Det fanns flera anledningar till att Background ville testa att införa sextimmarsdag - bland annat ville man jobba smartare och hitta en bättre balans mellan arbete och fritid för medarbetarna. En annan orsak var att man ville attrahera de allra bästa medarbetarna till företaget, som har sitt säte i Falun. Och ur den aspekten fungerade sextimmarsdagen perfekt.
Läs mer: Vad hände med debatten om förkortad arbetstid?
– Vi fick helt klart fler ansökningar och det var många sökande som var väldigt nyfikna på sextimmarsdag, säger Gabriel Alenius, en av delägarna till Background.
– Men vi var tydliga med att det rörde sig om en provperiod.
Till en början fungerade sextimmarsdagen över förväntan. Fokus på jobbet ökade och det blev över lag bättre arbetsro. Men snart nog fick företaget helt enkelt för mycket att göra. När arbetsbelastningen ökade låg fullt fokus på produktionen. Kompetensutveckling, interna möten och kaffepauser fick stå tillbaka och små irritationshärdar förblev osläckta och fick ligga och pyra alltför länge.
Läs mer: "Kortad arbetstid höjde vår vinst"
– Vi kände att vi höll på att tappa vår företagskultur och ville få tillbaka gemenskapen.
Nu när prövotiden – nio månader som förlängdes till ett år – har löpt ut har de anställda gemensamt med ägarna enats om att skippa sextimmarsdag. Fast inte helt och hållet.
– Vi ser det vi har i dag snarare som en utveckling av sextimmarsdagen. Alla jobbar sex timmar fast tid – resten är flex. Så när verksamheten tillåter det kan man fortfarande jobba sex timmar i stället för åtta.
– Även om vi gått ifrån sextimmarsdag skulle vi inte vilja ha prövoåret ogjort. Det kom mycket positivt ur försöket och vi rekommenderar andra företag att testa. Eftersom vi är konsulter som säljer vår tid är det en väldigt stor utmaning att ta bort två timmar per dag. Alla företag har olika förutsättningar, jag tror att sextimmarsdag kan kunna fungera utmärkt på vissa arbetsplatser, säger Gabriel Alenius.