Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.
Ola Rennstam Publicerad 10 juni 2019, kl 13:09
Colourbox
Majoriteten av motioner som kommit in handlar om lön, arbetstid, pensioner och jämställdhet Colourbox

I nästa vecka, den 17-18 juni, är det dags för Unionens förbundsråd. Det är då som förbundet drar upp riktlinjerna för vilka frågor som ska drivas under den kommande avtalsrörelsen. Ett 80-tal motioner från klubbar och regioner runt om i landet har kommit in, majoriteten handlar om lön, arbetstid, pensioner och jämställdhet.

Här är ett axplock av förslagen:

Mer semester till äldre. Det föreslår Unionenklubben vid Besikta Bilprovning. Enligt förslaget skulle personer få tre dagars extra semester vid 55 års ålder och ytterligare två dagar vid 60. Efter 65 års ålder skulle man få ytterligare en hel veckas semester.

– Om vi ska kunna arbeta längre upp i åldrarna behöver man fundera på lösningar för hur vi ska kunna orka med. I fysiska yrken som vårt är behovet av återhämtning stort. Någon har invänt att det kunde vara åldersdiskriminerande men äldre blir vi ju alla, säger Bengt Andersson, ordförande i Unionenklubben.

Unionen Sydost föreslår en klausul för jämställda löner. Klausulen innebär att kvinnor skulle få ett procentuellt större lönepåslag än män.

– Det är svårt att komma åt problematiken med ojämställda löner men något konkret måste ju göras. Detta var en tanke från vår sida att få igång en diskussion som kan leda vidare, säger Joakim Ravemyr, regionordförande i Sydost och klubbordförande på Volvo cars i Olofström.

Releasyklubben i Borås vill se en ny låglönesatsning för dem som tjänar under 25 000 kronor i månaden. Unionens anpassning till märket innebär, enligt klubben, att lågavlönade medlemmar inte får en reallöneökning värd namnet. Detta med tanke på inflationen på cirka två procent och övriga prishöjningar i samhället. Förbundet borde säkerställa att denna medlemsgrupp inte halkar efter i lönenivå, konstaterar man i sin motion som stöds av regionstyrelsen i Sjuhall.

Regionerna Öst, Uppland och Skaraborg/Väst föreslår i olika motioner att möjligheten att ta tjänstledigt för att prova ett annat arbete bör gälla alla. Det skulle underlätta rörligheten och uppmuntra fler till att våga byta arbete. Unionen bör därför arbeta för att få in rätt till tjänstledigt i sex månader för att pröva nytt arbete inom alla avtalsområden.

Inför möjlighet för en timmes friskvård per vecka på betald arbetstid i Unionens avtal. Det föreslår regionerna Skaraborg/Väst och Öst i en gemensam motion.

Fotnot: På unionen.se kan du som är medlem logga in och läsa samtliga avtalsmotioner.