Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.
Ola Rennstam Publicerad
Colourbox
Majoriteten av motioner som kommit in handlar om lön, arbetstid, pensioner och jämställdhet Colourbox

I nästa vecka, den 17-18 juni, är det dags för Unionens förbundsråd. Det är då som förbundet drar upp riktlinjerna för vilka frågor som ska drivas under den kommande avtalsrörelsen. Ett 80-tal motioner från klubbar och regioner runt om i landet har kommit in, majoriteten handlar om lön, arbetstid, pensioner och jämställdhet.

Här är ett axplock av förslagen:

Mer semester till äldre. Det föreslår Unionenklubben vid Besikta Bilprovning. Enligt förslaget skulle personer få tre dagars extra semester vid 55 års ålder och ytterligare två dagar vid 60. Efter 65 års ålder skulle man få ytterligare en hel veckas semester.

– Om vi ska kunna arbeta längre upp i åldrarna behöver man fundera på lösningar för hur vi ska kunna orka med. I fysiska yrken som vårt är behovet av återhämtning stort. Någon har invänt att det kunde vara åldersdiskriminerande men äldre blir vi ju alla, säger Bengt Andersson, ordförande i Unionenklubben.

Unionen Sydost föreslår en klausul för jämställda löner. Klausulen innebär att kvinnor skulle få ett procentuellt större lönepåslag än män.

– Det är svårt att komma åt problematiken med ojämställda löner men något konkret måste ju göras. Detta var en tanke från vår sida att få igång en diskussion som kan leda vidare, säger Joakim Ravemyr, regionordförande i Sydost och klubbordförande på Volvo cars i Olofström.

Releasyklubben i Borås vill se en ny låglönesatsning för dem som tjänar under 25 000 kronor i månaden. Unionens anpassning till märket innebär, enligt klubben, att lågavlönade medlemmar inte får en reallöneökning värd namnet. Detta med tanke på inflationen på cirka två procent och övriga prishöjningar i samhället. Förbundet borde säkerställa att denna medlemsgrupp inte halkar efter i lönenivå, konstaterar man i sin motion som stöds av regionstyrelsen i Sjuhall.

Regionerna Öst, Uppland och Skaraborg/Väst föreslår i olika motioner att möjligheten att ta tjänstledigt för att prova ett annat arbete bör gälla alla. Det skulle underlätta rörligheten och uppmuntra fler till att våga byta arbete. Unionen bör därför arbeta för att få in rätt till tjänstledigt i sex månader för att pröva nytt arbete inom alla avtalsområden.

Inför möjlighet för en timmes friskvård per vecka på betald arbetstid i Unionens avtal. Det föreslår regionerna Skaraborg/Väst och Öst i en gemensam motion.

Fotnot: På unionen.se kan du som är medlem logga in och läsa samtliga avtalsmotioner.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejken på SVT avblåst - avtal klart

Det blir ingen strejk på SVT. Under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens om ett nytt kollektivavtal. Det nya avtalet innehåller kortare arbetstid och övertidsersättning för deltidsanställda.
David Österberg Publicerad 23 april 2025, kl 14:53
Ingen strejk på SVT. PÅ bilden syns SVT:s fasad i Stockholm.
Det blir ingen strejk på Public service. Unionen och Medieföretagen kom överens om ett nytt kollektivavtal under onsdagen. Det innehåller kortare arbetstid och högre löner. Foto: Ola Rennstam.

Unionen hade varslat om strejk på SVT i Stockholm. Strejken skulle ha brutit ut klockan fem på fredag morgon. Men under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens – med hjälp av medling.

– Trots stark konfliktberedskap hos våra medlemmar är det alltid bra om vi kan lösa frågor vid förhandlingsbordet. Att vi lyckades gå i mål med förhandlingarna på Public Service är ett bevis på vad vi kan åstadkomma när vi står enade. Utan det engagemang som medlemmar och förtroendevalda har visat hade vi inte kunnat nå detta resultat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Högre lön och kortare arbetstid

Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu efter långa förhandlingar lyckats få till.

– Det satt hårt inne men nu har vi kommit överens och är nöjda med att ha avtal på plats, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Det nya avtalet har ett totalt värde på 6,4 procent. Det innehåller också en dags arbetstidsförkortning per år som förläggs av arbetsgivaren och övertidsersättning för deltidsanställda.

Även arbetsgivarsidan är nöjd med det nya avtalet.

– Ur ett arbetsgivarperspektiv har vi också fått till förbättringar i avtalet avseende förläggning av arbetstid samt utökade möjligheter till förläggning av kvälls- och nattjänstgöring, säger Sara Ejdeskog, Medeföretagens förhandlingsledare.

Kollega har varit i kontakt med Unionenklubben på SVT. Klubben avböjer att kommentera.