Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Unionen kastades ut från Opus bilprovning

Två gånger har chefer gått in och brutit Unionens medlemsmöten på Opus bilprovning. Enligt Opus har representanter från Unionen sagt att Opus ska tas ut i strejk, vilket skapar oro. Från Unionens sida konstaterar man att arbetsgivaren visserligen har rätten på sin sida men att det är ”en ovänlig handling”.
Niklas Hallstedt Publicerad
Bilprovare under upphöjd bil.
Vid två tillfällen har Opus bilprovning avbrutit Unionens medlemsmöten då de hävdar att Unionen sagt att de ska ta ut företaget i strejk. Foto: Engvall- Textorius / TT

Att det är stor risk för konflikt med arbetsgivarorganisationen Almega är ingen hemlighet. I många frågor står fack och arbetsgivare långt ifrån varandra.

Nu höjs temperaturen ytterligare efter att Unionens representanter kastats ut från Opus bilprovning. Enligt uppgift ska Unionen efter det också ha nekats tillträde till andra Opus bilprovningsstationer.

– Vi har släppt in Unionen på våra arbetsplatser för att de ska träffa sina medlemmar på arbetstid och informera om pågående diskussioner i avtalsrörelsen. Men två gånger har det inträffat att Unionens representant sagt att de ska ta ut Opus i strejk. Då har de lokala cheferna blivit arga och brutit mötena, berättar Opus HR-manager Katarina Miglis.

– Det skapar mycket oro hos medarbetarna och medför många frågor till oss arbetsgivare om vad som är på gång, varför det här kommer via Unionen och så vidare, säger Katarina Miglis som påpekar att det inte finns något strejkvarsel i dag.

– Skulle det uppstå strejk vill vi självklart att våra medarbetare ska få information från både oss och Unionen.

Enligt henne har Opus inte gått ut med något centralt direktiv om att Unionen inte är välkomna. Däremot har de lokala cheferna informerats om att det är de som bestämmer om Unionen ska släppas in.

Hans Ekström, central ombudsman på Unionen, ansvarig för det avtal som omfattar landets bilprovningar, konstaterar att Opus agerande är ovanligt.

– Nej, det hör inte till relationen på svensk arbetsmarknad. Men rent formellt har arbetsgivaren rätt, det är deras lokaler, det finns ingen självklar rätt att vara där om man exempelvis inte kommer i egenskap av regionalt skyddsombud. Då har man laglig rätt att ha tillträde till arbetsplatsen.

Hans Ekström har inga detaljer om de ovannämnda incidenterna, men påpekar att Unionen alltid har kontakt med medlemmarna och gör arbetsplatsbesök.

– Man får väl uppfatta det som en ovänlig handling från arbetsgivaren. Jag skulle säga att det handlar om rädsla. Arbetsgivaren är naturligtvis rädd för att förhandlingarna ska gå i diket och att det ska bli konflikt.

Unionen har i dagsläget inga planer på att vidta några särskilda åtgärder på grund av Opus agerande.

– Vårt fokus just nu är att förhandla fram ett nytt avtal, säger Hans Ekström.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.