS inte har gjort sig skyldig till diskriminering. I sitt beslut framhåller DO att EU-domstolen slagit fast att klädregler som förbjuder slöja för anställda som kommer i kontakt med kunder inte är diskriminerande.

SAS uppger att möjligheten att få anställning på flygbolaget generellt inte påverkas av att en arbetssökande bär huvudduk av religiösa skäl och att deras ”neutraliseringskod” bara gäller anställda med kundkontakt. DO påpekar att bedömningen att SAS uniformspolicy inte strider mot diskrimineringslagen grundar sig på att den endast gäller anställda med direkt kundkontakt.