
Enligt Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, har man lagt mycket jobb på att komma överens om ett nytt löneavtal. I tidigare avtal var en del av avtalets värde inte garanterad till löneökningar utan innehöll i stället en pott på 1,5 procent och en ej garanterad löneöversyn på 0,5 procent. Men i det nya avtalet är de 2 procenten helt vikta för löneökningar.
– Det är ett nytt löneavtal som vi tror väldigt mycket på och som ger ökat inflytande till individen och stärker lönesamtalets roll, men också stärker klubbens inflytande, säger Niklas Hjert.
Han är också nöjd med att Unionen och de andra facken fick igenom en fortsatt utbyggnad av flexpensionen utan att släppa på någon arbetstidsförkortning, ett motkrav som flera företag fört fram för att fortsätta bygga ut flexpensionen.
Om det är bra eller dåligt att det bara blev ett ettårigt avtal vill Niklas Hjert inte sia om i nuläget.
– Det får framtiden utvisa. Men det här var den längd vi kunde få till med en nivå som vi var nöjda med.
Teknikavtalet:
Avtalsperiod – Från den 1 april 2016 till den 31 mars 2017.
Lönetakt – Samma årstakt som föregående avtal med löneökning på 2,0 procent på ett år.
Tjänstepension – Avsättningar på 0,2 procent till individens tjänstepension/flexpension.
Individgaranti – I likhet med det förra avtalet garanterar även det nya Teknikavtalet individuella löneökningar, det vill säga att alla som omfattas av avtalet har rätt att få påökning. Du får minst 285 kronor mer i lön.
Lönesystem – Den enskilde medlemmen får högre transparens och ökat inflytande genom lönesamtal. Löneförhandlingar ska inledas och avslutas genom förhandlingar med den lokala Unionenklubben. Avtalet säkrar även att facket kan få ut hela avtalets värde på lokal nivå.
Lägstlön – I förra avtalet låg lägstlönen på 16 897 kronor respektive 18 039 kronor, vilket räknas upp med två procent i det nya avtalet.
Arbetsmiljö och Jämställdhet – Fack och arbetsgivare inom industrin har kommit överens om att inleda ett gemensamt arbete med målet att förbättra arbetsmiljön och öka jämställdheten ute på arbetsplatserna.