Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

Här är vanligaste lösenorden

123456. Det är världens mest använda lösenord. Den gemensamma nämnaren för de mest populära lösenorden är att det bara tar sekunder att knäcka dem.
Ola Rennstam Publicerad 26 november 2021, kl 06:00
Inlogg med användarnamn och lösenord.
Det vanligaste lösenordet i Sverige och världen är 123456. Foto: Shutterstock.

Varje år listar nätsäkerhetsföretaget NordPass en sammanställning över världens vanligaste lösenord. Både i Sverige och globalt ligger klassikern ”123456” i topp. Det är ett lösenord som tar en hacker mindre än en sekund att klura ut. 

Trots den senaste tidens uppmärksamhet kring hackade lösenord råder det en förbluffande brist på säkerhetstänkande – och kreativitet – över orden på den svenska topp 10-listan. Det enda lösenordet på listan som tar längre än en sekund att knäcka är ”hejsan” som uppskattas ta två minuter att hacka. På femte plats ligger ”qwerty”, det vill säga namnet på den vanligaste tangentbordslayouten och tillika de sex första bokstäverna på den översta raden.

Bra lösenord: Så ska de se ut

Några som sticker ut på listan är ”bajskorv” som återfinns på plats fjorton och ”dinmamma” på plats nitton. Våra nordiska grannländer är inte mycket bättre på området. I Finland återfinns svordomen ”perkele” på plats fem och i Danmark ligger namnet ”mikkel” på elfte plats.

Enligt NordPass bör ett bra lösenord ha minst tolv tecken med både versaler och gemener, symboler och nummer. På Internetstiftelsens sajt finns fler tips om hur man skapar ett säkert lösenord.

Sveriges 10 vanligaste lösenord

1.    123456
2.    123456789
3.    hejsan
4.    12345
5.    qwerty
6.    hejhej
7.    1234567
8.    password
9.    123123
10.   abc123

Digitalisering

Ny forskning: så AI-hotat är ditt jobb

Vilka jobb ligger i riskzonen på grund av AI – och vilka är säkrare? Här är de 9 yrken som kan påverkas mest, enligt forskare vid Örebro universitet.
Noa Söderberg Publicerad 21 mars 2024, kl 06:01
Illustration av en person som använder AI-teknologi på sin bärbara dator.
Är ditt yrke hotat av AI? En ny studie av forskare vid Örebro universitet påvisar vilka jobb som kan vara mest utsatta för den snabbt växande teknologin. Foto: Shutterstock.

Diskussionen om AI och jobben präglas av vitt skilda gissningar. Nu har forskare vid Örebro universitet skapat ett konsekvent sätt att mäta hur AI-exponerat ett yrke faktiskt är. Det görs genom att lista ett antal ”kompetenser” hos moderna AI-verktyg – bildgenerering, översättning, läsförståelse, med flera – och sedan mäta hur stor del av olika yrken som bygger på att göra liknande saker.

Slutsatsen är att skrivbordsjobb är mest påverkade. Framför allt sådana som kräver hög utbildning. Listan över de mest utsatta jobben, som presenterats av nationalekonomen Magnus Lodefalk under ett föredrag om hans nya bok ”Artificiell intelligens och jobben”, ser ut så här:

  1. Statistiker
  2. Matematiker och aktuarie
  3. Författare och skribent
  4. Mjukvaru- och systemutvecklare
  5. Spel- och digitala medier-utvecklare
  6. Civilingenjör inom kemi och kemiteknik
  7. Ekonomiassistent
  8. GIS- och kartingenjör
  9. Systemadministratör

Fler saker påverkar effekterna av AI

Lodefalk betonar i sin bok att listan inte säger något om hur mycket AI faktiskt används i de olika yrkena, eller till vilken grad samhällsmedborgare vill att det ska ske. Den förutser inte heller om AI-verktyg kommer hjälpa anställda människor eller leda till att de förlorar jobbet. I stället är det en lista över yrken där en stor AI-användning är teoretiskt möjlig.

I några av yrkena har det redan skett förändringar. Som Kollega tidigare rapporterat har spelföretaget Mindark sagt upp 40 procent av sin personalstyrka för att, enligt egen utsago, ersätta dem med AI-verktyg. Likaså har speljätten EA meddelat att de tänker använda AI-verktyg i stor skala.

Förändringar och framtidsutsikter

På botten av listan finns de yrken som är allra mest fysiska: dansare, idrottare, takmontörer, brandmän, med flera. Lodefalk skriver samtidigt att även sådana jobb kan påverkas av framtida AI-utveckling, eftersom det just nu görs stora investeringar i att koppla samman generativ AI med robotar.