Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Unionen laddar för strejk

Allt mer tyder på att Unionen och Sveriges Ingenjörer förbereder sig på strejk mot Almega Tjänsteföretagen. Kommer man inte vidare i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal med avsättningar till flexpension lägger facken troligen ett varsel om konflikt efter helgen.
Linnea Andersson Publicerad
Anna-Karin Hatt till vänster, Martin Linder till höger.
Unionen förbereder sina medlemmar på strejk mot Almega Tjänsteföretagen. Foto: Henrik Montgomery / TT & Jessica Gow / TT

I veckan deklarerade Unionens ordförande Martin Linder att Unionens medlemmar laddar för strejk i och med att förhandlingstiden med Almega ”i princip är över”. Martin Linder hävdar att Unionen försökt gå Almega till mötes och lagt ett förslag där individen själv kan bestämma om hen hellre vill ta ut pensionsavsättningen i lön, men att Almega avvisade förslaget direkt.

Anna-Karin Hatt, vd på Almega, bemötte inlägget med att Martin Linder ger en förenklad bild av situationen och att Almega inte alls lämnat förhandlingsbordet utan att det tvärtom är Unionen och Sveriges Ingenjörer som inte vill förhandla vidare.

I morgon, fredag, går avtalet med Almega ut. Har parterna inte lyckats komma överens innan dess verkar det med stor sannolikhet som att facken kommer att varsla om konflikt.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, sade under onsdagen att man rustar för fullt inför en eventuell konflikt men att det kan dröja ytterligare några dagar innan man lägger ett varsel.

– Det kan hända att vi låter dem få helgen på sig också, men sen är loppet kört, säger Frankelius till TT.

Unionens medlemmar inom Almega Tjänsteföretagen jobbar till exempel på IT-företag, bilprovning, SOS Alarm, resebyråer, callcenters, förlagsbranschen och gym.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.