Hoppa till huvudinnehåll
Diskriminering

Kollektivavtal ska bekämpa sexuella trakasserier

Facket Vision har tagit fram ett förslag på kollektivavtal mot sexuella trakasserier på jobbet. Unionen följer utvecklingen med intresse.
– Diskrimineringslagen är för luddig. I kollektivavtal skulle vi kunna ha tydligare och konkretare krav, säger Lina Andersson, utredare på Unionen.
Niklas Hallstedt Publicerad 23 april 2021, kl 07:01
Stina Stjernkvist/TT
"Bryter en arbetsgivare mot diskrimineringslagen händer inte så mycket. Det har varit nästan riskfritt att göra fel på det här området", säger Unionens utredare Lina Andersson. Stina Stjernkvist/TT

Om två veckor ska Vision inleda förhandlingar om det nya avtalet, berättar tidningen Arbetsvärlden. Det handlar om ett lokalt kollektivavtal som omfattar 55 000 kommunalanställda i Göteborg.

Unionen har tidigare sagt att man gärna skulle se kollektivavtal mot sexuella trakasserier, men att det knappast är möjligt så länge det finns en tvingande lagstiftning. Arbetsgivarna vill inte ha två olika regelverk att förhålla sig till, anser man.

Läs mer: "Viktigt att reglera sextrakasserier i kollektivavtal"

Lösningen är, enligt Unionen, att diskrimineringslagen görs semidispositiv, det vill säga att kollektivavtal tillåts ersätta lagen på vissa områden.

Det har än så länge inte skett. Hur kan då Vision träffa kollektivavtal i Göteborg?
– Det blir spännande att se om de får igenom det, säger Lina Andersson, utredare med fokus på jämställdhet på Unionen.

– Men man ska komma ihåg att det handlar om ett lokalt avtal även om det är många anställda i Göteborgs stad. Vi vill teckna centrala avtal som kan utformas så att de passar varje bransch. Vi ser stora fördelar med det. Vi vill inte att en semidispositiv lösning ska medföra en möjlighet till avsteg från lagen genom att varje klubb kan teckna ett eget avtal med arbetsgivaren. Men på det här sättet som Vision gör, som ett komplement till diskrimineringslagen, är det positivt.

I praktiken finns inget som hindrar att fack och arbetsgivare redan i dag tecknar avtal mot sexuella trakasserier. Anledningen till att det inte gjorts är i första hand att arbetsgivarna inte har velat, säger Lina Andersson.

– Bryter en arbetsgivare mot diskrimineringslagen händer inte så mycket. Det har varit nästan riskfritt att göra fel på det här området. Och om lagen inte görs semidispositiv riskerar de, åtminstone teoretiskt, dubbla sanktioner om det också finns ett avtal.

Läs mer Debatt: Ta sexuella trakasserier på allvar

Tidningen Arbetsvärlden tar upp en rad saker som Visions avtal föreslås innehålla.

Bland annat ska chefer få utbildning i hur man agerar mot sexuella trakasserier och känna till de rutiner som gäller. Det ska också vara tydligt hur snabbt man ska agera om sexuella trakasserier inträffar. En utredning ska i normalfallet påbörjas inom en vecka och avslutas inom en månad.

Därtill vill man ha regelbundna uppföljningar för att se till att avtalet följs.

Sannolikt blir ett liknande innehåll aktuellt om och när Unionen framöver träffar kollektivavtal om samma sak.

– Vi brottas alla i grunden med samma frågor, även om det kan skilja sig något. Det är viktigt att det finns rutiner beskrivna, och att alla sådana delar blir så konkreta som möjligt, säger Lina Andersson.

– Och chefer måste ha utbildning. Jag såg en nordisk studie från hotellbranschen, det visade sig att otroligt många chefer inte visste vad de skulle göra i den konkreta situationen. Den typen av osäkerhet ska inte en chef behöva känna.

Med ett kollektivavtal på plats skulle det gå att hålla ögonen på efterlevnaden av bestämmelsen på ett helt annat sätt än i dag, anser Lina Andersson som är mån om att poängtera att syftet med ett avtal inte är att få till fler sanktioner mot arbetsgivarna.

– Nej, vi tror verkligen att det skulle bli ett bättre förebyggande arbete som skulle göra stor skillnad.

Läs mer: Sextrakasserier på jobbet dubblar risken för självmord

Diskriminering

Unionen stämmer företag för sexuella trakasserier

En vd för en butikskedja utsatte en kvinnlig anställd för sexuella trakasserier, enligt Unionen. Nu stämmer förbundet företaget och kräver 75 000 kronor i diskrimineringsersättning.
David Österberg Publicerad 11 januari 2023, kl 06:00
Man lägger hand på en axel.
Unionen stämmer arbetsgivaren för sexuella trakasserier mot en kvinna. Erik Simander/TT

Unionen stämmer ett företag för diskriminering. Enligt stämningsansökan utsatte vd:n en vice butikschef för flera kränkningar.

Kvinnan anställdes i augusti 2020 i en mindre butikskedja. Kedjans vd besökte regelbundet den butik kvinnan arbetade i. Under besöken kommenterade han, enligt kvinnan, hennes utseende. Han sa att hon var snygg och kramade henne så att hennes bröst trycktes mot honom. Vid ett tillfälle lade han enligt stämningsansökan sina händer på kvinnans rumpa.

Sent en kväll skickade vd:n dessutom ett sms till kvinnan. I det frågade han efter ”ett kvällspass” och skickade med en emoji i form av en man och en kvinna med ett hjärta mellan sig.

Efter sommarsemestern året därpå kommenterade vd:n kvinnans utseende och sa att hon såg sexig och fräsch ut, enligt stämningsansökan. Därefter försökte kvinnan hålla sig undan när vd:n kom på besök i butiken.

Sa upp sig

Sommaren 2022 sa hon upp sig. En av anledningarna var de sexuella trakasserier som vd:n utsatt henne för.

Nu stämmer Unionen företaget för brott mot diskrimineringslagen. Fackförbundet kräver att företaget betalar kvinnan 75 000 kronor i diskrimineringsersättning. Lisa Melin är jurist på Unionen och den som företräder kvinnan. Hon tror att det finns möjlighet att vinna målet.

– Annars skulle vi inte ha gått vidare med det. Generellt räcker det att vi kan visa på omständigheter som gör det antagligt att det vi påstår har hänt. Sedan går bevisbördan över på arbetsgivaren. Förutom kvinnan kan flera andra tidigare anställda vittna om att mannen har betett sig på ett kränkande sätt, säger hon.