Johanna Lönn är hälsorådgivare för katastrofinsatser, akutsjuksköterska med erfarenhet av att jobba i krig och i kris, och dessutom fackklubbsordförande på Unionenklubben på Röda korset.
Just nu ingår hon i en särskild ”task-force”, en arbetsgrupp, som arbetar riktat med hjälpinsatser till drabbade av kriget i Ukraina.
– Det jag jobbar med i dag är att få ut första hjälpen-kit till våra volontärer i vår systerorganisation i ukrainska Röda korset. Vi jobbar med hälsoinsatser, ser till att människor får mat och tak över huvudet. Det är där vi är nu, försöker säkra de basala behoven och de grundläggande rättigheterna.
”Det kommer in fler gåvor”
Det är många som vill hjälpa drabbade av kriget i Ukraina. På Röda korset märker man av att fler hör av sig, säger att de vill hjälpa och skänker pengar. Detsamma gäller på organisationen Läkare utan Gränser.
– Vi ser ju direkt i våra system att det kommer in fler gåvor. Vi får också mycket samtal och på givarservice får vi mycket frågor om hur man kan bidra med pengar till Ukraina. Vår insamlingsavdelning, press- och kommunikationsavdelning jobbar väldigt hårt nu, säger Petter Hägg, som är Unionenombud på Läkare utan Gränser.
Att arbeta med att hjälpa människor i nöd är vardag på Röda korset, men kan kännas särskilt angeläget vid större krissituationer som nu.
Det märks, enligt Johanna Lönn, att nerven och fokuset på kontoret går upp.
– Det är skithäftigt att se hur alla kollegor går samman, då orkar man jobba lite till. Många som söker sig hit är bra på att jobba i stressiga situationer, så alla är i sitt esse, är sitt bästa jag. Jag är jättestolt över att få jobba här, säger hon.
Petter Hägg känner detsamma:
– När man ser något som kriget i Ukraina, som självklart drabbar en, är det lätt att känna sig uppgiven och ledsen och då är det en otrolig lyx att få vara en del av dem som gör någonting. Jag kan också lita på att när vi gör något gör vi det ordentligt.
”Vi ska ha luft i våra tjänster”
Som förtroendevald har Johanna Lönn också ett annat öga på det pågående arbetet. Hon berättar att det, i ideella organisationer, är lätt att bränna ut sig och jobba för mycket, men att det finns en medvetenhet om det i organisationen och att de har rutiner för återhämtning efter intensiva perioder.
– Vi ska ha luft i våra tjänster för att ha möjlighet att skala upp när något akut händer. Det finns en medvetenhet om att det är lätt att bränna ut sig i de här organisationerna. Det här är något vi påminner våra medlemmar om. När du är ledig är du ledig, när du jobbat mer under en period ska det följas av en period där du jobbar mindre, annars är det något som är fel i din tjänst.
Väskan packad: ”Vill kunna hjälpa”
Hur exakt situationen kommer att utvecklas i Ukraina är det ingen som vet. Samtidigt som det pågår strider runtom i landet, bland annat i storstäder som Charkiv och Kiev, är över en miljon ukrainare på flykt.
Röda korset är fortfarande i startgroparna för sina insatser i de krigsdrabbade områdena. Och Johanna Lönn har väskan packad, redo att åka ner om det behövs.
– Jag har jobbat i kris och krig tidigare. Det här är det jag jobbar med. Det är ingenting man gör lättsinnigt men om mina kompetenser och erfarenheter kan komma till nytta så vill jag kunna bidra och hjälpa.