
Snart löper avtalet inom industrin ut. Det tecknas mellan Facken inom industrin* och arbetsgivarorganisationerna inom industrin och brukar betraktas som särskilt viktigt eftersom det blir norm för övriga arbetsmarknaden.
När förhandlingarna började var Unionens inställning att avtalet skulle vara ettårigt. Men i går lämnade de opartiska ordförandena (en sorts medlare som hjälper parterna att träffa kollektivavtal i tid) en avtalsskiss där avtalet är treårigt men där sista året går att säga upp. Ett så långt avtal kan vara okej, enligt Martin Linder, ordförande för Unionen.
– Innehållet i avtalet kommer att avgöra. Det handlar bland annat om nivån på löneökningarna, att vi får ytterligare avsättningar till flexpensionen och att vi hittar en lösning på LO-förbundens låglönesatsning.
Vilka är fördelarna med ett längre avtal?
– Det beror på innehållet. Är det ett avtal som levererar bra löneökningar och ytterligare avsättningar till flexpensionen finns en del som talar för att det kan vara bra att få ett längre avtal. Vi kan också ha förståelse för att man som arbetsgivare tycker att ett längre avtal är bra eftersom det ger stabilitet och förutsägbarhet. Men återigen: innehållet i avtalet är det avgörande.
Vilka är fördelarna med ett ettårigt avtal?
– Om avtalet inte är tillräckligt bra ger ett ettårigt avtal oss chans att förhandla igen om ett år.
Vore det inte skönt att slippa avtalsrörelse nästa år?
– Så kan vi inte tänka. Uppdraget från våra medlemmar är att teckna så bra avtal som möjligt.
Hur är förhandlingsklimatet just nu?
– I början av en förhandling står vi ganska långt ifrån varandra och vi har sett en del krav som vi inte kan gå med på. Sammanfattningsvis kan jag säga att förhandlingarna just nu är tuffa men konstruktiva.
Även Industriarbetsgivarna är positiva till ett treårigt avtal. Men Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna, har en annan inställning än fackförbunden till hur stora löneökningarna kan vara.
– Oavsett avtalets längd så måste det ske en betydande nedväxling av löneökningstakten. Enkelt handlar avtalsförhandlingarna om att om företagen ska kunna fortsätta utvecklas är det viktigt att industrin inte drabbas av konkurrensnackdelar gentemot de viktigaste konkurrentländerna, säger han i ett pressmeddelande.
*De fem Facken inom industrin är Unionen, GS, IF Metall, Livs och Sveriges Ingenjörer.