Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Unionen kan tänka sig treårigt avtal

Unionen säger ja till ett treårigt avtal för industrin– förutsatt att det är tillräckligt bra. Men än så länge verkar parterna stå långt ifrån varandra.
David Österberg Publicerad
Jonas Ekströmer / TT
Anders Ferbe (IF Metall), Ulrika Lindstrand (Sveriges Ingenjörer) och Martin Linder (Unionen) är ordföranden för tre av de fem Facken inom industrin. Jonas Ekströmer / TT

Snart löper avtalet inom industrin ut. Det tecknas mellan Facken inom industrin* och arbetsgivarorganisationerna inom industrin och brukar betraktas som särskilt viktigt eftersom det blir norm för övriga arbetsmarknaden.

När förhandlingarna började var Unionens inställning att avtalet skulle vara ettårigt. Men i går lämnade de opartiska ordförandena (en sorts medlare som hjälper parterna att träffa kollektivavtal i tid) en avtalsskiss där avtalet är treårigt men där sista året går att säga upp. Ett så långt avtal kan vara okej, enligt Martin Linder, ordförande för Unionen.

– Innehållet i avtalet kommer att avgöra. Det handlar bland annat om nivån på löneökningarna, att vi får ytterligare avsättningar till flexpensionen och att vi hittar en lösning på LO-förbundens låglönesatsning.

Vilka är fördelarna med ett längre avtal?
– Det beror på innehållet. Är det ett avtal som levererar bra löneökningar och ytterligare avsättningar till flexpensionen finns en del som talar för att det kan vara bra att få ett längre avtal. Vi kan också ha förståelse för att man som arbetsgivare tycker att ett längre avtal är bra eftersom det ger stabilitet och förutsägbarhet. Men återigen: innehållet i avtalet är det avgörande.

Vilka är fördelarna med ett ettårigt avtal?
– Om avtalet inte är tillräckligt bra ger ett ettårigt avtal oss chans att förhandla igen om ett år.

Vore det inte skönt att slippa avtalsrörelse nästa år?
– Så kan vi inte tänka. Uppdraget från våra medlemmar är att teckna så bra avtal som möjligt.

Hur är förhandlingsklimatet just nu?
– I början av en förhandling står vi ganska långt ifrån varandra och vi har sett en del krav som vi inte kan gå med på. Sammanfattningsvis kan jag säga att förhandlingarna just nu är tuffa men konstruktiva.

Även Industriarbetsgivarna är positiva till ett treårigt avtal. Men Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna, har en annan inställning än fackförbunden till hur stora löneökningarna kan vara.

– Oavsett avtalets längd så måste det ske en betydande nedväxling av löneökningstakten. Enkelt handlar avtalsförhandlingarna om att om företagen ska kunna fortsätta utvecklas är det viktigt att industrin inte drabbas av konkurrensnackdelar gentemot de viktigaste konkurrentländerna, säger han i ett pressmeddelande.

*De fem Facken inom industrin är Unionen, GS, IF Metall, Livs och Sveriges Ingenjörer.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.