Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

De arbetar för att hjälpa drabbade av kriget

Kriget i Ukraina engagerar människor runt om i hela världen. På de ideella organisationerna Röda korset och Läkare utan Gränser arbetas det nu intensivt för att hjälpa människor i kris.
– När man tar ett jobb på Röda korset vet man att när något sådant här händer, då kommer du att få jobba mer, säger Johanna Lönn på Röda korset.
Oscar Broström Publicerad 3 mars 2022, kl 14:35
Johanna Lönn på Röda korset till vänster och två kvinnor till ett barn som flyr i Kiev.
Johanna Lönn på Röda korset är redo att åka ner till Ukraina, eller landets grannländer, och bidra med hjälp till drabbade av kriget. Foto: Marie Sparreus/Röda korset och Emilio Morenatti/AP.

Johanna Lönn är hälsorådgivare för katastrofinsatser, akutsjuksköterska med erfarenhet av att jobba i krig och i kris, och dessutom fackklubbsordförande på Unionenklubben på Röda korset.

Just nu ingår hon i en särskild ”task-force”, en arbetsgrupp, som arbetar riktat med hjälpinsatser till drabbade av kriget i Ukraina.

– Det jag jobbar med i dag är att få ut första hjälpen-kit till våra volontärer i vår systerorganisation i ukrainska Röda korset. Vi jobbar med hälsoinsatser, ser till att människor får mat och tak över huvudet. Det är där vi är nu, försöker säkra de basala behoven och de grundläggande rättigheterna.

”Det kommer in fler gåvor”

Det är många som vill hjälpa drabbade av kriget i Ukraina. På Röda korset märker man av att fler hör av sig, säger att de vill hjälpa och skänker pengar. Detsamma gäller på organisationen Läkare utan Gränser.

– Vi ser ju direkt i våra system att det kommer in fler gåvor. Vi får också mycket samtal och på givarservice får vi mycket frågor om hur man kan bidra med pengar till Ukraina. Vår insamlingsavdelning, press- och kommunikationsavdelning jobbar väldigt hårt nu, säger Petter Hägg, som är Unionenombud på Läkare utan Gränser.

Att arbeta med att hjälpa människor i nöd är vardag på Röda korset, men kan kännas särskilt angeläget vid större krissituationer som nu.

Det märks, enligt Johanna Lönn, att nerven och fokuset på kontoret går upp. 

– Det är skithäftigt att se hur alla kollegor går samman, då orkar man jobba lite till. Många som söker sig hit är bra på att jobba i stressiga situationer, så alla är i sitt esse, är sitt bästa jag. Jag är jättestolt över att få jobba här, säger hon.

Petter Hägg känner detsamma:

– När man ser något som kriget i Ukraina, som självklart drabbar en, är det lätt att känna sig uppgiven och ledsen och då är det en otrolig lyx att få vara en del av dem som gör någonting. Jag kan också lita på att när vi gör något gör vi det ordentligt.

”Vi ska ha luft i våra tjänster”

Som förtroendevald har Johanna Lönn också ett annat öga på det pågående arbetet. Hon berättar att det, i ideella organisationer, är lätt att bränna ut sig och jobba för mycket, men att det finns en medvetenhet om det i organisationen och att de har rutiner för återhämtning efter intensiva perioder.

– Vi ska ha luft i våra tjänster för att ha möjlighet att skala upp när något akut händer. Det finns en medvetenhet om att det är lätt att bränna ut sig i de här organisationerna. Det här är något vi påminner våra medlemmar om. När du är ledig är du ledig, när du jobbat mer under en period ska det följas av en period där du jobbar mindre, annars är det något som är fel i din tjänst.

Väskan packad: ”Vill kunna hjälpa”

Hur exakt situationen kommer att utvecklas i Ukraina är det ingen som vet. Samtidigt som det pågår strider runtom i landet, bland annat i storstäder som Charkiv och Kiev, är över en miljon ukrainare på flykt.

