”Värdinna sökes till Mobile World Congress. Krav: Kunna prata fyra språk, ha storlek 36 eller 38, att bära kort kjol och tunna strumpor. Smink och fem centimeters klack är obligatoriskt. Bonus: värdinnor över 175 centimeter tjänar 7,2 euro brutto i timmen. Kortare värdinnor tjänar en euro mindre.”
Detta är ett av några tvivelaktiga jobberbjudanden som den spanska fackföreningen UGT har hittat och anmält när de undersökt annonser inför den pågående mobilmässan MWC, skriver tidningen El Pais. MWC lär generera 14 000 arbetstillfällen i Barcelona, men vissa av jobben som bland annat värdinna, är osäkra, diskriminerande och sexistiska, skriver UGT-Catalunya på sin hemsida och uppmanar både katalanska myndigheterna och sponsorer att visa nolltolerans mot arbets- och löneförhållanden som bryter mot lagen.
Den katalanska arbetsinspektionen har beslutat att agera mot jobberbjudandena eftersom dessa kan leda till ”möjlig sexistisk diskrimineringen”. Annonsen har plockats bort från webbplatsen som publicerade den, eventuellt för att mässan, som varje år lockar över 100 0000 mobilintresserade personer till Barcelona, är i det närmaste över.
Hade jobbet utannonserats i Sverige är det inte helt solklart att det skulle ha varit diskriminerande, menar Clas Lundstedt på Diskrimineringsombudsmannen, DO:
– Det är svårt att uttala sig om sådant i förväg – det är inte tillåtet att annonsera ut ett jobb på ett sätt som riktar sig enbart till en viss grupp personer och det samtidigt har samband med någon diskrimineringsgrund. Men det finns vissa möjligheter att göra undantag i lagen om det handlar om verkliga och avgörande yrkeskrav, säger Clas Lundstedt.
För att undantaget ska kunna tillämpas måste det dock finnas ett så kallat berättigat syfte och det uppställda kravet måste vara nödvändigt för att nå detta syfte. Kravet, som kan vara en egenskap eller förmåga, ska innebära att en viss arbetssökande kan utföra jobbet bättre än andra – det kan till exempel handla om en teater som söker skådespelare med ett visst kön, ålder eller etnisk tillhörighet.
– Undantagen ska tolkas restriktivt och omfattar enbart de yrkeskvalifikationer som är absolut nödvändiga för att utföra ett visst jobb. Är det frågan om värdinnor är det tveksamt – måste man verkligen ha ett visst kön för att utföra jobbet? säger Clas Lundstedt.
Att mässvärdinnor över 175 centimeter får mer betalt är däremot inte diskriminerande eftersom längden i sig inte är kopplad till någon diskrimineringsgrund. Möjligtvis skulle längdbonusen kunna vara ett brott mot Unionens kollektivavtal eftersom dessa slår fast att lönesättning såväl som lönekriterier ska vara sakliga.
Läs också: Vikt och utseende avgör om du får jobb