Röda korset är fortfarande i startgroparna för sina insatser i de krigsdrabbade områdena. Och Johanna Lönn har väskan packad, redo att åka ner om det behövs.

– Jag har jobbat i kris och krig tidigare. Det här är det jag jobbar med. Det är ingenting man gör lättsinnigt men om mina kompetenser och erfarenheter kan komma till nytta så vill jag kunna bidra och hjälpa.

Internationellt

Unionens utvecklingsprojekt påverkas av Sidas nedskärning

På regeringens inrådan ska Sidas stöd till journalistik och informationsarbete om globala frågor avvecklas. Även Unionen påverkas - och förlorar en kvarts miljon kronor.
Lina Friberg Publicerad 23 januari 2023, kl 13:00
Unionens logotyp på skylt. Gröna bokstäver. Upplyst.
Unionens utvecklingsprojekt påverkas av Sidas nedskärning. Bland annat försvinner kvarts miljon kronor till en informationsfilm. Foto: Ingvar Karmhed/TT.

Det drabbar 14 förbund och tidningar, däribland Union to Union, LO, TCO och Sacos gemensamma fackliga biståndsorganisation.

Martin Jefflén.

  Vi förlorar en kvarts miljon kronor som skulle gått till en informationsfilm om Unionens utvecklingsprojekt i två versioner. En kortare version som skulle spritts på sociala medier och webben och en i längre format i utbildningssammanhang, exempelvis på seminarium, säger Martin Jefflén, internationell sekreterare på Unionen.

Filmen skulle fokuserat på tre utvecklingsprojekt som Unionen är involverad i, bland annat SEWA, ett kvinnligt fackförbund i Indien som organiserar egenanställda kvinnor. Människor involverade i utvecklingsprojektet skulle komma till tals. Filmen skulle även ge en övergripande bild av hur Unionen arbetar för att förbättra arbets- och levnadsvillkor.

Allt organiserat informationsarbete försvinner

Hur påverkar det ert informationsarbete?

–  Det innebär ju att allt organiserat informationsarbete är borta, vilket minskar våra förutsättningar att sprida information om biståndet, exempelvis delta i seminarium på Globala Torget på Bokmässan, en plats där globala utmaningar kommer i fokus. Det blir inte heller någon gemensam medverkan om biståndet under Almedalsveckan. Viktiga plattformar för att sprida information om våra projekt, säger Martin Jefflén.

Vad händer med Unionens pågående utvecklingsprojekt?

  Huvudinriktningen på vårt arbete är godkänt. Men det är inte riktigt klart ännu kring vad som händer med budgeten, den kommer vara 10 - 15 procent mindre. Antingen kommer något projekt plockas bort, eller som det nog lutar åt, att använda oss av ”osthyvel-principen”. Det vill säga att skära ner lite överallt, säger Martin Jefflén.

Oro för biståndspolitiken

LO, TCO och Saco skrev i dagarna ett gemensamt brev till biståndsminister Johan Forssell med uppmaningen att inkluderas i dialog om hur svenskt bistånd än mer effektivt kan bidra till fattigdomsbekämpning, demokrati och mänskliga rättigheter. Samtliga fackföreningar organisationerna står bakom uppmaningen.

Svenska fackförbund och den gemensamma biståndsorganisationen Union to Union jobbar tillsammans med fackförbund i låg- och medelinkomstländer för att skapa säkrare arbetsplatser, tryggare anställningar, bättre arbetsvillkor och en inkluderande klimatomställning. Inom samtliga tre centralorganisationer finns nu en stor oro över utvecklingen inom biståndspolitiken.

Therese Svanström
Therese Svanström Foto: Eva Edsjö

– Fackligt utvecklingssamarbete är nyckeln till en hållbar framtid med anständiga arbetsvillkor för alla. Enligt FN-organen ILO och WHO dör 1,9 miljoner människor varje år på grund av sina jobb. Det är först när människor kan försörja sig och har råd att låta barnen gå i skola som vi kan bygga en hoppfull värld med klimaträttvisa och demokratiska samhällen säger Therese Svanström, ordförande i TCO.